Prima pagină » National » Mai multe demisii din Ministerul Educației au avut loc înainte de începerea anului școlar
Mai multe demisii din Ministerul Educației au avut loc înainte de începerea anului școlar

Mai multe demisii din Ministerul Educației au avut loc înainte de începerea anului școlar

06 sept. 2024, 21:00,
în National

Mai multe demisii și plecări din Ministerul Educației au avut loc înainte de începerea anului școlar actual. În luna august, potrivit surselor Edupedu.ro, a demisionat Anca Petrache, șefa direcției de formare continuă. Felicia Man, șef serviciu în minister cu rol de coordonator al olimpiadelor școlare pe științe ale naturii, și-a dat și ea demisia, potrivit surselor Edupedu.ro.

Anca Petrache, director al Direcției Formare Continuă din subordinea Direcției Generale Învățământ Preuniversitar (DGÎP), fostă directoare a Direcției Învățare pe tot Parcursul Vieții și inspector general pentru Limba și literatura română în DGÎP, angajată în Ministerul Educației în ultimele două decenii pe bază de concurs.

Ligia Deca a anunțat că a tăiat 100 de posturi și la final a avut mai multe cu 12 decât înainte

La bază profesoară de Limba și literatura română, Anca Petrache ar fi plecat după ce, potrivit surselor Edupedu.ro, a fost împinsă din instituție prin noua reorganizare a Ministerului Educației, când s-a anunțat de către Guvern că din administrația centrală vor avea loc tăieri de posturi și funcții, iar Ligia Deca a anunțat că a tăiat 100 de posturi și la final a avut mai multe cu 12 decât înainte.

Conform informațiilor Edupedu.ro, direcția formare continuă a fost desființată, iar postul de director al acesteia, deținut prin concurs de Anca Petrache, a fost și el desființat. Petrache ar fi primit un post de șef serviciu la schimb, moment în care și-a înaintat demisia.

Altă plecare importantă este a Feliciei Man, șefă serviciu în Ministerului Educației, cea care a fost responsabilă de organizarea olimpiadelor școlare și concursurile pe disciplinele din aria Științe ale naturii. Man a fost inspectoare școlară generală la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Olt până în iunie 2018, când a fost numită prin ordin de ministru consilier superior la Direcția Generală de Management Strategic și Politici Publice, arată informațiile Edupedu.ro.

O altă plecare din Minister este a inspectorului general responsabil cu limbile germană și rusă, Sorin Giurumescu. Sursele Edupedu.ro arată că acesta, la bază profesor de germană, a lucrat în minister din 2008, cu o pauză între anii 2015 și 2017. Giurumescu și-a dat demisia din funcție și ar fi devenit consilierul pe educație al primarului din Ploiești, Mihai Polițeanu.

Un alt inspector de specialitate care și-a dat demisia din Ministerul Educației în vară este Gabriela Drăgan, responsabilă de discipline tehnice la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGÎP), potrivit surselor Edupedu.ro.

Ligia Deca spunea că are „o mini-revoltă în minister”

Acum jumătate de an, Ligia Deca le-a spus directorilor de școli și inspectorilor la o dezbatere în Bistrița-Năsăud că are „o mini-revoltă în minister”, în contextul în care erau în pregătiri creșterile salariale pentru managerii de școli și angajați de la centru s-ar fi plâns că salariile lor nu sunt mărite.
Conform veniturilor salariale din Ministerul Educației, salariul brut pentru un director general din Ministerul Educației este de 15.000-16.000 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 1.300 – 1.500 de lei. Salariul net reprezintă circa 58% din cel brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *