Prima pagină » Actualitate » Mai multe parfumuri de la branduri cunoscute, depistate cu o substanță chimică interzisă
Mai multe parfumuri de la branduri cunoscute, depistate cu o substanță chimică interzisă

Mai multe parfumuri de la branduri cunoscute, depistate cu o substanță chimică interzisă

15 oct. 2024, 12:20,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Mai multe parfumuri și ape de toaletă de la branduri cunoscute au fost depistate cu o substanță chimică interzisă, considerată periculoasă pentru sănătate.

Aplicația InfoCons, dedicată protecției consumatorilor, a emis avertizări referitoare la aceste produse cosmetice.

Mai multe parfumuri de la branduri cunoscute, depistate cu o substanță chimică interzisă

Substanța incriminată este 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă, sau BMHCA, care este interzisă în produsele cosmetice conform legislației europene. Aceasta poate afecta negativ sistemul reproducător, poate pune în pericol sănătatea fătului și poate cauza reacții alergice la nivelul pielii.

Printre parfumurile raportate se află „Lady Million” de la Paco Rabanne, „Magnifique” de la Lancome Paris, „X Hugo X” de la Hugo Boss, „Elite Gentleman Untailored” de la Avon Cosmetics, „Victory League” de la Adidas, „Cheap and Chic” de la Moschino și „Versace pour Homme” de la Versace.

Deși provin de la mărci de prestigiu, aceste produse nu respectă reglementările europene privind cosmeticele din cauza prezenței BMHCA. InfoCons subliniază că produsele identificate în sistemul european de alertă reprezintă un pericol pentru consumatori și sunt disponibile atât în magazine fizice, cât și pe platforme online din întreaga Uniune Europeană.

Organizația îndeamnă consumatorii să fie vigilenți și să utilizeze aplicația pentru a verifica avertizările înainte de a achiziționa produse cosmetice.

Mai multe produse cosmetice, retrase de pe rafturile magazinelor

Mai multe produse au fost scoase de la vânzare după ce diverse state europene au emis alerte. Printre acestea se află alimente, jucării, produse de îngrijire personală, electronice, electrocasnice, autovehicule și decorațiuni, toate fiind considerate periculoase pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

Zilnic, noi articole comercializate în magazine sau disponibile online ajung pe lista celor cu risc ridicat și sunt retrase din cauza amenințărilor pe care le reprezintă pentru sănătate sau siguranță.

În ultima perioadă, produsele de îngrijire personală au fost printre cele mai des retrase, incluzând atât branduri cunoscute, cât și produse fără nume. Conform site-ului Asociației InfoCons, o organizație care protejează consumatorii, multe produse au fost incluse pe lista de alertă internațională și au fost retrase de la comercializare, majoritatea avertismentelor venind din diverse țări europene.

Cosmeticele, precum șampoanele, uleiurile de corp și soluțiile depilatoare, sunt printre cele mai recente produse identificate ca fiind periculoase pentru consumatori, din cauza substanțelor chimice interzise sau utilizate în concentrații nesigure. De exemplu, un ulei de corp Nivea de 200 ml a fost retras pe 4 octombrie 2024, după ce s-a identificat un risc chimic major. Alertele au venit din Ungaria, iar produsul provenea din Germania. Acesta conținea o substanță interzisă în cosmetice, 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care poate afecta reproducerea și sănătatea fătului, dar și provoca iritații ale pielii. Distribuitorii au fost informați să retragă produsul de la comercializare și să-l recheme de la consumatori.

Un șampon Schwarzkopf GLISS Asia Straight a fost, de asemenea, retras din cauza prezenței aceleiași substanțe interzise. Alerta a venit din Ungaria, iar produsul, fabricat în Germania, a fost retras pe 6 ianuarie 2024. Un alt șampon din gama Schwarzkopf, Schauma Seiden-Kamm, a fost retras pentru aceleași motive. Aceeași substanță periculoasă a fost detectată și într-o loțiune de protecție solară Nivea SPF 30 și în benzile depilatoare Veet, vândute în Regatul Unit, ambele retrase din motive de siguranță. Un alt produs periculos este o loțiune de albire a pielii din Togo, care conținea hidrochinonă, o substanță interzisă ce poate cauza dermatită alergică și leziuni oculare severe. Alertele privind acest produs au fost emise din Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 octombrie 2024
15 octombrie 2024