Prima pagină » National » Mai mulţi ucraineni s-au rătăcit în munţi, după ce au vrut să intre ilegal în România. O persoană a fost găsită cu picioarele degerate

Mai mulţi ucraineni s-au rătăcit în munţi, după ce au vrut să intre ilegal în România. O persoană a fost găsită cu picioarele degerate

06 apr. 2022, 13:16,
în National

La graniţa României cu Ucraina s-a declanşat o operaţiune de căutare, după ce o refugiată a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a transmis că mai mulţi ucraineni s-au rătăcit în munţi, printre care şi soţul său.

Unul dintre cei 12 bărbaţi care au încercat să intre ilegal în ţara noastră a fost găsit cu picioarele complet degerate.

„În intervalul orar 10.00-13.00, un aparat de zbor din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, din al cărui echipaj a făcut parte și un polițist de frontieră a survolat zona de responsabilitate, cu obiectivul de a observa persoanelor rătăcite. Afirmăm că acțiunea de căutare continuă, în sistem integrat, în vederea găsirii acestor posibile persoane rătăcite”, a transmis Prefectura Maramureș.

Mai mulţi ucraineni s-au rătăcit în munţi, iar unul a fost găsit cu degerături grave

După ce apelul dispariţiei grupului de 12 persoane a fost făcut, cetăţenii ucraineni au început să fie căutaţi în zona montană. De asemenea, şi un elicopter survolează zona.

Din fericire, unul dintre refugiaţi a fost găsit, dar nu se poate deplasa pe jos având picioarele degerate.

”În jurul orei 02.48, operatorul 112 ne-a informat despre faptul că o persoană rătăcită a fost găsită de către doi salvatori din Ucraina, pe teritoriul Ucrainei, şi ne-a făcut legătura, telefonic cu aceştia pentru a ne transmite situaţia de la faţa locului. Persoana în cauza are picioarele degerate şi nu poate fi transportată, pe jos, în condiţiile actuale”, au declarat, miercuri, autorităţile din judeţul Maramureş.

Important de precizat este faptul că salvatorii din Ucraina au rămas cu persoana care avea răni până dimineaţă pentru a se asigura că trăieşte.

”Ruda persoanei în cauză a fost observat, decedat, într-o râpă, iar despre ceilalţi doi membri ai grupului nu se cunosc detalii (…) Totodată, una dintre cele două persoane salvatoare ne-a transmis coordonatele pentru a putea fi localizaţi. Echipele de salvare din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Poienile de sub Munte şi echipele de sprijin de la celelalte structuri şi salvamont s-au întors la bază, în jurul orei 03.20, nereuşind identificarea locului unde se găseşte persoana în cauză”, au mai spus reprezentanţii Prefecturii Maramureş.

Un elicopter survolează zona pentru a-i găsi pe refugiaţi

Pe lângă autorităţile care au început căutările terestre, un elicopter SMURD din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne survolează frontieră, în zona cuprinsă între sectorul de frontieră 354-370, Masivul Pop Ivan pentru salvarea persoanelor care au solicitat ajutor.

Reamintim faptul că autorităţile din Maramureş şi Ucraina au demarat, marţi, 5 aprilie 2022, o amplă operaţiune de căutare a unor persoane posibil rătăcite pe Muntele Pop Ivan, în timp ce încercau să ajungă din Ucraina în România.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei a fost înştiinţat prin apel telefon de către o femeie în acest sens. Mai apoi, un bărbat în vârstă de 33 de ani, cetăţean ucrainean, a sunat la numărul unic de urgenţă 112 anunţând că s-a rătăcit împreună cu trei conaţionali, cei patru fiind căutaţi marţi seară. Zona este foarte greu accesibilă, iar condiţiile meteo sunt nefavorabile.

Vă aducem aminte că războiul din Ucraina care se află astăzi la cea de-a 42-a zi a determinat milioane de ucraineni să-și părăsească țara. În România au primit sprijin, unde li se oferă toate condițiile necesare pentru a-și găsi un loc de muncă. Căutările continuă pentru cetățenii ucraineni care s-au rătăcit în munți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *