Prima pagină » Sanatate » Mămăligă după operația de colecist. Ce feluri de mâncare poate consuma pacientul în perioada de reabilitare

Mămăligă după operația de colecist. Ce feluri de mâncare poate consuma pacientul în perioada de reabilitare

27 ian. 2023, 11:28,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane sunt curioase să afle care este regimul și dacă poți consuma mămăligă după operația de colecist. Colecistectomia este o intervenție care afectează semnificativ tiparele digestive și necesită ajustări dietetice. La o persoană sănătoasă, bila este sintetizată de ficat și se deplasează prin canale până la vezica biliară. Bila este îngroșată sau concentrată acolo. Atunci când o persoană mănâncă, vezica biliară eliberează prin conducte în duoden cantitatea de bilă necesară pentru o digestie normală.

O colecistectomie modifică semnificativ procesul digestiv. Vezica urinară este îndepărtată, iar bila intră în duoden direct din ficat prin canalele biliare intra și extrahepatice. Ca urmare, o compoziție diferită a bilei intră în lumenul intestinului. Acest lucru are un efect negativ asupra peristaltismului și duce la tulburări digestive. O astfel de bilă este relativ lichidă și nu protejează în mod adecvat intestinele de microorganisme, ceea ce duce la un risc crescut de disbacterioză.

Mămăliga după operația de colecist. Ce să mănânci după îndepărtarea vezicii biliare

Scopul unei diete sănătoase după îndepărtarea vezicii biliare este de a normaliza fluxul biliar și digestia. Va trebui să vă adaptați obiceiurile alimentare pentru a evita efectele adverse ale operației. Mâncarea mai frecventă, de 4-5 ori pe zi, reduce sarcina asupra sistemului digestiv.

Reducerea semnificativă a aportului de alimente grase după colecistectomie este menită să prevină spasmul pilorului stomacului și al sfincterului Oddi și apariția simptomelor. Printre simptome se numără amărăciune în gură, greață, disconfort în zona subcostală dreaptă și durere subcostală.

O dietă bogată în fibre, precum tărâțe de grâu, morcovi, varză, mămăligă , fulgi de ovăz este recomandată pentru prevenirea PCEC la 1,5-2 luni după operație. O astfel de dietă normalizează compoziția chimică a bilei și, mai ales, conținutul de colesterol.

Persoanele cu vezica biliară extirpată trebuie să mănânce în principal alimente cu conținut scăzut de grăsimi, gătite fără a fi prăjite. Proteinele și alimentele vegetale, care sunt gătite la aburi, fierte sau coapte, reprezintă baza dietei persoanelor care au suferit o colecistectomie. Reabilitarea pacienților după colecistectomie se bazează pe aceste principii de nutriție terapeutică.

Ce alimente să incluzi în dieta ta. Reguli de urmat după intervenția chirurgicală

După ce vezica biliară a fost îndepărtată, există suficientă bilă pentru a digera mult mai puține alimente, astfel încât mâncatul în exces poate avea consecințe neplăcute. Nerespectarea dietei prescrise de medic după colecistectomie poate duce la alte probleme gastrointestinale și la diverse complicații.

O dietă necorespunzătoare și un consum ridicat de alimente prăjite și bogate în grăsimi pot duce la reapariția calculilor biliari deja prezenți în canale. Începând cu ziua următoare după intervenție, pacientul se poate deplasa în salon și poate începe să mănânce.

Sunt permise doar alimentele lichide. Treptat, pacientul revine la regimul obișnuit de administrare a lichidelor, acest lucru este important pentru a dilua bila. În prima săptămână după operație, este important să evitați complet anumite alimente și băuturi.

Este bine să știi că mămăliga după operația de colecist este recomandată. Însă, alimente precum ceai puternic, cafea, alcool, dulciuri, ciocolată mâncare prăjită, alimente grase și alimente afumate, picante, sărate și murate sunt interzise. Dieta pacientului în spital include o varietate de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt, brânză de vaci, chefir, lapte acru. De asemenea, dieta este completată treptat cu hrișcă și fulgi de ovăz în apă, piure de cartofi, carne de vită slabă fiartă rasă, pui alb măcinat, sufleu de morcovi și mâncăruri cu sfeclă roșie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *