Prima pagină » International » Maia Sandu spune că mita a afectat alegerile din Republica Moldova: „Rezultatul de astăzi ar fi fost diferit”
Maia Sandu spune că mita a afectat alegerile din Republica Moldova: „Rezultatul de astăzi ar fi fost diferit”

Maia Sandu spune că mita a afectat alegerile din Republica Moldova: „Rezultatul de astăzi ar fi fost diferit”

24 oct. 2024, 23:47,
Redacția BZI în International

Președinta pro-europeană a Republicii Moldova a declarat joi că mita în masă a afectat alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, dar a promis că va continua cu un al doilea tur de scrutin pe 3 noiembrie pentru a câștiga un al doilea mandat, în loc să ceară un nou scrutin, scrie Reuters.

Maia Sandu și-a făcut promisiunea, spunând că depinde de oameni să determine viitorul Moldovei, după ce poliția a declarat că omul de afaceri pro-rus fugar Ilan Șor a canalizat 39 de milioane de dolari către alegători în septembrie și octombrie.

„Fără cumpărarea de voturi, rezultatul de astăzi ar fi fost diferit”

Campania pentru scrutinul dual de duminica trecută a fost umbrită de o schemă masivă de fraudare a alegerilor legată de Rusia, menită să învingă tabăra pro-europeană, au spus autoritățile moldovene.

„Fără cumpărarea de voturi, rezultatul de astăzi ar fi fost diferit. Am fi avut o victorie convingătoare în alegerile prezidențiale și în referendum!”, a scris Sandu pe social media.

Ea a declarat că a respins sugestiile de a ordona repetarea alegerilor, deoarece „nimeni nu are dreptul să le refuze cetățenilor noștri o exprimare masivă, sinceră și liberă a voinței lor”.

„Să mergem mai departe la al doilea tur. Ne bazăm strict pe poporul nostru, așa cum a fost întotdeauna cazul atunci când soarta țării a fost în joc”, a spus ea. Este de datoria sistemului judiciar să se „trezească” și să abordeze problema mitei, a adăugat ea.

Sandu s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidențiale

Sandu s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidențiale, dar nu a reușit să obțină 50% din voturi și acum se confruntă cu un al doilea tur de scrutin împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susținut de un partid tradițional pro-rus.

Sandu a indicat Rusia drept una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Moldova și a făcut din integrarea în UE piatra de temelie a administrației sale.

În cadrul referendumului, o majoritate surprinzător de mică în comparație cu sondajele de opinie – 50,46% dintre alegători – a susținut aderarea la UE.

Poliția l-a acuzat pe Șor de o încercare de a mitui 130.000 de alegători. Acesta neagă fapta, iar Kremlinul a negat că ar fi intervenit. Rusia a pus sub semnul întrebării numărarea voturilor, în care voturile moldovenilor din străinătate au împins votul „da” peste 50%.

Șeful poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a declarat joi, în cadrul unui briefing, că Șor a folosit Promsvyazbank din Rusia pentru a transfera 24 de milioane de dolari în octombrie, în plus față de 15 milioane de dolari canalizați în septembrie, pentru a plăti alegătorii.

Șor s-a oferit deschis să plătească moldoveni pentru a-i convinge pe alții să voteze „nu” la referendum

În timpul campaniei, Șor s-a oferit deschis să plătească moldoveni pentru a-i convinge pe alții să voteze „nu” la referendum și să susțină un anumit candidat, pe care nu l-a numit public. El a lansat un bot pe platforma de mesagerie Telegram pentru acest mijloc.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a blocat 97 de chatboturi înainte de vot, explicându-le oamenilor cum să folosească aplicația bancară Promsvyazbank și să obțină banii.

Luni, Sandu a numit campania „o luptă nedreaptă” și a revendicat victoria la referendumul menit să consacre în Constituție parcursul Moldovei spre UE. Ea a declarat că există „dovezi clare” că grupuri criminale susținute de „forțe străine ostile intereselor noastre naționale” au urmărit să cumpere 300 000 de voturi.

Moscova a denunțat votul ca nefiind liber. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Statele Unite și Uniunea Europeană s-au amestecat în campanie.

Comentarii
  • In nici un caz nu sunt pro Rusia, dar nici pro UE…Dar femeia asta isi vinde tara, ca si Zelenski. Unele chestiuni trebuiesc lasate in vatra lor. Rusii starnesc, americanii starnesc si mai tare…sufera oamenii de rand. Doar interese meschine ale marilor puteri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 octombrie 2024
26 octombrie 2024