Prima pagină » Razboi în Ucraina » Mai multe bănci rusești, excluse din platforma SWIFT. Rezervele valutare ale Rusiei, blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale
Mai multe bănci rusești, excluse din platforma SWIFT. Rezervele valutare ale Rusiei, blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale

Mai multe bănci rusești, excluse din platforma SWIFT. Rezervele valutare ale Rusiei, blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale

27 feb. 2022, 06:00,
în Razboi în Ucraina

Țările occidentale au adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei, hotărând în special excluderea a numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift, a anunțat sâmbătă noapte Comisia Europeană. De asemenea, rezervele valutare ale Rusiei vor fi blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale, conformei șefei CE, Ursula von der Leyen.

Sunt vizate „toate băncile ruse deja sancționate de comunitatea internațională, precum și alte instituții, dacă vă fi necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui țară prezidează în prezent grupul G7.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia și Comisia Europeană.

Ea a declarat că aliații occidentali s-au angajat să impună „costuri masive” Rusiei și să își „înăsprească semnificativ” sancțiunile.

De asemenea, o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate.

Angajamentul liderilor occidentali

  • „Noi, liderii Comisiei Europene, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada și Statele Unite condamnăm războiul declanșat de Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei.
  • Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei.
  • Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin.
  • Săptămâna trecută, pe lângă eforturile noastre diplomatice și munca colectivă de a ne apăra propriile granițe și de a ajuta guvernul și poporul ucrainean în lupta lor, noi, precum și ceilalți aliați și parteneri din întreaga lume, am impus măsuri severe instituțiilor cheie, băncilor și arhitecților acestui război, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin.
  • Pe măsură ce forțele ruse își lansează asaltul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre. Vom implementa aceste măsuri în zilele următoare, a anunțat șefa Comisiei Europene”, se arată în declarația statelor menționate, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Măsurile împotriva Rusiei

Au fost decis următoarele măsuri:

  • „În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.
  • În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre.
  • În al treilea rând, ne angajăm să acționăm împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să obțină acces la sistemele noastre financiare.
  • În al patrulea rând, ne angajăm să lansăm săptămâna viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate care există în jurisdicțiile noastre.
  • Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare împotriva oficialilor și elitelor apropiați de guvernul rus, precum și a familiilor acestora și a facilitatorilor acestora pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în jurisdicțiile noastre.
  • De asemenea, vom angaja alte guverne și vom lucra pentru a detecta și a împiedica mișcarea câștigurilor obținute ilegal și pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume.
  • În cele din urmă, vom intensifica sau ne vom coordona împotriva dezinformarii și a altor forme de război hibrid.Suntem alături de poporul ucrainean în această oră întunecată. Chiar și dincolo de măsurile pe care le anunțăm astăzi, suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare pentru a cere socoteală Rusiei pentru atacul său asupra Ucrainei”.

Ce este SWIFT

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Inter-bancare mondiale), este o rețea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosita de bănci pentru a face trasferuri dincolo de granițe. Rețeaua facilitează circulația banilor între organizațiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Sistemul este folosit de peste 11.000 de instituții financiare, în peste 200 de state și teritorii pentru a transmite în mod securizat ordine de plata. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instrucțiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe aceasta platformă în 2020, făcând ca sistemul să fie, de departe, cel mai important din lume în acest domeniu.

Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, băncile pot onora plățile în timp record. Sunt asigurate astfel tranzacții zilnice cu valori importante.

Societatea cu sediul în Belgia, fondata în 1973, este supravegheată de băncile centrale din Europa, Statele Unite, Canada și Japonia.

Excluderea Rusiei din rețeaua de telecomunicații bancare ar provoca grave întreruperi în economie și ar restricționa puternic accesul țării pe piețele financiare internaționale, precizează Deutsche Welle.

Măsura ar îngreuna tranzacțiile de capital pentru firmele și persoanele private, afectând semnificativ comercializarea petrolului și gazului, care se bazează pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restricționa, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se împrumută la distanta.

Excluderea băncilor iraniene de la aceasta rețea, în anul 2012, s-a soldat cu reducerea dramatică a exporturilor de petrol.

Instituțiile financiare din Rusia ar putea folosi alte canale, precum telefoane, servicii de mesagerie sau clasicul serviciu de e-mail că alternative și modalități de plata cu statele care nu au impus sancțiuni. Dar alternativele nu sunt la fel de eficiente și sigure precum SWIFT și ar putea atrage costuri majorate și scăderi semnificative în volumul tranzacțiilor.

Rusia a dezvoltat o rețea proprie de comunicații interbancare numita SPFS. Sistemul, care sprijină aproximativ o cincime din totalul transferurilor de fonduri interne, nu ar putea face față volumului și nu s-ar putea compara din punctul de vedere al eficientei cu SWIFT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`