Prima pagină » Culinar » Magiun turcesc de vinete cu melasă de struguri. Rețetă adaptată
Magiun turcesc de vinete cu melasă de struguri. Rețetă adaptată

Magiun turcesc de vinete cu melasă de struguri. Rețetă adaptată

28 aug. 2023, 11:35,
în Culinar

Deși vânăta poate părea o alegere ciudată pentru prepararea unui magiun, rezultatul final este excepțional de gustos, oferindu-ne o explozie de arome. Acest magiun turcesc dulce-acrișor are note de scorțișoară, cuișoare, o nuanță îndrăzneață de melasă, și se potrivește de minune pentru servirea unui mic dejun cu specific otoman.

Prepararea acestui magiun turcesc de vinete începe cu o seară înainte

Izvoarele istorice arată popularitatea magiunului de vinete în bucătăriile otomane, căpătând popularitate începând cu secolul al XVI-lea, Cu toate acestea, există foarte puține regiuni din Turcia care păstrează vie tradiția gemului de vinete, una dintre acestea fiind și Antalya.

În mod ideal, pentru a prepara această rețetă unica, aveți nevoie de vinete cât mai mici (baby vinete). Însă dacă nu găsiți de cumpărat, vinetele fără semințe își vor face treba, verificați doar să nu fie prea amare. Dacă sunt amărui, înmuiați-le peste noapte în apă. Magiunul de vinete este foarte popular în Iran și țările din Orientul Mijlociu. Dacă găsiți baby vinete, există și o variantă puțin diferită de preparare prin care vinetele rămân întregi la sfârșit, însă gustul final este foarte asemănător.
Rezultatul este o dulceață surprinzător de delicioasă, care aduce la gust cu cea de smochine. Începeți prepararea cu o seară înainte de a o fierbe. Pentru a obține acest magiun turcesc este nevoie de 350 g de vinete, 300 de g de zahăr, suc de la o jumătate de lămâie, 2 cuișoare, 1/4 baton de scorțișoară, 1 lingură oțet de struguri, 1 lingură melasă de struguri.

Timpul de gătire variază în funcție de mărimea vinetelor

Prima dată, va trebui să spălați, decojiti și tăiați vinetele în cubulețe, și să le adaugați într-un vas adânc. Peste ele se adaugă zaharul, și se lasă la macerat până a doua zi. În ziua următoare se transferă amestecul într-o oală, se adaugă zahărul, apa, sucul de lămâie și condimentele (în afara de melasă și oțet), iar după ce amestecul a dat în clocot, micșorăm flacăra și lăsăm la fiert pentru aproximativ 2 ore și 40 de minute, până ce toată compoziția s-a transformat într-o pastă. Se ia apoi oala de pe foc și se lasă la odihnit pentru 20 de minute. Se pune din nou pe foc și se adaugă melasa și oțetul, și se fierbe pentru încă 10 minute. La sfârșit puteți adăuga din nou puțin suc de lămâie dacă doriți.

Magiunul se lasă la răcit pentru cel puțin 15 minute, timp în care puteți preîncălzi cuptorul la 160°C pentru a steriliza borcanele, și pentru a fierbe capacele. La sfârșit, puteți adăuga magiunul în borcanele sterilizate. Puteți folosi și vinete mai mari, însă cele fară semințe funcționează cel mai bine. Reglați cantitatea de zahăr în funcție de greutatea vinetelor, dar și de gustul personal.

Cantitățile celorlalte ingrediente funcționează la fel de bine atât pentru 350 g cât și pentru 500 g de vinete. Timpul de gătire a acestui magiun turcesc variază în funcție de mărimea vinetelor și de perioada în care au fost culese, așa că stai cu ochii pe oală atunci când o pui la foc. Magiunul se întinde pe pâine proaspătă sau prăjită și se servește la micul dejun sau oricând vă este poftă de acest gust unic și cu totul special!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`