Prima pagină » Actualitate » Majoritatea supermarketurilor din România ar putea fi închise sâmbăta și duminica. De când va intra în vigoare legea

Majoritatea supermarketurilor din România ar putea fi închise sâmbăta și duminica. De când va intra în vigoare legea

21 mart. 2024, 14:20,
în Actualitate

Majoritatea supermarketurilor din România ar putea fi închise sâmbăta și duminica. Aceasta este o iniţiativă neaşteptată a micilor comercianţi care cer ca marii comercianţi, adică supermarketurile, să fie închise în weekend sau să aibă un program scurt. Totul pentru că au văzut că la sfârşit de săptămână vânzările le scad semnificativ. Iată de când va intra în vigoare legea.

Majoritatea supermarketurilor din România ar putea fi închise sâmbăta și duminica

Supermarketurile din România ar putea fi închise complet în weekend. Este o propunere care a fost făcută de către micii comercianţi, care se plâng că în weekend vânzările le scad chiar şi cu 30%-40%. Una dintre măsurile propuse de micii comercianți este aceea ca toate marile magazine să funcționeze în weekend până la ora 13:00.

„Închiderea la ora 13:00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienți la magazinele mici, tradiționale. Nu e însă un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanță. Alternativ, ar fi să închidem toți sâmbătă, de la ora 13:00, și duminica, tot de la ora 13:00 – și magazinele mari, și magazinele mici – să avem un program de 8 ore sâmbăta și un program de 8 ore duminica.

Nu există nicio pierdere, pentru că vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă și după-amiaza zilei de duminică se vor muta în timpul săptămânii.”, a declarat Feliciu Paraschiv, reprezentantul micilor magazine.

Reprezentantul micilor comercianți a subliniat că în timpul weekend-ului pierderile înregistrate de magazinele mici ajung și la 40%.

Din cauza scumpirilor, românii scurtează lista de cumpărături. Mulți urmăresc reducerile chiar și când vine vorba de alimentele de bază. Față de 2021, românii plătesc cu 30% în plus per vizită la magazin. Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin. Prețurile alimentelor de bază sunt aproape duble față de cele din anii 2021-2022. Alimentul care s-a scumpit cel mai mult și nu lipsește de pe mesele românilor este cartoful. În ultimii trei ani, cartofii au înregistrat cea mai semnificativă creștere de preț. Situația similară se regăsește și în cazul altor produse alimentare de bază. În ultimii trei ani, prețul cărnii de pui a crescut cu 81%.

Când va intra în vigoare noua lege

Săptămâna viitoare, începând cu 25 martie, reprezentanții Guvernului se vor întâlni din nou cu micii comercianți pentru a definitiva aceste măsuri. Se pare că pe lângă închiderea supermarketurilor în weekend, se vrea ca Executivul să elimine impozitul de 1% pentru marile companii.

Reprezentantul micilor comercianți, Feliciu Paraschiv, a ținut să precizeze că în toată Europa marile lanțuri de supermarketuri sunt închise în zilele de sâmbătă și duminică.

,,Aşa este în toată Europa. Şi considerăm că asta ar sprijini comerţul românesc. Pe de altă parte, ar sprijini foarte mult şi Horeca. Pentru că le dă o bulă de oxigen şi lor. Dacă ar fi închise marile magazine, oameni s-ar duce spre comerţul tradiţional să-şi procure strictul necesar.”, a mai spus reprezentantul micilor magazine.

Dacă proiectul va fi adoptat, magazinele de tip hypermarket și supermarket ar putea rămâne închise duminica, iar sâmbăta acestea ar funcționa cu un program scurt. Proiectul de lege mai prevede și faptul că, în zilele de weekend, vor funcționa doar piețele și magazinele de dimensiuni mici.

Comentarii
  • Va inchideti voi acusi pe rand, cu mic cu mare…in afara de bugetari care au cu ce, restul mai rarut ca i mai dragut…si asa o sa le mai trageti si un sut in fund la atatea putori care au titlu de „manager” magazin si taie frunza la caini . Incet dar sigur apune si era voastra, asa cum a apus si cea a bancilor…in fiecare cartier erau cate 3-4 banci. Sa vedem si farmaciile cand incep sa se restranga

  • Dar baruri, păcatele, pariuri…sa functioneze non-stop ????

  • O sa le scadă vânzările la jumătate sau mai puțin. Majoritatea oamenilor își fac cumpărăturile în week end când au puțin timp liber. In timpul săptămânii lucrezi 8-10-12 ore după care nu mai ai nici putere și nici timp de cumpărături.
    A înnebunit lumea de tot

  • Daca micilor comercianți le scad vânzările doar in weekend și din cauza supermarket-urilor, înseamnă că și supermarket-urilor le scad vânzările in restul săptămânii. Din cauza micilor comercianți. Că atare, magazinele micilor comercianți sa fie închise în timpul săptămânii, și deschise doar in weekend.
    Atunci când statul intervine in programul de funcționare al unei afaceri private, oricare ar fi ea, se numește comunism. De unde deducem că micii comercianți sunt comuniști până în măduva oaselor. Probabil că l-ar vota pe Ceaușescu daca ar mai trăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *