A fost prezentat recent raportul de bilanț al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău pentru anul 2021. Instituția a înregistrat peste 5.000 de dosare de soluționat, cu 19 procente mai mult decât în anul anterior. În acest sens, au fost propuse măsuri pentru remedierea vulnerabilităților din activitatea Parchetului.
În județul Iași, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău a prezentat raportul de bilanț pentru activitatea desfășurată în anul 2021.
Numărul de dosare din sectorul de urmărire penală și supraveghere a cercetărilor a crescut cu peste 19 procente.
De asemenea, au fost soluționate 222 de cauze în care procurorii au dispus sesizarea instanței prin rechizitoriu, față de 128 de cauze în care procurorii au dispus sesizarea instanței prin rechizitoriu în anul precedent.
Peste 5.000 de dosare de soluționat de către angajații Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău
În ceea ce privește activitatea de urmărire penală și supraveghere a cercetărilor, în anul 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău a înregistrat peste 5.000 de cauze, cu 19 procente mai mult decât în anul anterior.
Modificarea numărului de cauze de soluționat este, de fapt, o consecinţă firească a creșterii volumului de activitate ca urmare a preluării cauzelor înregistrate de Postul de Poliție Balș, precum și a unor cauze înregistrate la Compartimentul rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos, la Secția VII de Poliţie Rurală Târgu Frumos şi la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iași, cauze ce au drept obiect fapte comise în comuna Balș.
Pentru dosarele soluționate s-a înregistrat un număr de peste 1.900 de cauze. De asemenea, au fost soluționate 222 de cauze în care procurorii au dispus sesizarea instanței prin rechizitoriu, față de 128 de cauze în care procurorii au dispus sesizarea instanței prin rechizitoriu în anul precedent. Apoi, în anul 2021, numărul de cauze prin încheiere de acorduri de recunoaştere a vinovăției a fost același precum cel din 2020, adică 16.
Au fost propuse măsuri pentru remedierea vulnerabilităților din activitatea instituției
Principalul obiectiv al procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău pentru anul 2022 îl va reprezenta reducerea stocului de dosare. Astfel, vor fi urmărite dosarele vechi, prin prisma criteriilor avute în vedere la stabilirea operativității. De asemenea, pentru ambele semestre ale anului 2022, conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău va avea ca obiectiv sporirea în eficiența de soluționare a cauzelor de către procurori. În acest sens, se dispune continuarea demersurilor din anii precedenți de monitorizare şi stabilire a unor termene stricte de soluționare. Prezenta măsură li se adresează cu atât mai mult procurorilor care înregistrează stocuri de dosare vechi. Deși anul 2021 a fost unul în care activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău s-a desfășurat în condițiile restrictive impuse de pandemia cu virusul SARS-CoV-2, instituția a înregistrat realizări notabile. Totodată, s-a reușit și atragerea unui nou membru al echipei de magistrați, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău funcționând din luna mai 2021 cu 6 procurori.
Nu în ultimul rând, s-a observat o creștere cantitativă şi calitativă a activității unității de Parchet, reflectată în numărul mult mai mare de cauze soluționate, precum și de faptul că această creștere a vizat și aspectul calitativ, observându-se o creștere semnificativă a numărului de cauze în care instanța a fost sesizată prin rechizitoriu sau acord de recunoaștere a vinovăției. Reporterii cotidianului BZI au prezentat și în anii trecuți situația raportului de activitate a Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău.