Prima pagină » Actualitate » Mai mulţi mineri şi energeticieni din Gorj protestează, la Tg. Jiu. „O să mergem la Bucureşti”
Mai mulţi mineri şi energeticieni din Gorj protestează, la Tg. Jiu. „O să mergem la Bucureşti”

Mai mulţi mineri şi energeticieni din Gorj protestează, la Tg. Jiu. „O să mergem la Bucureşti”

08 feb. 2021, 10:29,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Minerii și energeticienii din Gorj au organizat un protest în Piaţa Prefecturii, luni, 8 februarie 2021. Aceştia s-au adunat în municipiul Târgu Jiu pentru a primi mai multe drepturi.

Liderul de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Iulian Păuna, a declarat faptul că protestul nu este unul extins din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

„Suntem restricționați să nu depășim un anumit număr de persoane. Ne-am strâns câți am putut să nu depășim”, a spus el.

Ce au scandat minerii şi energeticienii în Tg. Jiu

Lucrătorii în mina şi energeticienii gorjeni susţin că au transmis un proiect de lege în Parlamentul României cu privire la vârsta de pensionare şi nu se ia nicio decizie. Însă, liderul de sindicat precizează că artiştii şi muzicienii beneficiază de o serie de condiţii speciale, iar cei ce lucrează în aceste condiţii grele vor să beneficieze măcar de acest privilegiu.

„Avem un proiect de lege în Parlamentul României legat de vârsta de pensionare și stă prin sertare, când anumite categorii de persoane cum ar fi artiștii și muzicienii beneficiază de condiții speciale. Noi nu putem ca mineri și energeticieni, prin condițiile de muncă pe care le avem, să avem și noi un privilegiu prin legea pensiilor pe care vrem să o promovăm”, a adăugat Păuna.

Protestatarii vor merge şi la Capitală

Protestatarii au transmis prin liderul de sindicat că vor merge şi la Bucureşti pentru a promova legea pensiilor.

„Da, o să mergem și la București. Momentan, avem o echipă care negociază cu prefectul județului, reprezentantul guvernamental în teritoriu. După aceste convorbiri, vom aștepta răspunsurile și vom cere să mergem și la guvern să putem să stăm de vorbă cu miniștri, cu domnul prim-ministru, să vedem ce putem face să salvăm CEO”, a mai spus liderul de sindicat.

Minerii au protestat și la Valea Jiului

Minerii de la exploatarea de huilă Vulcan, din Valea Jiului, au protestat spontan și în data de 14 iulie 2020, la intrarea în schimbul de dimineaţă. Aceștia au solicitat o serie de explicaţii din partea conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) cu privire la plata drepturilor băneşti prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, între acestea numărându-se, de asemenea, tichetele de masă şi ajutoarele pentru încălzire.

Conflictul s-a liniștit după ce administratorul special al CEH, Cristian Roşu, s-a întâlnit cu minerii şi i-a asigurat că banii pentru tichetele de masă, ajutoarele de încălzire şi deconturile pentru transportul la locul de muncă vor fi plătite în momentul în care compania va înregistra venituri mult mai mari.

„Salariile se vor achita la timp, deci miercuri, 15 iulie, vom onora această plată. Bonusurile salariale vor fi plătite atunci când vom avea resurse financiare mai mari”, a declarat administratorul special.

Minerii s-au săturat de promisiunile fostului premier al României, Ludovic Orban, ba mai mult, i-a enervat declaraţiile făcute de oficial. Fostul prim-ministru al României a menționat faptul că ţara va renunţa la energia pe cărbune, lucru care nu s-au lăsat fără răspuns. Declaraţia vine în contextul pactului verde pe care Europa îl va semna. Green Deal se referă la reducerea poluării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *