Prima pagină » Titlurile zilei » Mai știți gustul autentic de zacuscă cu gogoșari? Doamna Olga din Iași respectă rețeta clasică de pe vremea bunicilor și are succes cu ea. „A apărut pentru că au vrut clienții” – FOTO

Mai știți gustul autentic de zacuscă cu gogoșari? Doamna Olga din Iași respectă rețeta clasică de pe vremea bunicilor și are succes cu ea. „A apărut pentru că au vrut clienții” – FOTO

10 oct. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Olga Chiriac face zacuscă și dulceață după rețete vechi de câteva decenii, produsele ajungând atât în țară, cât și în străinătate. A depus dosarul pentru a obține atestatul de producător tradițional și spune că preparatele au apărut la cererea clienților

Povestea ieșencei Olga Chiriac, producător de dulceață și zacuscă, începe în anul 2016, când a ieșit pe piață cu câteva borcane din propria cămară. Mergea cu legume și fructe la Piața Păcurari, dar s-a gândit să vândă și ce avea prin cămară.

„În anul 2016 am început să vindem primele borcane din propria cămară. Încetul cu încetul, ne-am perfecționat și am adăugat sortimente noi. E o afacere de familie. Mie îmi place să gătesc, de aceea am început să încerc tot felul de rețete. Nu am lucrat în domeniu. Am fost tehnician la Fortus. Când m- am mutat la țară, mi-am luat prepelițe, mi-am făcut solarul și am zis să comercializez ce e în plus. Am fost la piață cu câteva borcane cu zacuscă și le-am vândut repede. Ulterior, am făcut un pic mai mult și a crescut numărul clienților de la an la an. Am reușit să depun actele ca să mi dea atestatul de producător tradițional pentru zacuscă de gogoșari și peltea de gutui, dulceață de gutui. Acum gutuile încă nu sunt coapte, mai așteptăm vreo două săptămâni”, spune Olga Chiriac, producător din Iași.

Ieșeanca vrea să obțină atestat de producător tradițional pentru zacuscă de gogoșari

A depus dosarul pentru a obține atestatul de producător tradițional de la Direcția pentru Agricultură Județeană și, în curând, va primi documentul care arată că face produse naturale, curate, fără aditivi, E-uri și conservanți, așa cum se făceau pe vremea bunicilor.

„Zacusca de gogoșari a apărut pentru că au vrut clienții. Gogoșarul e regele legumelor și am zis că ne apucăm și noi de făcut zacuscă, dacă tot vor clienții. Rețeta e clasică, am găsit-o într-o carte veche de bucate, e cu gogoșari, suc de roșii, ceapă și condimente. Jumătate din cantitate e cu gogoșar copt și feliat, iar cealaltă jumătate din cantitate este dată prin mașină, fiind gogoșar crud. Mă duc în fiecare duminică la piața din Păcurari și vând zacuscă, dulceață, zarzavaturi, gogoșari la oțet. Am solarii, livadă și cam tot ce am nevoie găsesc în grădina mea. Mai cumpăr, dar tot de la producătorii locali, dacă nu ajunge pentru un produs ce am în curte”, mai spune Olga Chiriac, producătorul în vârstă de 50 de ani.

A crescut numărul ieșenilor care obțin atestatul de producător tradițional.

Olga Chiriac: „Am vândut marfă în toată Europa”

Ieșeanca a investit în afacerea de familie în jur de 20.000 de euro, o parte din sumă fiind reprezentată de fonduri europene.

„Am luat prin GAL (grup de acțiune locală) 16.000 de euro, fonduri europene, am făcut după cerințele DSV, totul de inox, cu echipamente foarte scumpe. Numai în spațiul de aici am băgat vreo 4.000-5.000 de euro. De clienți nu duc lipsă. Mâine trebuie să trimit la București un pachet. Nu am cifra de afaceri mare pentru că ar însemna să fac industrial și nu vreau. Sunt clienți care își fac aprovizionare pentru iarnă în perioada asta. Unul vrea 50 de borcane de ardei iuți, plus celelalte cu zarzavat, zacuscă, vinete, gogoșari la oțet. Am clienți constanți. Am vândut marfă în toată Europa. Mai vin părinții copiilor plecați în străinătate și cer pachete pentru a le trimite în afara țării. Cu ce vând la piață și prin magazinele din Iași, băcănii, reușesc să dau cam tot ce produc”, mai spune Olga Chiriac, producător din Iași.

Gica Neamțu este primul producător tradițional cu atestat din Iași, care face dulcețuri și zacuscă la fel ca pe vremea bunicilor. Pe de altă parte, zacusca de gogoșari a Olgăi Chiriac se vinde cu 25 de lei pentru un borcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025