Mai mulţi jurnalişti importanţi din România au semnat azi o scrisoare deschisă cerându-i lui Vasile Bănescu demisia de onoare din calitatea de membru al CNA, după declaraţiile publice făcute de acesta în ultimele zile referitoare la rolul presei care, în viziunea sa, ar trebui să nu mai critice deciziile instituţiilor statului.Scrisoarea jurnaliştilor a fost trimisă şi premierului Marcel Ciolacu, dar şi preşedinţilor comisiilor de cultură şi media din Camera Deputaţilor şi Senatului. De dimineaţă, cunoscută organizaţie Apador-CH a solicitat acelaşi lucru, susţinând că Bănescu nu are „cunoştinţele necesare exercitării acestei funcţii”.
Spre ştiinţa domnului prim-ministru Marcel Ciolacu
În atenţia domnului Mihail Neamţu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor
În atenţia domnului Cristian Niculescu Țâgârlaş, președintele Comisiei pentru Cultură şi Media din Senat
În atenţia Consiliului Național al Audiovizualului
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DOMNUL VASILE BĂNESCU, MEMBRU CNA
Domnule Vasile Bănescu,
Noi, jurnaliștii semnatari ai acestei scrisori deschise care credem în libertatea presei și în rolul esențial al mass-media într-o societate democratică, vă cerem demisia din funcția de membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) în urma sancțiunii abuzive aplicate jurnalistului Marius Tucă, dar mai ales pentru afirmația :
„Personal, consider că a contrazice o instituţie în deciziile ei nu face parte din fişa postului unui jurnalist obiectiv.”
Decizia CNA de a cenzura conținutul acestuia sub pretextul unor presupuse încălcări ale legii este un act de intimidare și de limitare a dezbaterii publice într-un moment crucial – campania electorală pentru alegerile prezidențiale.
CNA, în loc să protejeze pluralismul de opinii, pare că acționează ca un instrument de control mediatic, de Miliție a Gândirii, reducând la tăcere vocile critice. Nu este prima oară când instituția recurge la astfel de practici, dar acest ultim caz demonstrează clar că obiectivitatea și independența să sunt profund compromise.
Într-un stat democratic, rolul presei este de a informa, de a investiga și de a pune întrebări incomode TUTUROR instituțiilor, iar rolul CNA ar trebui să fie garantarea unui peisaj audiovizual echilibrat, nu suprimarea punctelor de vedere care deranjează.
Având în vedere acest derapaj grav și rolul pe care l-ați jucat în această decizie, considerăm că un gest de onoare ar fi să vă prezentați demisia. Doar astfel am putea spera că CNA va reveni la misiunea sa reală – aceea de a apăra dreptul publicului la informare, nu de a impune o agendă selectivă.
Așteptăm un răspuns clar din partea dumneavoastră.
- Liviu Alexa
- Dan Andronic
- Răzvan Savaliuc – senior editor Lumea Justiției
- Liviu Man
- Mirel Curea
- Alin Cordoș – jurnalist Pro Politica
- Dana Târlea – redactor – șef Ziar de Cluj
- Ion Spânu
- Silviu Mănăstire
- Bogdan Comaroni
- Dan Ionescu
- Claudiu Asimionesei – deținător al mărcii bzi
- Octavian Hoandră
- România TV – întreg corpul redacțional
- Robert Turcescu
- Mircea Sime – ClujLive
- Liviu Mihaiu
- Cozmin Guşǎ
- Sorin Roșca Stănescu
- Paul Niculescu – Monitorul de Cluj
- Iosefina Pascal
- Claudia Untaru – Știrea Noastră
- Cătălin Tache
- Narcis Drejan
- Marius Ghilezan
- Florin Danciu – Cluj24
- Alexandra Petrușca – NCN
- Adriana Bahmuțeanu