Prima pagină » Actualitate » Mai mulți morți în Filipine din cauza unui taifun care a lovit țara

Mai mulți morți în Filipine din cauza unui taifun care a lovit țara

26 sept. 2022, 08:50,
BZI.ro, în Actualitate

Cinci salvatori din Filipine au murit într-un taifun care a lăsat case inundate și milioane de oameni fără electricitate. Taifunul a lovit o mare parte a țării și a făcut numeroși răniți. Autoritățile au emis stare de alertă. Taifunul a mai scăzut din intensitate.

Nu este prima oară când s-a produs o calamitate în Filipine. În 2019, țara a fost zguduită de un cutremut puternic în care mai multe persoane au murit.

Morți în Filipine din cauza unui taifun

Sunt mai mulţi morți în Filipine care au fost pur şi simplu măturați de puhoaiele venite din cauza unui taifun. Cei cinci oameni morţi erau salvatori care efectuau mai multe operațiuni în districtul San Miguel, la nord de capitala Manila. Districtul s-a numărat printre cele mai afectate de taifunul Noru, unii locuitori fiind văzuți blocați pe acoperișuri, în timp ce alții au pășit alergau pentru provizii în apele care le ajungeau până la piept.

Taifunul a provocat rafale de până la 240 km/h (149 mph) pe Luzon, unde trăiește mai mult de jumătate din populația de 110 milioane a țării. Noru, cunoscut la nivel local sub numele de Karding, a atins mai întâi pământ ca un super taifun, dar mai târziu a slăbit duminică la ora locală 20:20 (12:20 GMT). Se așteaptă să părăsească Filipine până luni seara.

În San Vincente, un sat din San Miguel, un bărbat a fost văzut încercând în zadar să scoată apa de la ușă. Un altul, stând pe acoperișul casei ei, a strigat că liderii țării trebuie să „se concentreze pe schimbările climatice”. Inundațiile din sat au atins apogeul în jurul orei 04:00 dimineața, iar potrivit autorităților, apele încep să se retragă.

Zeci de mii de filipinezi evacuați din cauza taifunului

Peste 74.000 de persoane au fost evacuate de pe calea taifunului, iar oficialii au emis anterior avertismente de „inundare grave” în zonele capitalei, Manila.  Dar până acum nu s-au raportat daune grave sau pierderi de vieți omenești pe scară largă.

„Cred că am avut noroc, cel puțin de data aceasta. Nu s-a terminat încă. Cred că punctul în care putem renunța este atunci când majoritatea evacuaților s-au întors deja în casele lor. Cred că este clar din ceea ce am făcut în ultimele două zile că, foarte, foarte importantă, este pregătirea”, a declarat președintele filipinez Ferdinand Marcos în timpul unei conferințe de luni.

Marcos a ordonat ca proviziile să fie transportate cu aer și echipamente de curățenie furnizate comunităților care au fost cele mai afectate. În provincia Quezon, la est de Manila, pescarii au fost împiedicați să se îndrepte spre mare și au existat rapoarte despre unele zone fără curent electric. Zborurile și serviciile de feribot au fost anulate. Pe Luzon, președintele Marcos a suspendat toate lucrările guvernamentale și, de asemenea, cursurile școlare au fost anulate. În municipalitatea Dingalan, la nord-est de Manila și pe coasta Pacificului, locuitorii au fost forțați să caute adăpost. Nu sunt singurele evenimente climatice din Asia. Vă aducem aminte faptul că o serie de inundații au lovit și Coreea de Sud făcând mai multe victime.  Așadar, acest taifun din Filipine care a făcut mai mulți morți a mai scăzut din intensitate, lucru care face mai ușoară misiunea salvatorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *