Prima pagină » National » Mai mulți angajați vor rămâne fără loc de muncă din cauza digitalizării joburilor
Mai mulți angajați vor rămâne fără loc de muncă din cauza digitalizării joburilor

Mai mulți angajați vor rămâne fără loc de muncă din cauza digitalizării joburilor

08 nov. 2021, 17:46,
în National

În contextul dezvoltării tehnologiei, vor apărea mai multe schimbări majore în viața de zi cu zi. O astfel de schimbare ar putea avea loc în privința locurilor de muncă, specialiștii preconizând că acolo unde acestea ar putea fi digitalizate, se va merge pe această variantă.

Astfel că ,mai multe joburi vor dispărea complet, iar tehnologia va înlocui omul în joburi precum șofer de taxi sau casier.

Joburile vechi vor fi digitalizate. Mai mulți angajați vor rămâne fără loc de muncă

Conform specialiștilor care urmăresc felul în care tehnologia este integrată în viața umană de zi cu zi, aceștia au ajuns la concluzia că în curând, calculatoarele vor prelua multe din responsabilitățile oamenilor, iar asta include locurile de muncă. Șefii de companii vor prefera digitalizarea acolo unde este posibil, prin beneficiile pe care le aduce: este mai ieftin, muncă continuă și lipsa concediilor. În mare parte, cele mai vizate joburi ar fi cel de casier, de șofer de taxi dar și altele.

În cazul unui analist de date, cel care analizează și procesează informațiile stocate într-un service, acesta analizează și procesează informațiile stocate într-un server, este un loc de muncă în care se urmărește digitalizarea. Tot specialiștii în IT, au mai declarat faptul că se lucrează în prezent la taxiuri autonome, care să ducă oamenii ori unde au nevoie fără a mai fi nevoie de un șofer uman sau de drone care să livreze comenzile în locul curierilor.

”Aș prefera să zic că joburile nu vor dispărea, ci se vor transforma. În 5-10 ani, cu ajutorul tehnologiei, noi vom fi niște manageri ai unor roboți care ne vor ajuta să facem lucruri pe care le făceam înainte mai eficient și mai eficace”, declară Simona Mincu, director de marketing al unei platforme de recrutare.

Experții sfătuiesc totuși că oamenii trebuie să rămână optimiști, pentru că în timp ce vechile joburi dispar, altele noi apar, în special prin faptul că toate aparatele și roboți ce vor lucra în locul oamenilor au nevoie de supraveghere umană.

Digitalizării meseriilor influențată de pandemia de COVID-19

Din edițiile anterioare ale Cotidianului „BZI”, Gabriela Vasilache, directorul executiv al  Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, a declarat că mai multe locuri de muncă vor fi în curând digitalizate. Acest lucru a fost puternic influențat din cauza pandemiei de COVID-19, unde mai multe companii s-au reorientat către online.

„Comerțul îl facem online, ne-am obișnuit să comandăm totul pe Internet. Ați văzut ce amploare a luat acest fenomen! Comandăm totul, de la mâncare, la îmbrăcăminte, încălțăminte, orice produs îl achiziționăm din mediul online. Digitalizarea este un deziderat foarte important în domeniul privat și la instituțiile publice, este și în Programul de Reziliență (Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR). Deci, într-o anumită perioadă, sunt convinsă, nu vorbim despre ziua de mâine, ci de câțiva ani. Este un proces care se va desfășura în doi-trei ani, cel mai rapid.

Poate în mediul privat va fi mult mai repede. Vorbim în anul 2021 și despre o dezbatere, dacă va continua munca remote, de acasă, sau se revine la birou în fizic. Bineînțeles că asta înseamnă și o eficientizare, o reducere de personal. Ați văzut că în Franța sindicatele discută despre revenirea la birou, dar rămân acasă două-trei zile, să lucreze cu un program flexibil. Vom vedea ce se întâmplă și la noi!”, mai spune Gabriela Vasilache, directorul executiv al AJOFM Iași.

Cu toate astea, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat pe data de 20 septembrie 2021, faptul că 189 de ocupații care nu mai valabile în zilele noastre vor fi scoase cât de curând din Codul Ocupațiilor, în timp altele 1.800 vor fi incluse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`