Prima pagină » Titlurile zilei » Magnatul indian al oțelului vinde terenurile din Iași: Vrea să-și salveze fabrica după ce a pierdut 8 milioane de dolari într-un singur an – FOTO

Magnatul indian al oțelului vinde terenurile din Iași: Vrea să-și salveze fabrica după ce a pierdut 8 milioane de dolari într-un singur an – FOTO

11 ian. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Titlurile zilei

Unul dintre cei mai mari angajatori de la nivelul județului Iași încearcă să se salveze financiar prin vânzarea terenurilor și clădirilor. După ce a suferit o pierdere de 35 de milioane de lei într-un singur an, mai multe imobiliare ale Arcelor Mittal Tubular Products Iași au fost vândute și recent au fost scoase la vânzare alte două loturi de teren de 18.000 mp în Calea Chișinăului. Compania a obținut în ultimii doi ani circa 12 milioane lei din vânzarea activelor și a reușit să se mențină pe piață, contrar altor companii asemănătoare care au ajuns în pragul falimentului

După o perioadă financiară dificilă, Arcelor Mittal Tubular Products Iași a trecut la vânzarea de terenuri și clădiri pentru a putea supraviețui pe piață. Fiind unul dintre cei mai mari angajatori din județul Iași, cu o medie de 250 salariați în ultimii ani, Arcelor Mittal Iași a vândut în ultimii doi ani active imobiliare în valoare de peste 12 milioane de lei și recent a scos la vânzare alte loturi cu o suprafață totală de aproape 18.000 mp. Compania controlată de magnatul indian Lakshmi Mittal cu sediul în Calea Chișinăului a avut o pierdere uriașă de 34.824.834 lei în 2017, cea mai mare pierdere din istoria recentă a companiei.

Vânzări de terenuri și clădiri de milioane de euro

De atunci au început și vânzările treptate de terenuri și clădiri, fiind obținuți aproape 3 milioane de euro în ultimii doi ani.

„Reducerea valorii imobilizărilor corporale cu suma de 11.653.125 lei se datorează scoaterii din patrimoniu a unei suprafețe de teren cu clădirile aferente prin vânzarea casărilor de mijloace fixe și a ieșirilor din imobilizări în curs de execuție ca urmare a punerii în funcțiune a mijloacelor fixe respective”, se arată în raportul administratorilor Arcelor Mittal Tubular Products Iași.

Conducerea fabricii a mai scos la vânzare două loturi de teren, împreună cu construcțiile aflate pe acestea. Este vorba despre teren intravilan în suprafață de 17.636 mp, împreună cu o hală în suprafață construită la sol de 7.841 mp. De asemenea, se vinde și un teren intravilan în suprafață de 1.073 mp, împreună cu o clădire de birouri, parter cu 2 etaje, cu suprafață construită desfășurată de 1.998 mp.

Imobilele vândute nu mai sunt folosite în activitatea de producție, deși se află într-o condiție bună. Clădirile sunt renovate, încălzite prin centrală termică proprie și au acces la energie electrică, apă, gaz metan. Prețul cerut este de 1.706.000 euro pentru lotul 1 și de 609.000 Euro pentru lotul 2.

SUA a pus probleme producătorilor locali

Arcelor Mittal Tubular Products Iași produce țevi sudate longitudinal, pe linii de fabricație germane, rusești și italiene, în principal din bandă laminată la cald. Compania s-a confruntat cu grave probleme, însă se pare că și-a salvat activitatea.

„Piața țevilor sudate se confruntă cu o evoluție fluctuantă datorită trendului cererii jucătorilor din lanțul de aprovizionare, care au decis an de an să-și optimizeze stocurile, ca urmare a situațiilor financiare tensionate a multor clienți din industrie. Particularitatea anului 2018 a fost lansarea în luna iulie a măsurii supraprotecționiste din partea Statelor Unite ale Americii care a pus economia mondială, și mai ales cea a metalului, într-o expectativă începând cu partea a doua a anului 2018”, se menționează în raportul administratorilor Arcelor Mittal Tubular Products Iași.

Vecinii Arcelor Mittal Iași au intrat în faliment

Uniunea Europeană a inițiat o investigație anti-dumping împotriva producătorilor de țeavă din Turcia, Rusia și Macedonia privind fluxurile de import de produse metalurgice, care cresc de la un an la altul, aceștia fiind principalii jucători în piața Est Europeană.

„Politica agresivă a acestor producători a condus la diminuarea cotei de piață a producătorilor de țeavă interni, unii dintre aceștia închizând temporar activitatea de producție – IMEVA (fost TurboTub București), alții intrând în procedura de insolvență la care se așteaptă declararea falimentului – Technosteel Iași, iar alții reducând producția și dezvoltând activitate de trading – Mairon Galați”, se mai arată în raportul administratorilor.

De obicei, prețul de vânzare pentru țeava sudată longitudinal urmează trendul prețului materiei prime. Fluctuația prețului materiei prime înregistrată în anul 2018 a fost mult mai rapidă și frecventă decât prețul produsului finit, ceea ce a condus la înregistrarea de pierderi la producătorii de țeavă europeni. Piața internă a fost afectată în special din cauza lipsei demarării proiectelor majore, care a afectat, de asemenea, vânzările de produse ale Arcelor Mittal Iași SA.

Fosta companie de stat și-a revenit financiar

Conform ultimelor raportări fiscale, firma din Iași a reușit să aibă un profit de 5 milioane lei în ultimul an. Pe parcursul anului 2018 au fost efectuate la Mittal Iași investiții în valoare de aproximativ 11,11 milioane lei. Din această sumă, 1,89 milioane de lei au fost investiții în construcții, iar 8,79 milioane de lei, investiții în modernizarea liniilor de fabricație și achiziție de utilaje tehnologice.
Produsele sunt livrate atât pe piața internă, cât și externă. Astfel, în 2018, pe piața externă au fost livrate 75 la sută din produse în valoare de 298 milioane lei, în vreme ce în România s-au vândut țevi în valoare de 96 milioane lei. Numărul de salariați este de 257, din care 140 personal productiv și 52 personal de reparații și mentenanță.

Primele semne de revenire a fabricii din Zona Industrială

Arcelor Mittal Tubular Products Iași SA funcționează pe platforma fostei companii Tepro SA. Firma a înregistrat în anul 2018 o cifră de afaceri de 394.606.437 și un profit de 5.044.981 lei. Este primul an în care a înregistrat un profit consistent după o perioadă lungă de pierderi. Asta s-a întâmplat în condițiile în care numărul mediu de personal a fost de 250 salariați, nefiind înregistrate concedieri semnificative în ultimii ani, semn că investițiile au salvat fabrica.

„Numărul mediu de salariați se datorează ieșirilor la pensie, precum și plecărilor din unitate prin demisie. La data de 31.12.2018, numărul efectiv de personal era de 250, în cursul anului nu au existat fluctuații majore de personal”, este menționat în ultimul raport al administratorilor Arcelor Mittal Iași.

Înființată în 1962, firma avea peste 1.600 de angajați

Ca administratori ai Arcelor Mittal Tubular Products Iași SA figurează un anume Cosmin Toma și cetățeanul indian Jeyachandran Rajasekaran. Societatea a luat ființă în anul 1962 cu denumirea de Uzina Metalurgica Iași și a cunoscut mai multe etape importante. În 1991, prin reorganizare, Metalurgica Iași s-a transformat în Tepro SA prin preluarea integrală a fostei companii de stat. În 2003, societatea comercială Tepro SA Iași a fost achiziționată de către LNM Holdings NV (redenumită Mittal Steel Holdings AG și în prezent Arcelor Mittal Holdings AG). Societatea a fost redenumită succesiv Ispat Tepro, Mittal Steel Iași, iar din octombrie 2007 Arcelor Mittal Tubular Products Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *