Prima pagină » Informații utile » Maieu sau maiou, cum se scrie corect?

Maieu sau maiou, cum se scrie corect?

03 oct. 2024, 10:23,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă ți s-a întâmplat cel puțin o dată să stai puțin pe gânduri înainte de a spune ori a scrie maieu sau maiou, ei bine, trebuie să știi că mulți români se confruntă cu astfel de greșeli, pentru că există, într-adevăr anumite probleme de fonetică sau de scriere în limba română.

Maieu sau maiou? Deși sezonul verii a trecut, dezbaterile care vizează anumiți termeni din limba română rămân, după cum este și în cazul de față. Astfel că, vom afla astăzi care este varianta corectă a acestui termen și de ce se fac astfel de greșeli în limba română.

Care este varianta corectă dintre maieu sau maiou

În limba română sunt o serie de cuvinte scrise sau pronunțate greșit, înțelesul lor fiind diferit. Evită greșelile de exprimare și vezi cum se spune corect: maieu sau maiou!

Nu de puține ori am auzit forma maieu folosită în limba română drept forma corectă. În realitate, însă, maiou este forma corectă, și nu maieu.

Maioul, potrivit dicționarului explicativ al limbii române, este articolul de lenjerie ori de echipament sportiv, cu sau fără mâneci, de regulă decoltat, care se poartă direct pe piele.

Așadar, termenul corect la care facem referire atunci când este vorba despre haine este maiou. Etimologia cuvântului provine din francezul „maillot”, care descrie mai multe variante de îmbrăcăminte.

Francezii folosesc termenul „maillot” și pentru tricou, dar și „maillot de bain”, slip de baie sau „baillot de corp” pentru vestă sau scutec. În limba română, maieu este formula populară folosită adesea pentru orice tricou fără mâneci.

Greşelile de exprimare sau de scriere sunt tot mai frecvente în rândul românilor, lingviştii atrăgând atenţia că asistăm la un proces de degradare a limbii române iar toți mai mulți se întreabă cine a mai inventat și școala.

Neglijenţa în exprimare, necunoaşterea normelor, folosirea excesivă a cuvintelor provenite, în principal, din limba engleză sunt considerate principalele cauze care „schilodesc” limba română.

Cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română

Una dintre cele mai frecvente greșeli din limba română este „mi-ar place”/„mi-ar plăcea”. Mulți oameni folosesc forma greșită a formei de condițional optativ a verbului a plăcea. Corect se spune mi-ar plăcea, iar forma corectă de infinitiv este a plăcea, nu a place.

Acestea nu sunt greseli care să te coste precum costă punctele de penalizare pentru permisul auto, însă, este foarte bine ca acestea să se corecteze pentru o mai bună coerență.

O altă greșeală frecventă este „decât” în loc de „doar” și asta pentru că mulți oameni nu știu că decât se folosește doar alături de negație. „Nu am decât un măr”. În alte sensuri, doar se folosește singur, precum este în propoziția „Am doar doi lei”.

Greșeala pe care cu toții o auzim frecvent este „vroiam” în loc de „voiam”, este de menționat și de reținut că verbul a vrea este diferit de a voi. Mulți oameni folosesc vroiam, vroiai, ei bine, acest verb este o îmbinare a celor două. Se folosește corect eu vream, voi vreați, ei vreau.

În schimb, a voi se folosește ca eu voiam/tu voiai/el voia/ noi voiam/voi voiați, ei voiau. Vroiam este o combinație între cele două verbe care este greșit folosită de către români.

„Datorită” și „din cauza”, în această situatie spunem datorită când ne referim la o întâmplare fericită. Un mijloc prin care cineva a obținut ceva sau datorită căuia s-a întâmplat ceva bun. Nu se poate vorbi despre „un accident datorită vitezei”, ci doar „un accident din cauza vitezei”.

Astfel că, maieu sau maiou nu este singura întrebare pe care și-o pun românii, sunt multe cuvinte în limba română care-i pun în dificultate pe aceștia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 octombrie 2024
02 octombrie 2024