Prima pagină » Local » Mai mulți bani pentru reabilitarea Casei Berthelot din Iași! Investiția a sărit de 2 milioane euro. Probleme la structura de rezistență a monumentului
Mai mulți bani pentru reabilitarea Casei Berthelot din Iași! Investiția a sărit de 2 milioane euro. Probleme la structura de rezistență a monumentului

Mai mulți bani pentru reabilitarea Casei Berthelot din Iași! Investiția a sărit de 2 milioane euro. Probleme la structura de rezistență a monumentului

23 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Vlad Rotaru în Local

Primăria Iași va aloca mai mulți bani pentru reabilitarea Casei Berthelot din municipiu. Noul proiect prevede alocarea a 10,2 milioane lei pentru monumentul istoric din zona Copou. Proiectul va fi avizat de plenul Consiliului Local Iași

Plenul Consiliului Local Iași se va reuni în cursul săptămânii viitoare într-o ședință ordinară în luna în curs. Pe ordinea de zi a ședinței vor figura câteva zeci de proiecte de hotărâre, printre care nominalizarea unor persoane pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași, rectificarea bugetară a orașului, dar și avizarea unor investiții noi.

Mai mulți bani pentru reabilitarea Casei Berthelot din Iași

Primăria Iași va reactualiza indicatorii tehnico-economici ai proiectului privind reabilitarea monumentului istoric Casa Berthelot din municipiu. Investiția inițială era de 6 milioane lei, însă în urma actualizării devizului s-a ajuns la 10,2 milioane lei (2 milioane euro). Consiliul Local Iași va trebuie să aprobe noul deviz pentru ca proiectul să poată fi dus la capăt.

„Întrucât pe parcursul lucrării s-au constatat mai multe probleme ale structurii de rezistență a clădirii, cât și la elementele decorative și detaliile de arhitectură, aspecte semnalate în notele de constatare întocmite de beneficiar, constructor și proiectant, au fost emise două dispoziții de șantier către proiectant. Ca urmare a acestui lucru este necesară achiziționarea lucrărilor suplimentare la reabilitarea monumentului istoric”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cum arată lucrările la Casa Berthelot din Iași?

Proiectul de reabilitare a casei din Iași în care a locuit generalul francez Henri Mathias Berthelot în Primul Război Mondial se află în plină desfășurare. Monumentul istoric din zona Copou se află într-un stadiu avansat de degradare, iar Primăria Iași a decis să o refacă integral, ca apoi să o transforme într-un muzeu. Reabilitarea clădirii prevede consolidarea infrastructurii, consolidarea suprastructurii, realizarea șarpantei și a învelitorii, reconstituirea ornamentelor exterioare. De asemenea, se va lucra pe mai multe paliere.

Noi proiecte discutate în CL Iași

Pe ordinea de zi, vor figura trei proiecte de hotărâre privind acordarea titlurilor de cetățeni de onoare. Unul dintre ele ține de acordarea titlului post mortem pentru Sylvia Hoișie, cea supranumită „mama polidinului”. Un alt titlu va fi acordat lui Lyonell Fliss, supraviețuitor al Holocaustului. Titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași va fi acordat și lui David Saranga, ambasadorul Israelului în România. Pe ordinea de zi a ședinței de plen vor apărea și alte proiecte de hotărâre. Consilierii vor analiza și unele planuri urbanistice zonale, majoritatea fiind legate de investiții ale unor persoane fizice în municipiul Iași. Recent, Primăria municipiului Iași a demarat un proiect legat de avizarea unui studiu de circulație în oraș privind actualizarea planului urbanistic general.

Proiectul privind reabilitarea Casa Berthelot din municipiul Iași ar urma să fie finalizat în cursul anului viitor.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Se mai sifoneaza multi bani, cu ocazia asta, nu-i nimic nou. Mafia din primarie, cu Chis.chirica in frunte, trebuie sa fure cat mai mult ca sa nu-si piarda „mana”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`