Prima pagină » Economic Local » Mai multe drumuri din Iași vor fi modernizate cu fonduri europene. Primarii cheltuie câteva milioane de euro
Mai multe drumuri din Iași vor fi modernizate cu fonduri europene. Primarii cheltuie câteva milioane de euro

Mai multe drumuri din Iași vor fi modernizate cu fonduri europene. Primarii cheltuie câteva milioane de euro

01 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Mai multe drumuri din Iași vor fi modernizate cu fonduri europene de câteva milioane de euro. Banii au fost obținuți în DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, măsuri derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Primarii din mai multe comune din Iași modernizează drumurile din mediul rural cu peste 7 milioane de euro. Măsurile în cadrul cărora au accesat banii sunt DR 27-Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricole și DR 28-Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, derulate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În cadrul intervenției DR 28- Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural, sesiunea ianuarie 2023-29 februarie 2024, a fost aprobat proiectul de modernizare infrastructură rutieră Movileni, din satele Larga Jijia și Movileni. Primarii pot folosi banii europeni pentru construcția, extinderea, modernizarea drumurilor agricole prin măsura DR 27, dar și pentru construcția, extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri de interes local prin măsura DR 28, în care fondurile acordate sunt sută la sută nerambursabile, iar valoarea maximă pentru un proiect este de 1 milion de euro. Banii intră în conturi până la finalul acestui an. Fondurile alocate celor două măsuri au fost epuizate înainte de termen.

Mai multe drumuri din Iași vor fi modernizate cu fonduri europene

Astfel, primarul de la Ciohorăni a obținut 1 milion de euro pentru modernizarea drumurilor de interes agricol, bani accesați în măsura DR 27. În măsura DR 28 au fost depuse proiecte eligibile din comunele Balș, Popricani, Țigănași, Ciortești, Costești și Aroneanu. Astfel, fiecare primărie din județul Iași va primi 1 milion de euro, fonduri nerambursabile. Vor fi modernizate drumuri de interes local în comuna Popricani, respectiv cele din satele Cârlig, Moimești, Popricani, Vânători, Vulturi. De asemenea, vor fi modernizate și drumurile din comuna Țigănași, satele Cârniceni, Stejarii, Țigănași, dar și din satele din comunele Ciortești, Costești, Aroneanu. Potrivit AFIR, în perioada 2 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, AFIR a primit online 189 de cereri de finanțare depuse de autoritățile locale pentru infrastructura agricolă (DR-27). Valoarea solicitărilor de finanțare este de 185,21 milioane de euro, fiind depășită alocarea de 100 de milioane de euro. În ceea ce privește infrastructura rutieră de bază (DR-28), solicitanții au transmis 455 de cereri de finanțare, în valoare de 447 de milioane de euro. Alocarea financiară pentru această intervenție a fost de 200,9 milioane de euro.

Fonduri europene pentru dezvoltarea comunităților locale

Gheorghiță Barău, specialist în fonduri europene, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre dezvoltarea comunităților cu ajutorul fondurilor europene, ce afaceri sunt sustenabile, dar și ce planuri trebuie să facă beneficiarii pentru a nu fi respinse de la finanțare. Gheorghiță Barău este reprezentant al GAL-ului Siret-Moldova și experiența din domeniul social, fiind asistent social la bază, l-a ajutat ca la rândul lui să susțină alte persoane care vor să se dezvolte. Astfel, modernizarea drumurilor din Iași se poate face cu ajutorul fondurilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *