Maia Sandu a depus marți, 24 decembrie 2024, jurământul pentru al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii oficiale ce a avut loc la Palatul Republicii din Chișinău.
Evenimentul a fost marcat de o ședință solemnă comună a Parlamentului și Curții Constituționale, deschisă de președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Maia Sandu a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Republicii Moldova
După intonarea imnului național, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a citit hotărârea de validare a alegerilor, iar Maia Sandu a depus jurământul cu mâna pe Constituție.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei.
Mi-ați acordat încrederea pentru a continua un drum pe care l-am început împreună acum patru ani. Primesc acest nou mandat, în primul rând, cu smerenie, dar și cu determinare. Cu patru ani în urmă, am promis vremuri bune. A fost o promisiune sinceră, însă vremurile s-au dovedit a fi dificile, de restriște. Moldova s-a pomenit în mijlocul unor crize regionale și globale. După pandemie, a urmat creșterea prețurilor, criza energetică, șantajul cu gaze, acum șantajul cu întuneric. Toate aceste crize pălesc în fața războiului brutal de la hotarul nostru”, a transmis Maia Sandu, în discursul său.
Maia Sandu devine astfel cel de-al șaselea președinte al Republicii Moldova și prima femeie care ocupă această funcție. În plus, aceasta este primul președinte ales prin vot direct care obține două mandate succesive. Potrivit Constituției, jurământul de învestire trebuie depus în fața Parlamentului și al Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri, iar mandatul președintelui începe din ziua depunerii jurământului.
În cadrul alegerilor din 2024, Maia Sandu a câștigat al doilea mandat prezidențial, după o competiție strânsă cu Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de forțele proruse. În turul al doilea al scrutinului, desfășurat pe 3 noiembrie, Sandu a obținut 55,35% din voturi, în timp ce Stoianoglo a primit 44,65%. Victoria sa a fost determinată în mare parte de sprijinul masiv al diasporei moldovenești. În ciuda acestui rezultat, anumite grupuri politice, în special socialiștii pro-ruși, au contestat corectitudinea alegerilor, acuzând ingerințe externe și influențe politice asupra votului din diaspora.
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor din 28 noiembrie 2024, confirmând că procesul electoral s-a desfășurat în conformitate cu legea. Totuși, președinta Curții a subliniat în timpul validării alegerilor că au existat „ingerințe externe fără precedent” care au încercat să influențeze procesul electoral, inclusiv implicarea cultelor religioase în campania electorală și prezența discursurilor de ură. În ciuda acestor aspecte, Curtea a decis că nu au fost comise încălcări majore care să influențeze rezultatul final.
Juramant in biserica, in fata altarului, cu mana pe Biblie, daca are „sange in instalatie”, nu parodie teatrala…
RutZule suji plua in copeici?