Prima pagină » Local » Mai multe şcoli din Iaşi şi-au suspendat activitatea față în faţă
Mai multe şcoli din Iaşi şi-au suspendat activitatea față în faţă

Mai multe şcoli din Iaşi şi-au suspendat activitatea față în faţă

29 sept. 2021, 14:40,
Elena Nicoleta Bujor, în Local

Prof. Luciana Antoci, inspectorul şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, a transmis astăzi, 29 septembrie 2021, faptul că mai multe şcoli din Iaşi şi-au suspendat activitatea fata în faţă, după ce s-au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus.

„Astăzi, două grădiniţe au activitatea față în față suspendată. Este vorba despre Grădiniţă cu program prelungit Cuvioasa Parascheva Iaşi şi despre Grădiniţă cu program normal Hârlău. Totodată, 57 de grupe de învăţământ şcolar şi preşcolar şi-au suspendat activitatea fata în faţă, precum şi 222 de clase de învăţământ gimnazial, liceal, profesional, post liceal. Astfel de situaţii sunt la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemier Iaşi – 14 clase, 11 clase la Colegiul Economic Virgil Madgeanu Iaşi, Liceul de Informatică Grigore Moisil Iaşi, Colegiul Naţional Costache Negruzzi cu 10 clase, dar şi mai multe la Liceul Alexandru Ioan Cuza Iaşi”, a declarat prof. Luciana Antoci, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

Bilanțul infectărilor după primele săptămâni de școală

Ieri, au fost raportați peste 300 de elevi și 15 preșcolari/ antepreșcolari! Așa arată bilanțul infectărilor în rândul școlarilor după primele săptămâni de la începerea anului 2021-2022. Dintre cei 330 de elevi infectați, 72 sunt din clasele I-IV, 254 – clasele V-VIII, 3 la școala postliceală și unul la școala profesională. În cazul cadrelor didactice, 65 sunt confirmate, 24 de cazuri fiind la personal didactic auxiliar/ personal nedidactic. Aproximativ 60 de grupe de învățământ preșcolar, primar au cursurile suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus.

De asemenea, 169 de clase de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal au cursuri suspendate. Aceeași situație este întâlnită și la Grădinița cu Program Prelungit „Cuv. Parascheva”, Iași. În unitățile școlare menționate, s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate; igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete); reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.

Patologie severă post-COVID-19 la copii

Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare.

La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multi inflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *