Prima pagină » Economic Local » Mai mult de jumătate din ieșenii înscriși în programul „Casa eficientă energetic” au semnat contractele cu Fondul de Mediu. Beneficiarii primesc până la 15.000 de euro de la stat
Mai mult de jumătate din ieșenii înscriși în programul

Mai mult de jumătate din ieșenii înscriși în programul „Casa eficientă energetic” au semnat contractele cu Fondul de Mediu. Beneficiarii primesc până la 15.000 de euro de la stat

19 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Mai mult de jumătate din cei 52 de ieșeni care s-au înscris în programul „Casa Eficientă Energetic” au semnat deja contractele pentru începerea lucrărilor. Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, următoarele etape sunt implementarea proiectului, decontarea proiectului, depunerea la decontare și apoi monitorizarea proiectului. Beneficiarii primesc până la 15.000 de euro de la stat

O parte dintre ieșenii care au depus proiectele eligibile în cadrul programului „Casa Eficientă Energetic” au semnat contractele de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Cei 30 de beneficiari din Iași pot începe implementarea proiectelor. Cheltuielile eligibile ale programului sunt instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească, după implementarea acestuia, cu cel puțin o clasă energetică.

Cererea pentru prima energetică se depune online, însoțită de un certificat de performanță energetică inițial și un audit energetic al casei unde ieșenii vor să facă lucrarea. Lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60 la sută din investiție, după un nou audit energetic al casei, suma fiind de până la 15.000 de euro. În anul 2020, s-au înregistrat în aplicația disponibilă pe site-ul AFM, 14.014 de persoane cu proiecte pentru o valoare disponibilă de finanțare de 110.087.873 lei.

Lista cu cheltuielile eligibile pentru beneficiarii programului „Casa Eficientă Energetic” este publicată pe site-ul AFM

De asemenea, sunt eligibile cheltuielile cu lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii privind înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, cu tâmplărie termoizolantă, respectiv izolarea termică a elementelor de construcție exterioare opace (pereți exteriori, terase, învelitoarea șarpantei și alte elemente similare și izolarea termică a planșeului peste sol și/sau peste ultimul nivel al clădirii). Alte cheltuieli eligibile sunt cu lucrările de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de încălzire și de preparare și utilizare a apei calde de consum, respectiv cazane cu condensare.

Astfel, vor fi înlocuite, reabilitate componentele instalației interioare (corpuri de încălzire, conducte, robinete, boilere, schimbătoare de căldură și alte elemente similare din componența instalației de încălzire și preparare a apei calde de consum). Cheltuielile pentru achiziționarea și montarea de sisteme de ventilare mecanică cu recuperare a căldurii sunt eligibile la finanțare, eficiența minimă de recuperare a căldurii fiind de 75 la sută. Beneficiarii din Iași pot moderniza, cu banii obținuți prin programul „Casa Eficientă Energetic”, sistemul de iluminat aferent clădirii.

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele beneficiarilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră

De asemenea, se urmărește creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție, având regim de înălțime de cel mult trei niveluri. Iașul este unul din județele din Moldova cu multe solicitări din partea beneficiarilor care pot încasa sumele acordate în cadrul programului, după Suceava și Bacău. Cei mai mulți ieșeni care au solicitat banii de la AFM vor să obțină suma maximă acordată pentru fiecare proiect în parte, respectiv 15.000 de euro.

Un alt program derulat de AFM, care a avut succes în rândul ieșenilor care locuiesc în mediul rural și au vrut să reducă din costurile cu energia electrică este „Casa Verde Fotovoltaice„. În perioada 2015-2018 au fost finanțate 128 de dosare depuse la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, instituția care a verificat dosarele până în anul 2019, ulterior preluând acest program AFM. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.

Programul „Rabla pentru Electrocasnice” 2021 va fi lansat la sfârșitul acestei luni

Un al program derulat de AFM, lansat în anul 2020 și care s-a blocat imediat după lansare, este „Rabla pentru electrocasnice„. Potrivit AFM, programul va fi lansat din nou la sfârșitul lunii aprilie 2021. Ieșenii care vor să-și schimbe electronicele și electrocasnicele cu ajutorul programului derulat de AFM primesc vouchere în valoare de 400 de lei pentru televizoare cu eficiență energetică, 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++, 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an, 500 lei pentru laptopuri, 300 lei pentru tablete.

Finanțarea oferită prin intermediul programului pentru firmele care vor fi declarate eligibile nu poate depăși 50 la sută din valoarea echipamentelor comercializate prin program. Cei 2.459 de ieșeni înscriși în program în anul 2019 au obținut vouchere de aproape 1 milion de lei, iar în anul 2018 au fost achiziționate 12.900 de echipamente electrice și electronice.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`