Prima pagină » Actualitate » Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! Este noul preşedinte

Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! Este noul preşedinte

16 nov. 2020, 07:39,
George Cristian în Actualitate

Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale şi este noul preşedinte al Republicii Moldova. O arata ultimele rezultatele preliminare după numărarea a 99,77% dintre voturi.

Igor Dodon a suferit o înfrângere usturătoare şi a pierdut fotoliul de la Chişinău după ce a fost practic zdrobit de liderul proeuropean.

Maia Sandu este noul preşedinte al Republicii Moldova

După numărarea a 99.77% dintre procesele verbale, Maia Sandu conduce detaşat şi poate fi numită noul preşedinte al Republicii Moldova. Vorbim despre o diferenţă uriaşă între cei doi. Concret, liderul pro-european, Maia Sandu l-a devansat pe Igor Dodon având un procent de 57,61% în pofida procentului de 42,39% obţinut de liderul prorus. Maia Sandu câștigase și în primul tur alegerile prezidențiale dar la o diferență mult mai mică.

Maia Sandu declarase, înainte de numărarea a 99.77% dintre procesele verbale că este optimistă şi că ea crede în victorie.

Sunt optimistă, dar așteptăm rezultatele finale, sunt recunoscătoare oamenilor care au ieșit la vot. Ne bucurăm că oamenii cred în democrație. Sunt optimistă că vom avea un rezultat bun, așa încât să punem Republica Moldova pe calea cea dreaptă.

Iniţial, Igor Dodon nu a vrut să-şi recunoască înfrângerea îndemnând la calm pe cei care o dădeau câştigătoare pe Maia Sandu. Liderul prorus invita la calm pe cetăţeni indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale:

În calitate de Preşedinte în funcţie al ţării, vreau să le mulţumesc tuturor celor care astăzi au votat şi şi-au îndeplinit datoria, în pofida situaţiei dificile. În calitate de candidat, vreau să le mulţumesc tuturor alegătorilor care au susţinut candidatura mea. Mă bucur că majoritatea cetăţenilor conştientizează responsabilitatea pentru soarta ţării, acest lucru fiind demonstrat de prezenţa la vot, care a fost mai mare atât în ţară, cât şi în străinătate.

Urmează să fie făcute rezultatele scrutinului. Doresc membrilor comisiilor electorale sănătate şi răbdare. Îi îndemn pe toţi la calm, indiferent de rezultatele alegerilor.”

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să transmită un mesaj de felicitări pentru Maia Sandu. Preşedintele a explicat că pentru Rep. Moldova este un pas uriaşi şi că în acest fel se observa faptul că cetăţenii au ales continuarea drumului european şi democratic. În încheierea mesajului, preşedintele a explicat că România rămâne alături de Moldova.

”O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Rep. Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis Iohannis.

Eugen Tomac, lider PMP şi cetăţean moldovean a postat un mesaj inedit pe reţeaua de socializare. Acesta a fdat un share la o postare veche de un an, o postare în care anunţa că Maia Sandu va câştiga alegerile prezidenţiale din Rep. Moldova

Am intuit de acum un an că va învinge!
Felicitări, Maia Sandu! a fost mesajul postat de Eugen Tomac.

Mii de moldoveni au așteptat în frig ca să voteze

În diaspora Republicii Moldova, mii de cetățeni moldoveni au așteptat ore în șir ca să voteze. Aceștia se plângeau ca în diverse locații li s-a spus că stau degeaba pentru că nu mai sunt buletine de vot. S-a întâmplat in Germania unde consulul le-a spus oamenilor să plece acasa pentru că sunt doar 1800 de buletine de vot iar ei sunt mai mulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *