Prima pagină » Titlurile zilei » Majoritatea primarului Mihai Chirica din Consiliul Local s-a înecat! Scenariu greu pentru edil până la alegerile de anul viitor

Majoritatea primarului Mihai Chirica din Consiliul Local s-a înecat! Scenariu greu pentru edil până la alegerile de anul viitor

26 oct. 2023, 02:00, 10 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Scenariu greu pentru edil după ce Curtea de Apel Iași a respins apelul formulat de viceprimarul Cezar Baciu în procesul cu USR

În cursul zilei de ieri, 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Iași a respins, ca fiind neîntemeiat, apelul pe care viceprimarul Cezar Baciu l-a depus în procesul privind excluderea sa din USR. Partidul va cere, în scris, soluția de la Curtea de Apel, termen ce nu ar trebui să depășească o săptămână, după care va fi trimis prefectului județului Iași. Acesta ar urma să ia cunoștință despre hotărârea instanței și va emite ordinul de încetare a mandatului în cazul viceprimarului Cezar Baciu înainte de termen.

Scenariu greu pentru edil. Mihai Chirica nu va mai deține majoritatea în Consiliul Local

După excluderea din USR scenariile nu sunt prielnice edilului Mihai Chirica. Acesta va trece prin situații grele în ceea ce privește votul favorabil al proiectelor în plenul Consiliului Local. Astfel, dacă viceprimarul Cezar Baciu va fi exclus din USR, se va reveni la situația mandatelor de la alegerile din anul 2020. Practic, USR va avea 9 consilieri, PNL va avea 11 consilieri, PSD va avea 5 consilieri și PMP 2 consilieri, acest lucru înseamnă că alianța din Consiliul Local PNL – PMP va avea împreună 13 voturi și nu va mai deține majoritatea, iar alianța PSD – USR va avea 14 voturi.

Astfel, dacă PSD-USR va deține majoritatea, proiectele edilului nu vor mai trece, practic, Mihai Chirica va fi pus la zid. Mai mult decât atât, din cauza lipsei unei majorități PNL-PMP, există posibilitatea blocării proiectelor imobiliare din cauza faptului că PSD și USR nu votează favorabil planurile urbanistice ale dezvoltatorilor. Și în acest caz, primarul își va găsi scuze, acesta va susține că proiectele Iașului nu merg mai departe din cauza opoziției.

Un alt scenariu posibil după excluderea viceprimarului Cezar Baciu din USR este acela prin care alianța PNL – PMP, pentru a deține din nou majoritatea în CL și pentru ca proiectele să poată trece cu ușurință, va negocia încă o trădare chiar cu cineva din partidul de unde Cezar Baciu va fi exclus.

În altă ordine de idei, scenariul cel mai rapid ar fi ca USR să ceară, în scris, soluția de la Curtea de Apel, termen ce nu ar trebui să depășească o săptămână, după care să fie transmisă prefectului județului Iași. În cele din urmă, acesta ar urma să ia cunoștință despre hotărârea instanței și va emite ordinul de încetare a mandatului înainte de termen al viceprimarului Cezar Baciu.

Specialiștii în drept administrativ spun că este greu de crezut că printr-o cale de atac extraordinară viceprimarul Cezar Baciu ar putea să obțină suspendarea hotărârii, mai ales când decizia Curții de Apel Iași a respins apelul privind anularea excluderii din USR, ca fiind neîntemeiat.

Astfel, anul următor va fi unul crucial pentru Mihai Chirica pentru că acesta va trebui să demonstreze că proiectele pentru Iași sunt viabile. Cezar Baciu a fost exclus din USR tocmai pentru că a făcut jocurile grupului PNL în Consiliul Local, răsplătit, ulterior, cu funcția de viceprimar al Iașului.

USR îl va înlocui pe Cezar Baciu cu un asistent universitar

Reprezentanții USR au transmis că decizia reprezintă un pas către o nouă direcție. Mai mult decât atât, aceștia susțin faptul că Iașul mai are o șansă spre dezvoltare prin lipsa majorității primarului Mihai Chirica.

„Într-un moment crucial pentru comunitatea noastră am obținut o victorie semnificativă astăzi, odată cu plecarea unui consilier. Primarul corupt nu mai are majoritate şi Iaşul poate respira. Această decizie reprezintă un pas hotărât către o nouă direcție și deschide drumul pentru reforme și inovații. Iaşul respiră din nou. Această situație arată clar că este timpul pentru o schimbare reală și pentru lideri care să fie cu adevărat dedicați nevoilor și aspirațiilor locuitorilor noștri.

Prin această plecare spunem ferm că USR reafirmă angajamentul de a aduce transparență, responsabilitate și progres în administrația locală. Este momentul ca comunitatea noastră să fie reprezentată de lideri cu viziune și integritate, capabili să construiască un viitor mai luminos și mai echitabil pentru toți”, au transmis reprezentanții USR printr-un comunicat.

Aceștia au mai anunțat faptul că Emanuel Zanoschi (29), asistent universitar în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, unde predă materii din zona științelor politice și relațiilor internaționale, va fi cel care îl va înlocui pe Cezar Baciu.

„Aștept chestiunile legale pentru că mai este o perioadă în care se pune în mișcare procesul acesta legal până la depunerea jurământului, iar după aceea, o dată ce am să intru în echipa de consilieri a USR, mă voi implica în promovarea proiectelor actuale, mai ales în zona de educație, de dezvoltare comunitară și de mediu”, a spus Emanuel Zanoschi, cel care îl va înlocui pe Cezar Baciu în cadrul Consiliului Local.

PSD exclude un parteneriat cu PNL

Bogdan Balanișcu, președintele organizației municipale PSD Iași, a transmis faptul că partidul exclude un parteneriat cu PNL.

„Prin decizia dată vedem că justiția și-a făcut treaba, așa cum ne așteptam cu toții, lăsându-l pe edilul Mihai Chirica fără importantul vot al lui Cezar Baciu, cumpărat, în spatele ușilor închise din Palatul Roznovanu, cu funcția de viceprimar! Deși, în contextul actual, Iașul a rămas fără un vice, noi, social-democrații, rămânem fermi pe poziții și nu facem alianțe cu primarul penal, Mihai Chirica.

Susținem dezvoltarea orașului nostru, promovăm proiectele Iașului la nivel central, dar nu vom gira cu încrederea noastră guvernarea penelistă, păguboasă și penală, intrând într-o alianță cu liberalii. Nu putem deveni partenerii unor oameni care au lăsat Iașul fără investiții majore, care au pierdut proiecte din cauza faptului că nu au avut bunul simț să le depună la timp, care îi ignoră pe oameni și problemele acestora”, a declarat Bogdan Balanișcu, președintele organizației municipale PSD Iași.

Cântecul de lebădă al viceprimarului Cezar Baciu

În urmă cu câteva săptămâni, pe data de 08.10.2023, Cezar Baciu a avut ultima șansă să se bucure de privilegiile politice. Acesta a organizat, atunci, botezul copilului din relația cu Mihaela Cazacu, originară din Republica Moldova. Cei doi încă nu s-au cununat civil și religios.

La evenimentul viceprimarului Cezar Baciu s-au prezentat directori din primărie, cum ar fi Maricel Ghercă – director tehnic la compania de Transport Public (CTP) Iași, Cristian Stoica – director general CTP, Marius Ionescu – Citadina SA, Laurențiu Ivan – Servicii Publice, Maria Apetroaei – Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale, Luminița Munteanu – Direcția de Asistență Socială etc. Lista a fost completată de Marius Manea – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași, avocatul Teodor Toader, fiul rectorului de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, medicul stomatolog Iulian Andrei Grigoriciuc, Roxana Moraru – Noir Coffee Roasters.

Printre politicienii ajunși la petrecere s-au numărat primarul Mihai Chirica, primarul Mihai Țibucanu, din comuna coarnele Caprei, viceprimarul Daniel Juravle, vicepreședinții Marius Dangă și Sorin Afloarei, de la Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, președintele CJ, consilierii locali Manuel Bostan, de la PNL. Din estimările făcute de BZI, Cezar Baciu ar fi primit, în plic, cel puțin 50.000 de euro, fără să fie luate în calcul sumele nașilor, părinților.

În actuala declarație de avere, acesta nu are casă, mașină, terenuri, ci o datorie de 50.000 de lei la bancă și indemnizația de 148.590 de lei, aproape 30.000 de euro, pe an. Atmosfera de la petrecere a fost asigurată de o formație care a interpretat melodii din anii 80-90, dar și moderne.

Scenariu greu pentru edil după ce Curtea de Apel Iași a decis respingerea ca neîntemeiat a apelului făcut de Cezar Baciu. Acesta din urmă va fi exclus din USR și din funcția de viceprimar.

Comentarii
  • In poza in care primarul tine buchetul de flori indreptat catre Baciu, zici ca Misu vrea sa-l buleasca la ochiul maro pe tinerel 🤦🏼‍♂️

  • Stați calmi că deja e inflație de trădători. Cel puțin trei sunt in cărți. Primul favorit e ursul BEN apoi cei doi Iulici dar mai e și la partidoi chiar doi. Sunt discuții aprinse care se vor concretiza rapid.,

  • Pensionar din Iasi

    La puscarie cu primaru penal corupt si lingau chirika si gunoiu aivanoaiei de la termos service oasi ce fura pensionarii de 20 de ani !!!

  • Meditativul de Iași

    NU AM EMOȚII PENTRU MIȘU ! SIGUR VA GĂSI RAPID UN AL DOILEA CEZĂREL ȘI CRED CĂ DE DATA ASTA VA FI DE LA PSD ! DACĂ ÎI DĂ 100 DE LITRI DE SECĂRICĂ LUI LAICU SIGUR SE BAGĂ MOȘUL !

  • sugi melu

  • Alexandro, eu te-ajut gratuit, dar lasă și tu un „Mulțumesc!” acolo… Măcar din politețe!… 😉

  • Toatâ golânimea puliticâ din iași a mea este eșuatâ 0 și coruptâ(sponsorizatâ ) începând cu alexe tablâ bam bam și terminînd cu consilieri șpâgari așa câ la 2024 își vor pierde tâtucul gohowernator eșuat total de adevâr iar ciordeleul sâ disparâ pulitic +covrigari ciolaci fiind fermi convinși câ covrigâria din buzâu a acoperitului preșului meu ciordac va falimenta

  • Politicieni de kkt.
    Voi numiti pe acestia consilieri?

  • R E A L I T A T E A

    Da, ia uitați cu ce se ocupă ei! Se zbat să aibă majoritatea cu oamenii lor pentru a putea rezolva și susține problemele grupurilor economice de interese, nicidecum administrația publică locală formată din oameni cu experiență care să poată face ceva pentru societate în adevăratul sens al cuvântului, pentru a da un plus de valoare. În plus, este vizibil că avem un oraș sufocat, mai ales rutier, de toți giugiumeții și bolovanii de pe la VS, Bt, Nt, Bc, Sv, precum și din mediul rural. Orașul ăsta a ajuns un carcalete sufocat de prostie și frustrați.

  • Cezarica sa-ti dau la mumu asa cum nimeni nu am mai facut-o. Sa ma suji cu tot cu coae….asa suav cu limba-n c w r…. Te pup iubire 😘

  • Dur frate, dur!!! Numai vorbe grele la adresa lui Cezar. Inseamna ca intr-adevar a fost si crd ca va fi un ratat

  • Mai prostule USR te-a facut om dintr-un vanzator de ciorapi si pentru un post de 2 ani ai dat cu tesla-n Chichirau. Acu tot ciorapi ai sa vinzi, numai ca din ăia pentru bebeluși

  • Rușine domnule primar ,cred că cea mai importantă realizare a ta,era, dacă făceai șoseaua de centură a Iașului și scoaterea Vămii din oraș, pentru a nu mai permite camioanelor, tranzitarea orașului!!

  • Ha, ha, ha! Toti astia cu politica daca le-ai luat functiile sunt muritori de foame. Nici cu matura nu stiu sa dea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *