Prima pagină » Economic Local » Mai multe firme vor să regenereze pădurile Iași! Contractul are o valoare de 850.000 de euro
Mai multe firme vor să regenereze pădurile Iași! Contractul are o valoare de 850.000 de euro

Mai multe firme vor să regenereze pădurile Iași! Contractul are o valoare de 850.000 de euro

17 feb. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Economic Local

Pădurile din județul Iași vor fi regenerate în perioada următoare, prin intermediul unui acord-cadru. La licitație au fost depuse nu mai puțin de 10 oferte. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic. Direcția Silvică pregătește și tăierile din aceeași zonă

Direcția Silvică Iași pregătește o campanie de regenerare forestieră. Recent, a fost lansată licitația de refacere a pădurilor. Valoarea estimată a contractului este de 3.972.836 lei, fără TVA, aproximativ 800.000 de euro. Sunt vizate pădurile din Lunca Cetățuii, Dobrovăț, Iași, Hârlău, Pașcani, Pădureni, Podu Iloaiei. La procedură s-au prezentat mai multe societăți: Candium SRL, Overly Impex SRL, Remcet Prim SRL, Cim Prim SRL, Pădurea de Argint SRL, La Morex SRL, Sav Silva SRL, Building Planted SRL, Koket Wash SRL, asocierea Silvo Micond SRL – Consultanță și Închirieri SRL. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

„Curățarea terenului în vederea împăduririi constă în tăierea rugilor, zmeurișului, ierburilor înalte, lăstărișurilor, semințișului neutilizabil, arbuștilor, tufișurilor, cu secera sau cosorul, strângerea și așezarea materialului în grămezi ori șiruri pe linia de cea mai mare pantă sau pe curba de nivel. Se vor extrage exemplarele care nu interesează pentru compoziția viitorului arboret. Tăierea manuală a tufișurilor, arbuștilor și arborilor subțiri cu diametrul de la 2 la 10 centimetri, adunarea materialului grămezi sau martoane (grămezi de crăci ) orientate pe linia de cea mai mare pantă, inclusiv transportul prin purtare directă pe distanța medie de 20 m. Pe șantier, puieții vor fi transportați prin purtarea directă până la locul de punere în operă”, se arată în caietul de sarcini.

Anul trecut, exploatările forestiere au fost aspru criticate de asociațiile de mediu.

Firma câștigătoare trebuie să respecte procedurile de plantare

Conform autorității contractante, plantările se vor efectua cu respectarea mai multor condiții.

„În vederea asigurării reușitei de împădurire se vor respecta cu strictețe regulile de transport, manipulare, depozitare și plantare a puieților. Lucrările pentru instalarea culturii forestiere se recomandă a fi executate primăvara înainte de intrare în vegetație sau toamna după căderea frunzelor și încheierea sezonului de vegetație, în zilele cu temperaturi pozitive. Primăvara, plantatul trebuie să se încheie înainte de intrarea în vegetație a puieților, iar toamna înainte de a îngheța solul. Distanța dintre puieți va fi de 1 m, iar între rânduri de 2 m, în cazul plantațiilor de gorun și amestec. În cazul plantațiilor de plop, schemele sunt diferite și ocolul silvic va preciza schema de plantare odată cu predarea amplasamentului”, se mai arată în documentația procedurii.

Contractul se va desfășura prin intermediul unui acord-cadru.

Direcția Silvică plătește și pentru tăierea copacilor, pe listă fiind pădurea Dobrovăț

Totodată, Direcția Silvică Iași a lansat altă licitație, privind achiziția serviciilor de exploatare forestieră. Săptămâna viitoare, pe data de 22.02.2021, este programată procedura pentru prestări servicii, cu o valoare estimată de 2.431.632 lei, fără TVA, aproximativ 500.000 de euro. Sunt vizate fondurile forestiere din localitățile Dobrovăț, Lunca Cetățuii, Hârlău, Pașcani, Podu Iloaiei, Răducăneni, Pădureni. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

„Tăierea arborilor se face cât mai jos, astfel încât înălțimea cioatei, măsurată în partea de amonte, să nu depășească 1/3 din diametrul secțiunii acesteia, iar la arborii groși de 30 cm să nu depășească 10 cm. Cioatele se cojesc în întregime la molid și pin, iar la brad și celelalte specii rășinoase, prin curelare”, sunt condițiile cerute de autoritatea contractantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024