Prima pagină » Titlurile zilei » Mamă minoră eroină! A născut un copil când era în clasa a șaptea! După ce a fost hulită de toți, și-a făcut curaj și a luat o decizie care i-a schimbat viața!

Mamă minoră eroină! A născut un copil când era în clasa a șaptea! După ce a fost hulită de toți, și-a făcut curaj și a luat o decizie care i-a schimbat viața!

03 mart. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Nimănui nu i-a venit să creadă că o fetiță care a rămas însărcinată în clasa a șaptea ar fi putut să aibă o asemenea evoluție. Abandonată de iubit și de familie, și-a luat copilul în brațe și și-a reorganizat viața! Puterea ei i-a uluit pe toți!

O mamă minoră de la Centrul Maternal „Maternus” din Iași a devenit eroina tuturor angajaților. Adolescenta a rămas însărcinată la 15 ani, moment în care întreaga familie a abandonat-o. Mai mult decât atât, bărbatul cu care a rămas însărcinată nu a vrut să-și recunoască copilul. Astăzi este o elevă excepțională la unul dintre liceele din Iași și nu lasă nimic să stea în calea fericirii ei și a copilului. Angajații centrului au rămas marcați de maturitatea cu care adolescenta și-a crescut copilul și a reușit în egală măsură să-și continue studiile. Planurile sale de viitor i-au uimit pe toți.

Mamă în clasa a șaptea

De aproape doi ani de zile, o tânără din satul Verșeni, comuna Miroslovești, este sub protecția Centrului Maternal „Maternus”. După ce a rămas însărcinată, primăria comunei a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) că minora, însărcinată în șapte luni, nu primește susținere din partea părinților.

„Pe atunci, tânăra avea 15 ani și era elevă în clasa a șaptea. Rămăsese însărcinată, iar întreaga familie a renegat-o. Ajungând la centru, când era deja în semestrul al doilea al clasei a șaptea, am susținut-o să facă naveta la Vereșeni. Ulterior, am trasferat-o la o școală din Iași. În prezent, este elevă în clasa a noua la un liceu din Iași și urmează cursuri școlare la zi. Pentru noi, este o mândrie că am reușit să o ajutăm să-și depășească condiția. Suntem extrem de mulțumiți de evoluția ei, atât personală, cât și profesională”, spune Dora Pandelea, șefa centrului „Maternus”.

Lovituri din toate părțile

Tânăra mamă ascunde o poveste greu de imaginat. După ce mama ei a fost diagnosticată cu boli psihice, aceasta nu a mai primit atenție din partea niciunui membru al familiei. A intrat într-o situație pe care nici ea nu a știut să o managerieze. Când a văzut că este însărcinată, a cerut disperată ajutorul, dar nimeni nu a avut urechi să o audă. ”

Fata făcea parte dintr-o familie cu o situație financiară precară. Mama sa a fost diagnosticată cu o boală psihică, iar ceilalți patru frați aveau deja viețile lor. A spus bărbatului cu care a rămas însărcinată că are nevoie de ajutor, dar acesta i-a întors spatele. În ciuda condiției sale sociale, atunci când a ajuns la centru s-a adaptat extrem de repede și și-a însușit imediat rolul de mamă. Nu a intenționat nicio secundă să abandoneze studiile, iar profesorii ei o laudă în permanență. Suntem cu toții uluiți de puterea sa de a se mobiliza, de a-și accepta și înfrunta limitările”, adaugă Dora Pandelea.

Nu a lipsit nimănui

Șefa Centrului „Maternus” povestește faptul că tânăra care a devenit mamă înainte de vreme este o excepție pe care niciun angajat nu o va uita vreodată. Aceasta susține că, în general, mamele sau gravidele care ajung acolo refuză să-și continue studiile, unele dintre acestea abandonându-și copilul în centru și fugind după partener.

„Tânăra mămică nu a fost vizitată decât de un frate în tot decursul celor doi ani. S-a reîntâlnit cu familia recent, la înmormântarea tatălui ei. Mama sa, din spusele tinerei, nici nu a recunoscut-o. Cu toate acestea, cu o forță venită de nu știm unde, fata s-a conformat cu situația și privește tot ceea ce i s-a întâmplat ca pe o lecție. Nu se focusează pe lucrurile rele din viața ei, ci pe viitor. Aici a învățat noțiuni de îngrijire și creștere a copilului, educație parentală, s-a discutat cu ea despre integrare profesională și socială”, mai spune șefa centrului.

Vrea să se înscrie la facultate

În curând, se vor împlini doi ani de când tânăra mamă a intrat pentru prima dată în centrul care i-a oferit stabilitatea și căldura care i-au lipsit în familie. Beneficiarele centrului pot sta între șase luni și doi ani, niciodată mai mult. În acest moment, angajații fac toate planurile pentru a o reîncadra social.

„Tânăra are multe planuri în ceea ce privește evoluția ei profesională. După finalizarea studiilor liceale, dorește să se înscrie la facultate. Când va împlini 18 ani, o vom ajuta să-și găsească un loc de muncă, îi vom asigura cazare și vom înscrie copilul la o creșă. După plecarea sa din centru nu va fi singură. Noi îi vom monitoriza toată evoluția și-i vom fi alături la orice pas. Ne-am atașat foarte tare atât de ea, cât și de copil”, adaugă Dora Pandelea.

Locul în care mamele încep o nouă viață

Reprezentanții centrului povestesc că motivul pentru care atât de multe minore ajung în această situație este lipsa resurselor de orice fel. Cazul prezentat mai sus este unul fericit, dar sunt tinere mămici care rămân marcate pe viață de astfel de evenimente. În acest moment, la centrul „Maternus” sunt 15 rezidente, dintre care, trei gravide și 12 mame cu 16 copii.

„Motivele pentru care mamele ajung în astfel de situații sunt determinate de lipsa resurselor de orice fel, de la resursele materiale, la cele emoționale. Totodată intervine teama de viitor, neputința lor în ceea ce privește creșterea copiilor, neavând stabilitate pe niciun plan. Aici le susținem, beneficiază de consiliere psihologică, asistență medicală și socială. Niciodată o mamă nu părăsește centrul fără să ne asigurăm că este încadrată social”, încheie Dora Pandelea, șefa centrului „Maternus”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`