Prima pagină » Local » Mai mulți ieșeni spun că adăpostesc ucraineni în case pentru a lua ajutoarele de la Primărie – FOTO

Mai mulți ieșeni spun că adăpostesc ucraineni în case pentru a lua ajutoarele de la Primărie – FOTO

04 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Mai mulți ieșeni au ajuns să ceară pentru ei ajutoarele donate refugiaților din Ucraina. La corturile Primăriei din Municipiu vin persoane care declară că adăpostesc refugiați și cer produsele colectate pentru a le lua acasă

Miile de produse donate de ieșeni refugiaților din Ucraina au ajuns să fie vânate de locuitorii Municipiului. La corturile instalate de Primărie în mai multe puncte din Municipiu au venit unele persoane care au declarat că adăpostesc refugiați și că au nevoie de acele produse. Miile de produse strânse în ultimele zile prin această campanie au ajuns, în principal, spre Aeroportul Internațional Iași, unde se află sute de ucraineni aflați în tranzit.

Ieșenii cer ajutoarele pentru refugiații din Ucraina

Situația a fost semnalată la mai multe puncte de colectare deschise în Municipiul Iași. Dacă unii ieșeni au donat produse pentru refugiați, alții au ajuns să le ceară pentru ei sub pretextul că au la ei acasă ucraineni care au fugit din calea războiului. Autoritățile ieșene au arătat că toate aceste produse au o destinație clară și nu pot fi distribuite către orice persoană care le solicită.

”Ajutoarele respective se distribuie prin intermediul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, sunt gestionate prin această structură. Comitetul Județean este singura instituție abilitată să gestioneze situația. Cu siguranță, aceste produse nu pot fi destinate simplilor cetățeni care vin și le solicită de la punctele de colectare”, au menționat reprezentanții municipalității ieșene.

Un exemplu a fost cortul din zona Tătărași, unde o persoană a venit să ceară produse pe motiv că are acasă doi adulți și trei copii din Ucraina, fără să dovedească însă așa ceva.

Bunuri direcționate la Centrul Regional din CUG

În principal, produsele colectate de la Primărie au ajuns la Aeroportul Internațional Iași. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a instalat un cort în parcarea de la Aeroportul Iași în care se găsesc permanent apă, mâncare, pături și produse de igienă. În acel cort funcționează și un punct al ”Crucii Roșii”.

De asemenea, DSP Iași asigură la aeroport un centru mobil de testare rapidă pentru COVID. Alte bunuri au fost duse în zona CUG, la Centrul Tehnologic Regional. Reprezentanții Prefecturii Iași au precizat că bunurile pot fi donate și printr-o platformă online pusă la dispoziție de Guvernul României, platformă ce poate centraliza toate aceste ajutoare. Sute de refugiați din Ucraina sunt cazați în mai multe puncte din Municipiul Iași.

Mii de bunuri strânse la corturile Primăriei Iași.

Primăria a amplasat mai multe corturi în Piața Unirii, în Podu Roș (1001 Articole), pe esplanada Nicolina, esplanada Oancea (Tătărași), esplanada Mimoza (Păcurari), Piața Voievozilor (Alexandru cel Bun), Parcul Copou. Din 25 februarie și până la 1 martie 2022 s-au strâns circa 1.900 de pături, aproape 1.000 de prosoape, peste 2.100 de jucării, circa 800 de baxuri de pampers, dar și mii de produse alimentare neperisabile.

”Municipalitatea face apel la ieșeni să doneze în continuare produse alimentare ambalate, neperisabile, lenjerie de pat, pături, pilote noi sau puțin uzate și curate, produse de igienă sau jucării în stare de funcționare”, au mai spus cei de la Primăria Iași.

Ieșenii pot continua să doneze ajutoare refugiaților din Ucraina la punctele de colectare deschise de municipalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *