Medicii ieșeni se confruntă și astăzi cu pacienți care ajung prea târziu la spital, deși au avut simptomele infecției SARS-CoV-2 în urmă cu mai multe zile. Persoane tinere, aparent sănătoase, după ce sunt confirmate pozitiv cu coronavirus, suferă de forme grave ale infecției cu noul tip de virus și stau internate săptămâni la rând în secțiile de Terapie Intensivă
Ieri, în județul Iași, numărul de cazuri de infectări cu coronavirus de la începutul pandemiei a ajuns la 21.716. Sute de persoane confirmate pozitiv cu noul tip de virus au ajuns în spitalele suport COVID-19 și la secțiile de Terapie Intensivă (TI). Medicii au trecut de atunci, alături de pacienți, prin clipe tensionate, dar au încercat să le ofere mereu tot ajutorul. Mulți pacienți au fost în secțiile de TI mai mult de o lună, timp în care au stat departe de familie și prieteni. Cadrele medicale au povestit cum unii dintre ei au sărbătorit zilele de naștere și cele onomastice pe patul de spital. Din nefericire, unii vor fi nevoiți să petreacă și sărbătorile de iarnă departe de familie. În continuare, se recomandă persoanelor care au simptomatologia infecției SARS-CoV-2 să se prezinte de urgență la spital, pentru a se întoarce tefere în sânul familiei.
Dr. Florin Roșu: „Au sărbătorit și ziua de naștere, și cea onomastică în secția de Terapie Intensivă”
La nouă luni de la debutul pandemiei, prin spitalele ieșene au trecut sute de pacienți infectați cu coronavirus. De atunci, cu fiecare pacient internat, medicii au petrecut alături de ei fiecare clipă, atât cele mai dificile, cât și cele mai bune. Unii pacienți și-au sărbătorit zile importante din viață chiar în secțiile de Terapie Intensivă.
„Este foarte greu să fii departe de familie. Am avut pacienți care și-au sărbătorit și ziua de naștere, și cea onomastică în secția de Terapie Intensivă. Am încercat să îi bucurăm și să le facem ziua mai plăcută, atât cât am putut. Le-am scris pe geamul salonului «La mulți ani!». Pacienții fiind conștienți, dar ventilați mecanic non-invaziv cu oxigen, am reușit în unele cazuri să contactăm telefonic familia și să vorbească cu cei dragi în astfel de zile. Noi nu putem lăsa pacienții să vorbească la telefon, pentru că inclusiv efortul de a vorbi nu face decât să le scadă nivelul saturației. Din nefericire, zeci de pacienți vor prinde sărbătorile de iarnă în spital. Noi vom încerca să le fim alături și să îi ajutăm cât mai mult”, spune dr. Florin Roșu, șeful compartimentului de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Pacienții tineri sunt internați la secția de Terapie Intensivă săptămâni la rând
La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași ajung în stare gravă pacienți tineri, cu vârste de până la 40 de ani. Fără a avea alte comorbidități, aceștia ajung să fie foarte afectați de infecția cu coronavirus. Medicii spun că perioada de recuperare este una de lungă durată și graduală.
„Dacă un pacient are 0.001 șanșe de supraviețuire, înseamnă că poate fi salvat. Orice pacient care ajunge la spital este tratat la fel. Am avut pacienți tineri care au stat destul de mult timp în spital. Un tânăr, de 31 de ani, a fost internat pe secția de Terapie Intensivă timp de o lună și jumătate. Sunt, așadar, pacienți de 30-40 de ani care petrec multe săptămâni în secția de Terapie Intensivă pentru că au nevoie. Nu toți aveau comorbidități, unii dintre ei erau, așa cum îi numim noi, aparent sănătoși.
Un pacient infectat cu coronavirus este numit aparent sănătos pentru că sunt probleme medicale, modificări ale stării lui de sănătate despre care încă nu a aflat. Perioada de convalescență este destul de îndelungată. Imediat după vindecare prezintă stări de oboseală. De aceea, toți pacienții externați trebuie să aibă răbdare, să acorde atenție alimentației zilnice, să se odihnească și să înceapă gradual efortul fizic”, precizează medicul ieșean.
Încărcătura virală și substratul genetic influențează formele cu care se prezintă pacienții infectați cu coronavirus
Medicii ieșeni spun că sunt și pacienți confirmați pozitiv cu COVID-19 care ajung în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă chiar dacă nu au comorbidități. Motivele pentru care un pacient aparent sănătos ajunge într-o stare foarte gravă la spital după infectarea cu coronavirus au fost explicate de medicul Florin Roșu.
„Motivele pentru care un pacient este infectat cu o formă gravă de coronavirus, din punctul meu de vedere, sunt date de substratul genetic și încărcătura virală. Astfel, cu cât un pacient care intră în contact cu un număr mare de copii virale, cu atât infecția cu coronavirus este mai puternică, mai accentuată și se lasă amprente mai importante asupra organismului. De aceea, distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție reduce spre 0 numărul de copii virale pe care le contactează o persoană. Din punctul meu de vedere, contează foarte mult și substratul genetic. În funcție de acesta, unele persoane au o predispoziție mai mare de a dezvolta o formă gravă de COVID-19″, a concluzionat dr. Florin Roșu.
Ieri, în județul Iași au fost 231 de cazuri noi de infectări cu coronavirus
În județul Iași, ieri s-au înregistrat 231 de cazuri noi de infectări cu noul tip de virus. Numărul deceselor a fost unul foarte ridicat, autoritățile au declarat 8 decese în rândul pacienților de la ATI, numărul total de decese fiind de 359. Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi ATI, în spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri erau ocupate 552 de paturi, din care 65 sunt paturi ATI. Ieri, din cele 65 de paturi ATI, nouă erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, șase la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 14 la Spitalul de Neurochirurgie.
Ieri mai erau libere două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În ceea ce privește spitalele suport COVID-19, ieri mai erau libere 163 de paturi: 14 paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 13 la Spitalul Mobil Lețcani, un pat la Spitalul de Pneumologie, 33 de paturi la Spitalul Hârlău, nouă paturi la Spitalul de Recuperare, 12 paturi la Spitalul C.F. Iași, două paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 23 de paturi la Spitalul Militar și 56 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.