Prima pagină » International » Mai mulți britanici refuză să mai ia mesele din cauza dificultăţilor financiare

Mai mulți britanici refuză să mai ia mesele din cauza dificultăţilor financiare

20 oct. 2022, 10:14,
în International

Din cauza scumpirilor, mai mulți britanici refuză să ia mesele. Asta a demonstrat un studiu publicat joi, 20 octombrie 2022, de Whitch?. Oamenii spun că din cauza scumpirilor sunt nevoiţi să renunţe la consumul unor alimente, preţul cărora a crescut considerabil în ultimele luni. Cu aceeași situație se confruntă și românii, după ce prețul la unele alimente a crescut considerabil.

Unele alimente au contribuit la creșterea inflației în Marea Britanie cu 10% luna trecută. Asta i-a făcut pe mulți britanici să refuze să mai ia mesele. Potrivit sondajului publicat de Which?, realizat pe aproximativ 3.000 persoane, jumătate din familiile britanice îşi reduc numărul de mese sau, dimpotrivă, optează pentru mâncăruri gata preparate pentru a reduce consumul de gaz sau electricitate.

Mai mulți britanici refuză să ia mesele din cauza scumpirilor

Potrivit sondajului Which?, peste 80% dintre persoanele chestionate au afirmat că întâmpină dificultăţi financiare în această perioadă. Dificultăţile financiare rezonează într-un acord cu situaţia tensionată de pe arena internaţională din cauza războiului din Ucraina. Mai mulţi britanici sunt nevoiţi să renunţe la mai multe alimente pentru a cumpăra doar ceea ce este esenţial. Miercuri, 19 octombrie 2022, Asociaţia britanică pentru protecţia consumatorilor a menţionat ca gospodăriile britanice se pot confrunta şi cu criza energetică, după ce noul ministru de finanţe a scurtat durata unui plafon la facturile la energie.

Directorul executiv al Serviciului Naţional de Sănătate, Matthew Taylor, a declarat că britanicii s-ar putea confrunta cu o criză în domeniul alimentar şi energetic.

„S-ar putea confrunta cu alegerea îngrozitoare între a sări peste mese pentru a-și încălzi casele şi a tremura de frig la iarnă”, a menţionat directorul executiv al Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie.

În septembrie, inflația din Marea Britanie a ajuns la 10,1% anual, cel mai mare indice din ultimii 40 de ani, ceea ce a pus sub presiune gospodăriile britanice.

Și românii se confrută cu un val de scumpiri

Și în România rata de inflaţie a ajuns la un nivel record, conform Institutului Național de Statistică. Rata de inflație creşte de la o zi la alta, iar scumpirile sunt tot mai mari. De exemplu, prețul unui kilogram de cartofi a crescut cu peste 50%. Totodată, s-a scumpit și uleiul alimentar, carnea de porc, ouăle și făina.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a menționat că  inflaţia nu este un fenomen specific doar României. Mai multe țări se confruntă cu creșterea  prețurilor la energie, combustibil şi bunuri alimentare.

„Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a spus Mugur Isărescu.

Economistul Mircea Coșea spune că situaţia va deveni şi mai sumbră.

„Din păcate, vestea e proastă, pentru că avem de suportat o iarnă grea. (…) Cred că este nevoie de luarea unor măsuri mai accentuate în ceea ce privește prețurile, mai ales la alimente, acolo unde oferta internă poate să contribuie la reducerea prețurilor”, a menționat Mircea Coșea.

Scumpirile din Marea Britanie vin pe fondul mai multor probleme interne și externe. Dificultățile financiare i-a făcut pe britanici să refuze să mai ia mesele sau să opteze pentru mâncarea gata preparată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *