Prima pagină » Eveniment-Social » Mai multe scriitoare francofone, invitate la evenimentul cultural „Săptămâna Poeziei la Iași”

Mai multe scriitoare francofone, invitate la evenimentul cultural „Săptămâna Poeziei la Iași”

22 mart. 2022, 13:20,
Ana Crețu, în Eveniment-Social

Primăria Municipiului Iași găzduiește scriitoare francofone având în vedere că această săptămână este dedicată poeziilor. În perioada 20-23 martie 2022 în cadrul evenimentului cultural au fost prevăzute diverse activități care se referă la poezie și artă. Astăzi, 22 martie 2022, se preconizează o întâlnire a scriitoarelor venite din țările francofone cu elevii din școlile ieșene.

În cadrul evenimentului „Săptămâna Poeziei la Iași”, anul acesta, are loc promovarea multiculturalității si a valorilor universale prin limbajul poeziei și al artei în general, în rândul tinerilor din Municipiul Iaşi. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc duminică, 20 martie, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu.

Mai multe scriitoare francofone discută pe tema literaturii feminine la Iași

În perioada 20 – 23 martie, Municipiul Iași găzduiește un important eveniment cultural, „Parlamentul scriitoarelor francofone”, o manifestare realizată de Institutul Cultural Francez și Primăria Municipiului Iași, sub înaltul patronaj UNESCO. Evenimentul este inclus în seria de manifestări dedicate poeziei și artei „Săptămâna Poeziei la Iași”. Aceste evenimente au drept scop reunirea poeților consacrați din mai multe țări francofone. Având în vedere că poezia este un act creativ fundamental pentru o cultură literară, se organizează diverse evenimente care promovează această latură esențială.

Despre tema literaturii feminine francofone vor dezbate scriitoare, artiste și jurnaliste din șapte țări francofone: scriitoarea Nadia Essalmi (Maroc), poeta și scriitoarea Madeleine Monette (Canada), scenarista Sedef Ecer (Turcia), scriitoarea Geneviève Damas (Belgia), scriitoarea Chochana Bokhobza (Tunisia), scriitoarea Catherine Cusset (Franța), jurnalista și cântăreața Marijosé Alie (Franța), scriitoarea și traducătoarea Marie Rose Abomo Maurin (Franța), jurnalista Catherine Truchon (Franța), scriitoarea Florence Cadier (Franța), scriitoarea Florina Ilis (România), poeta și scriitoarea Magda Cârneci (România), respectiv poeta și scriitoarea Simona Popescu (România).

În cadrul evenimentului „Săptămâna Poeziei la Iași”, anul acesta, are loc promovarea multiculturalității si a valorilor universale prin limbajul poeziei și al artei în general, în rândul tinerilor din Municipiul Iaşi.

Cum a început evenimentul cultural și ce întâlniri vor avea loc astăzi

Deschiderea oficială a avut loc duminică, 20 martie, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, fiind urmată de o masă rotundă pe tema „Ecrire dans une langue autre: le français en partage”. Seria de prezentări și mese rotunde va continua și în cele două zile rămase.

Astăzi, 22 martie, vor avea loc întâlniri ale scriitoarelor cu elevii din şcolile din Iaşi, o vizită la Casa Muzeelor Iași la ora 17.00 și o masă rotundă cu titlul „La răscruce de scrieri”. Manifestările se vor încheia cu o seară poetică și muzicală, „În cuvinte și sunete”.

Prin implicarea Institutului Cultural Francez de la Iași a fost posibilă organizarea acestui eveniment cultural, astfel, elevii se pot bucura de un schimb intercultural prin prisma literaturii universale. Prezența scriitoarelor, artistelor și jurnalistelor din șapte țări francofone tind să aducă o nouă perspectivă și o prospețime aparte poeziei.

Astăzi va avea loc o seară poetică și muzicală „En mots et en sons”, la ora 19.30, la inițiativa celor de la Institutul Francez din România la Iași.

Primăria Iașului se bucură de implicarea și participarea scriitoarelor francofone la „Săptămâna Poeziei la Iași”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *