Prima pagină » Actualitate » Magicianul a fost ridicat de procurorii DNA! Poliţistul făcea, contra unei șpăgi de mii de euro, să scadă alcoolemia șoferilor prinși băuți
Magicianul a fost ridicat de procurorii DNA! Poliţistul făcea, contra unei șpăgi de mii de euro, să scadă alcoolemia șoferilor prinși băuți

Magicianul a fost ridicat de procurorii DNA! Poliţistul făcea, contra unei șpăgi de mii de euro, să scadă alcoolemia șoferilor prinși băuți

05 oct. 2022, 10:54,
BZI.ro, în Actualitate

Un șef de poliţie căruia i s-a potrivi rolul de magician a fost reținut de procurorii DNA după ce lua șpagă pentru a face ca alcoolemia şoferilor prinși băuți să scadă.

Nu este prima oară când ofițeri din cadrul Poliției Rutiere sunt sub lupa autorităților de cercetare. Poate cel mai celebru dosar este cel de la Permise Suceava când exista o întreagă structură care dădea permise contra unor sume de bani. Sumele de bani nu erau deloc de neglijat.  DNA explica procedura și susținea, la acea dată, faptul că șeful de la Permise Auto Suceava făcea, în zilele bune, chiar și 20.000 de euro, bani proveniți din șpaga aferentă. În total, la Suceava au fost reținuți noiembrie 2020 14 oameni ai legii suspecți de asemenea infracțiuni.

Șef de poliție prins de procurorii DNA că cerea șpagă pentru a face alcoolemia să scadă

Așadar, conform procurorilor de la DNĂ, un șef de poliție şi un avocat au fost reţinuţi după ce ofițerul ar fi luat o spagă de 3.000 de euro de la un şofer prins băut și care avea nevoie de o alcoolemie scăzută. În fapt, Stoica Ion-Joe, comisar șef de poliție, este acuzat de trafic de influență, iar avocatul din cadrul Baroului București de complicitate la trafic de influență.

Planul pentru cei doi penali era unul foarte simplu, iar procurorii explică faptul că Stoica beneficia de ajutorul avocatului. În perioada 8 ianuarie 2022 şi prezent, cei doi ar fi cerut de la o persoană care era cercetată pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice suma de 3.000 de euro. Serviciile pentru banii ilegal primiți erau pe măsură. Comisarul de Poliție i-a promis inculpatului că are influență asupra colegilor și că poate să îi determine pe aceștia să clasese dosarul penal în care era cercetat. Ba mai mult, serviciile tindeau spre opţiunea premium pentru că omul legii i-a arătat şoferului prins beat ce declarații trebuie să facă pentru ca atunci când va fi efectuat un calcul retroactiv al alcoolemiei, aceasta să fie sub limita de 0,40 mg alcool pur în aerul respirat, limită sub care nu există răspundere penală.

Poliţişti spăgari săltați şi din Sibiu

Așa cum spuneam, cazurile de poliţişti spăgari au fost semnalate în mai multe zone ale țării, inclusiv la Sibiu unde oamenii legii obțineau numeroase beneficii ca urmare a întoarcerii privirii în altă parte. Concret, în 2021, în Sibiu, au fost reținuți 15 poliţişti care erau acuzați că ar fi cerut șpagă pentru a trece cu vederea anumite infracțiuni de ordin rutier. Metoda folosită de oamenii legii era una inedită. Aceștia le cereau celor prinși cu infracțiuni să facă o donație la Asociația Internaționale a Polițiștilor, regiunea 1 Sibiu:

– au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârșirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplică sancțiuni contravenționale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociației Internaționale a Polițiștilor (Internaţional Police Association – I.P.A.) – Regiunea 1 Sibiu. (…) se arată în comunicatul autorităților

Așadar, sunt multe acuzații de șpăgi la diverși poliţişti, iar instituţiile statului trebuie să facă curat în rândul celor care ar trebui să ne protejeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *