Maioneza fără ulei este un preparat sănătos, simplu, rapid și ușor de făcut. Oricât de gustoasă ar fi cea clasică, ea are multe grăsimi și calorii, de aceea o variantă cu ingrediente naturale este bine venită. Acest sos cremos și gustos îl poți obține cu ouă fierte și iaurt grecesc bine scurs.
Maioneza este preferată de mulți români și este consumată în cantități ridicate mai ales în perioada sărbătorilor, când este adăugată în salate sau în alte mâncăruri. Totuși, este bine să știm că o singură lingură de maioneză de casă are aproximativ 100 de calorii, fiind ușor de înțeles cât de mult rău ne poate provoca în organism.
Rețeta pentru maioneza fără ulei
Cu ajutorul unor ingrediente simple și la îndemână, putem prepara o maioneză sănătoasă, care este cu mult mai săracă în calorii față de cea clasică. Astfel, pentru a obține o maioneză mai sănătoasă este necesar să înlocuim uleiul cu iaurtul grecesc.
Această rețetă de maioneză fără ulei este potrivită pentru persoanele care nu doresc să consume ou crud în niciun preparat, din cauza riscului de îmbolnăvire cu salmonella care e la fel de periculoasă precum este e.coli, precum și pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
Așadar, în maioneza fără ulei vedeta este iaurtul grecesc, iar rețeta este una cât se poate de simplă. Folosirea iaurtului aduce o textură mai cremoasă, un gust bogat și cu valori nutriționale mult mai bune. Pentru a prepara acest tip de maioneză este nevoie de doar câteva ingrediente și de foarte puțin timp de muncă.
Astfel că, pentru această rețetă aveți nevoie de 150 gr iaurt grecesc, 1 linguriță de muștar, 1 linguriță de suc de lămâie, 1 cățel de usturoi pisat, sare și piper. Această rețetă este o alegere excelentă pentru cei care își doresc o maioneză gustoasă, dar și sănătoasă. Înlocuind uleiul cu iaurtul grecesc, te bucuri de o variantă light, fără să faci compromisuri la gust.
Indicații de preparare
Într-un bol mic se pune iaurtul grecesc, iar peste el se adaugă muștarul, apoi sucul de lămâie și usturoiul. Toate ingredientele se amestecă bine până când se obține o compoziție omogenă și cremoasă, iar la final se adaugă sare și piper, după gust. Dacă vrei un sos la fel de light pentru anumite preparate, poți încerca un dressing cu iaurt și muștar.
De asemenea, cantitatea de suc de lămâie se poate ajusta în funcție de preferințe și se poate adăuga mai mult suc pentru un gust mai aicd sau mai mult muștar pentru o aromă mai pronunțată.
După ce maioneza este gata, aceasta se lasă la frigider pentru aproximativ 15 – 20 de minute înainte de a se servi, asta pentru ca aromele să se combine perfect. Pentru a da culoare maionezei, puteți adăuga puțin turmeric sau boia dulce.
Așadar, maioneza fără ulei, dar cu iaurt grecesc este o variantă mai light a celei clasice, dar se poate folosi în aceleași combinații, iar gustul este la fel de delicios. Cei care țin la siluetă nu trebuie să își facă griji pentru caloriile în plus.
Maioneza fără ulei este perfectă ca dressing pentru salatele de legume, cum ar fi salata de varză sau cea de cartofi.