Într-un interviu acordat jurnalistului rus și creatorului de conținut online Iuri Dudi, Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a afirmat că un milion de persoane din Republica Moldova dețin pașaport românesc.
„Aceasta înseamnă și pașaport european, adică Uniunea Europeană are deja un milion de cetățeni în Republica Moldova. Acest lucru trebuie să ne ușureze accesul către UE”, a declarat Maia Sandu, precizând că și ea deține un pașaport românesc.
Maia Sandu, împreună cu alți un milion de cetățeni din Republica Moldova, au pașaport românesc.
Întrebată de jurnalistul rus Iuri Dudi de ce președinta Republicii Moldova, deține un pașaport românesc, Președinta Moldovei a explicat că nu deține pașaportul românesc pentru a călători fără viză în Europa sau „pentru orice eventualitate”, ci pentru valoarea sentimentală pe care o are pentru ea, având în vedere că bunicii ei au avut astfel de documente.
„Bunicii mei au avut pașapoarte românești. Pentru mine a fost important să am pașaport românesc”, a răspuns Maia Sandu.
De asemenea, ea a subliniat că „un milion dintre cetățenii noștri au pașaport românesc”, ceea ce înseamnă și un pașaport european, fapt ce ar ușura accesul către Uniunea Europeană.
„Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE” a mai declarat Maia Sandu
Maia Sandu pune pe prim plan aderarea la UE
În continuare, jurnalistul a întrebat-o pe Maia Sandu dacă ar dori unirea dintre Republica Moldova și România. Răspunsul președintei a fost că doar 40% dintre cetățenii moldoveni ar dori unirea, fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mai bun peste Prut. Ea a subliniat că cea mai bună opțiune pentru Republica Moldova este aderarea la UE, întrucât acest lucru ar elimina granița cu România și cu celelalte state ale UE.
Maia Sandu pare să dorească în principal aducerea Republicii Moldova în UE și adoptarea unei politici antiunioniste, preferând să se bucure de avantajele aduse de România fără a-și pierde din suveranitate.
Jurnalistul Iuri Dudi este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți jurnaliști și bloggeri din Rusia. Cu toate acestea, el a fost declarat „agent străin” de către Kremlin după invazia Rusiei în Ucraina. Riscul să fie pedepsit cu închisoarea de până la cinci ani este real, dacă refuză să informeze și să denunțe în fața societății ruse că activitatea lui „teroristă” este finanțată din străinătate. Iuri Dudi și-a început cariera în 2017 și a acumulat în prezent aproximativ 10,3 milioane de abonați. A părăsit între timp Rusia, dar rămâne unul dintre cei mai populari jurnaliști din țara sa.
Maia Sandu, împreună cu alți un milion de cetățeni din Republica Moldova, au pașapoarte românești; cu toate acestea, ea consideră că aderarea la UE este mai importantă decât unirea cu România.
Pai daca ar face asta putler ar veni sa-i „salveze” pe minoritarii rutZi ca le sant incalcate drepturile de mujici,si asa nu se stie momentan sau impotmolit in Ucraina si sper ca acolo sa ramana!