Prima pagină » Titlurile zilei » Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Câine împușcat pe stradă și lăsat să se chinuie, în județul Iași – GALERIE FOTO

Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Câine împușcat pe stradă și lăsat să se chinuie, în județul Iași – GALERIE FOTO

03 feb. 2023, 02:00, 12 ,
Andreea IRUC, în Titlurile zilei

Un medic veterinar din comuna Țibănești susține că a găsit lângă casă un câine comunitar ce a fost împușcat pe stradă și lăsat să se chinuie

Tot mai multe cazuri de câini maidanezi maltratați au apărut în ultima perioadă, după ce femeia din București a murit sfâșiată. Un caz de acest gen s-a petrecut și în comuna Țibănești, județul Iași, cu câteva zile în urmă.

Un medic veterinar a găsit câinele comunitar, ce obișnuia să se perinde pe lângă casa acestuia, împușcat în piciorul stâng.

După o dispariție de 2 săptămâni de lângă curtea omului, acesta a găsit animalul în dimineața zilei de 29 ianuarie, cu sânge la gură, urlând de durere și agonizând în urma unei împușcături. După o examinare amănunțită, acesta a observat o plagă cu diametrul de 0,5 cm, proximal spetei stânga față.

Câine împușcat pe stradă și lăsat să se chinuie: „Avea o împușcătură cu plagă de 0,5 cm diametru!“

Pusca de vanatoare

Practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive reprezintă infracțiune și este pedepsită de lege

Câinele obișnuia să vină la casa medicului veterinar Iosif P. încă din luna septembrie a anului trecut. După o dispariție de 2 săptămâni, în care Iosif nu a mai văzut câinele prin împrejurimi, în dimineața zilei de 29 ianuarie l-a auzit urlând de durere lângă gardul casei sale. După o examinare amănunțită, speriindu-se de sângele pe care câinele îl avea la gură, a găsit o împușcătură cu o plagă cu diametrul de 0,5 cm, proximal spetei stânga față.

„În jurul lunii august a anului 2022, într-o discuție cu un vânător am aflat și eu că au dreptul să împuște câinii vagabonzi. Aceștia nu sunt o amenințare, deși la momentul respectiv am fost de acord cu acțiunea aceasta”, susține medicul veterinar.

Cu toate acestea, văzând agonia câinelui, medicul veterinar s-a arătat extrem de deranjat de modul în care au înțeles unele persoane să trateze animalele.

„Pentru unii oameni înclinați spre a gândi ca un homo sapiens și nu ca un homo sapien sapiens, câinii vagabonzi pot fi un pericol, mai ales că vânează și pradă sălbatică. Deși în practică sunt sigur că nu rezolvă mare lucru, ar trebui măcar să se facă o moarte subită, nu una cu o agonie asemănătoare animalelor vânate“, menționează Iosif P.

Ce riscă persoana care a împușcat câinele

caine comunitar impuscat

Medicul veterinar i-a acordat prum ajutor câinelui găsit împușcat

Persoana care a folosit o armă pentru a împușca acest câine riscă, potrivit art. 25 din Legea nr. 205 din 26 mai 2004, cu modificările din 2022, privind protecția animalelor, o pedeapsă cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă. Fapta sa este considerată infracțiune de practicare a tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive.

Cel care a împușcat câinele s-ar putea folosi de Legea 407/2006, art. 19, care spune că pisicile și câinii sălbatici sau hoinari ce sunt găsiți pe suprafețele fondurilor cinegetice se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie o infracțiune. Pentru a face asta va trebui să demonstreze că fapta sa se încadrează în această lege.

„Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Miroslava efectuează verificări pentru clarificarea situației și în funcție de cele constatate se vor dispune măsuri legale“, declară purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Anca Vâjiac, în legătura cu câinele împușcat pe stradă și lăsat să se chinuie.

Comentarii
  • Mai trebuie rariti
    Cand mușcă oameni nu mai plangeti asa ….

  • Dar cand tu ca doctor veterinar dobitoc ce te-a fătat mă-ta stai si astepti cainii vagabonzi ca sa-i hranesti, nu te gandesti ca acel caine poate nenoroci un copil, o femeie, un om? Agonizezi cu javra sau o iei acasa si o lingi in cur? Mortii ma-ti de gunoi! Cainii fara stapan ar trebui ori impuscati ori tinuti in padoc. Nu pe strazi. Mortii vostri de gunoaie cu javrele voastre cu tot!

  • Împușcați javrele și protejați oamenii

  • scaraotzchi pe pamant cu vanatorii ………………………

  • vanatorii fac parte din neamul lui scaraotzchi

  • Saracii vanatori au ajuns sa impuste si apoi sa manance catei.

  • Iar ati scos capul iubitorilor de caini eu am mai spus sa ii luati acasa nu lasati pe strada sa omoare oameni .TREBUIE EUTANASIATI!!!.Daca nu vreti va doresc la toti iubitorii de caini sa se intample ce sa intamplat cu acea doamna!!

  • marea problema esta ca cei ce prind cainii ii debarca pe dealuri pe la tara, acolo ataca oameni animale copii. cei ce protejeaza animalele ar trebui sa se ingrijeasca de ele nu sa le lase libere ori puscarie pe viata. Unde sa mai vazut in lumea asta ca haitele de caini sa omoare oameni, haite libere de caini.. numai la noi. aici sunt toti tampitii adunati.

  • iubitor de animale

    Eu am grija de saracii catei cand e frig. Le pun antigel cu lapte cald si jumari cu antigel ca sa nu sufere de frig.

  • Ce țară suntem ? Ce popor suntem dacă am ajuns ca în secolul XXI să ne mănânce câinii de vii, să ne vandalizeze gospodăriile și saivanele urșii, să stăm în case de frica urșilor ? Nu-și pune nimeni întrebarea: cu de a reapărut gripa aviară ? dar peste porcină, trichineloza, rabia ? Nimeni nu-și dă seama că dacă numărul acestor animale nu este controlat, adică redus la o limită aceste boli se vor răspândi mereu ? Dacă nu va fi redus nr porumbeilor și al ciorilor bolile ne vor năpădi mereu. Ciorile, porumbeii pescărușii se hrănesc la gropile de gunoi, legale sau ilegale apoi vin și mănâncă din troacele porcilor din gospodării și al găinilor, prin dejecțiile lor răspândesc boli.

  • Pt iubitor de animale.

    Săracă a fost măta că nu a avut o sută de lei să facă avort și să scape lumea de un prost!!!

  • Decebal si vaca de la bloc

    Animalele fara stapan si potential periculoase nu au ce cauta libere pe uliti sau strazi. Anul 2023… hello ! Daca castrarea ar fi fost corect propusa si daca legea era mai dura fata de toti depresivii egoisti care tin animale pe langa scara blocului , situatia ar fi fost rezolvata elegant. Animalele astea sunt copiii nedoriti si nevinovati ai unei societati imbolnavite de zacusca si borcane cu muraturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *