Prima pagină » Local » Mai multe trotinete electrice au fost aruncate în râul Nicolina. Iașul, împânzit de trotinete împrăștiate în diferite locuri

Mai multe trotinete electrice au fost aruncate în râul Nicolina. Iașul, împânzit de trotinete împrăștiate în diferite locuri

10 dec. 2024, 02:00, 11 ,
Georgiana TURCU în Local

Mai multe trotinete electrice care aparțin companiei Bolt au fost aruncate în râul Nicolina, de pe podul din Galata. Trotinetele sunt 8 la număr, iar autorii faptei de vandalism sunt, momentan, necunoscuți

Opt trotinete au fost aruncate într-un râu din Iași

Încă din anul 2022, de când trotinetele ce aparțin companiei Bolt au debutat în municipiul Iași, ieșenii aleg să circule prin intermediul acestora, oriunde în oraș. Acest mijloc de transport a devenit rapid îndrăgit de anumite persoane, dar și motivul vandalismului de către alte persoane.

Se pare că mulți dintre ieșeni încă nu știu regulile bunului simț în ceea ce privește comportamentul față de bunurile care nu le aparțin, deși acestea le sunt puse la dispoziție. Din lipsă de educație, mulți dintre aceștia, atunci când sunt puși în situația de a alege să folosească un mijloc de transport alternativ, parcă uită de cei 7 ani de acasă și își bat joc de bunurile aduse în ajutorul lor. Un asemenea act de vandalism s-a întâmplat, ieri, pe podul din Galata ce traversează râul Nicolina, când un număr de opt trotinete ce aparțin companiei de transport Bolt au fost aruncate chiar în apă.

„Noi știm de actele de vandalism și întotdeauna am amintit de lucrul acesta, despre faptul că sunt pedepsite conform legii, dar și despre faptul că facem tot ceea ce ține de noi. Actele de vandalism se întâmplă tot timpul, depinde de intensitatea acestora. Dar, după cum am mai menționat, tratăm toate actele de vandalism conform legii. Suntem în legătură constantă cu autoritățile locale”, au declarat reprezentanții companiei Bolt.

Actele de vandalism, tot mai prezente la Iași

Se pare că astfel de acte de vandalism nu lipsesc, iar atunci când este vorba de bătaie de joc ieșenii sunt foarte inventivi. Se întâmplă ca oamenii să observe foarte des aceste trotinete, în tot felul de locuri din Iași.

În urmă cu câteva luni, un ieșean a urcat trotineta electrică într-un copac din zona Nicolina, imediat după ce acesta și-a încheiat cursa. Însă, cel mai des, aceste trotinete ajung în albia râurilor ce traversează orașul sau sunt aruncate prin șanțuri.

Reprezentanții companiei Bolt reamintesc faptul că orice act de vandalism este tratat în egală măsură, conform legii.

„Reamintim cu această ocazie că orice act de furt sau vandalism asupra trotinetelor electrice este luat în serios și raportat organelor de ordine. De asemenea, orice astfel de act este pedepsit conform legii. Potrivit art. 253, alineatul 1) din noul Cod Penal, actualizat în 2023: „Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Așadar, conform noii legislații, persoanele care distrug trotinete electrice riscă dosar penal. În același timp, recomandăm cetățenilor să raporteze orice comportament inadecvat sau periculos legat de trotinetele Bolt. Asemenea sesizări se pot face cu ușurință, direct în aplicația noastră”, au mai spus reprezentanții Bolt.

În cazul în care trotinetele sunt distruse complet și nu mai pot fi reparate, compania Bolt reciclează componentele, transformându-le în cercei, pandantive sau brățări.

„Există situații în care trotinetele distruse nu mai pot fi reparate. În astfel de cazuri, reciclăm toate componentele și materialele, iar deșeurile rămase sunt colectate în mod responsabil. Referitor la reciclare, în a doua jumătate a anului 2022, Bolt a încheiat un parteneriat cu celebrul designer estonian Tanel Veenre pentru a transforma trotinetele electrice care și-au depășit ciclul vieții într-o colecție de cercei, brățări și pandantive. Aceasta poartă numele de „Hardwear” și include șase modele de design, în culori și finisaje variate, create manual în urma prelucrării materialelor din aluminiu de înaltă precizie și durabilitate, folosite de Bolt în producția a peste 230.000 de trotinete electrice”, au mai  povestit aceștia.

Astfel, trotinetele aruncate în râul Nicolina din Iași au autori necunoscuți. În oraș, tot mai multe trotinete sunt vandalizate, ajungând până în punctul în care nu mai pot fi reparate.

Comentarii
  • Astea nu sunt „bunuri aduse in ajutorul nostru”, ci bunuri care incurca traficul si accidenteaza pietoni. Sper ca asta e doar inceputul. Ne-am saturat.

  • Oricum niste frustrati !
    Unii arunca trotinete , altii trag de conductele sanitare , altii distrug mobilier stradal …. astia sunt romanasii nostri care nu pretuiesc munca celorlalti.
    Printre frustratii astia regasiti pesonaje cu studii superioare , evident facute pe repede inainte , cum se fac in zilele noastre!

  • Majoritatea infractorilor voteaza cu ochii in telefon. Ce vreti de la asa specimene….

  • Meritati sa ramaneti la curul vacii, tarani opariti care sunteti. De asta nu vine nici dracu sa investeasca in orasul asta, ca e plin de giboni.

  • trotinete de bahlui !!!!!
    cel mai bun model ! unica folosinta !!!
    un barbat adevarat isi ia un cal adevarat !!!

    ziarul meu preferat !!!!

  • Babași votaci de haur, sos maro sau georgesti. Homo erectus in action.

  • Esti semianalfabet si silabiseti greu, nu trimit eu prea repede comentarii !

    Majoritatea celor care folosesc aceste torotinete inchiriate sunt niste IDIOTI NESIMTITI care lasa trotineta in mijlocul trotuarului de parca au inchiriat si trotuarul.
    Probabil ca asa fac si in grajd la ei cand ajung: lasa bocancii in mijlocul grajdului pe care ei o numesc living.

    Idiotul care-si spune Vadim Tutor (VC Tudor )care vorbeste ca de asta nu vine nimeni sa investeasca in acest oras, probabil ca este unul dintre NESIMTITII care lasa trotineta in mijlocul trotuarului si bocancii in milocul grajdului in care locuieste.

    Ti se pare, CRETINULE ca dupa ce Occidentul a Jefuit Romania, ii mai intereseaza pe romani investitiile straine care fura tot profitul facut aici ?

    Se va termina toata mascarada si o sa-i alungam cu parul pe toti INFRACTORII straini care-si spun investitori si jefuiesc Romania !

    Nesimtitilor nu mai lasati trotinetele in mijlocul trotuarului !
    Firmele de investitori ( infractori ) care le inchiriara sa-i educe pe nesimtitii pe care ii jecmanesc cu aceste trotinete !

    Militzia se face ca nu vede aceste trotinete pe care ar trebui sa le confiste daca le gasesc lasate de aiurea, iar firmele de Infractori care le inchiriaza sa plateasca pentru recuperarea lor asa cum platesc romanii daca li se ridica masinile pentru ca nu au unde sa le parcheze.
    Militzia face legi pentru ca militzienii ,,este culti in cap si stie sa scrie”, legi impotriva trotinetelor particulare in cardasie cu Primaria plina de Penali, care nu face piste pentru biciclete, trotinete, etc, pentru ca nu mai au Penalii de unde fura !

    • asa e, le lasa si taranii in mijlocul trotuarului, dar si nesimtitii astia de la bolt, cand le duc dimineata pe traseu, le lasa tot in mijlocul trotuarului, sau pe pista de biciclete. Asa ca oamenii le iau si le parcheaza regulamentar, acolo unde le e locul, in albia râului, sau in râpele de pe traseu

  • E timpul sa fie interzise.

  • Sunt prea multe.clar.de aia unii țărani le aruncă în Bahlui.investeste bolt dar mă agasezi cu ciuveie prea multe.profitul tot în Estonia pleacă .. concluzia o trageți voi…

  • Parisul a interzis autoturismele și trotinetele.
    Sunt agreate transportul in comun și bicicletele obișnuite nu electrice.
    Tot ce a aruncat Occidentul civilizat a ajuns la noi : tigăi și trotinete. Asta este adevărul.
    Trotinetele electrice sunt un pericol real in trafic.
    E doar un bisnis așa zis eco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`