Prima pagină » Economic Local » Magazinul Pause, Bobo Shop, pizzerii sau firme din industria creativă, pe lista companiilor din Iași care cer granturile de maximum 150.000 de euro de la stat
Magazinul Pause, Bobo Shop, pizzerii sau firme din industria creativă, pe lista companiilor din Iași care cer granturile de maximum 150.000 de euro de la stat

Magazinul Pause, Bobo Shop, pizzerii sau firme din industria creativă, pe lista companiilor din Iași care cer granturile de maximum 150.000 de euro de la stat

07 nov. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Magazinul Pause, Bobo Shop, pizzerii sau firme din industria creativă, cu pierderi de milioane de euro, au cerut granturile de maximum 150.000 de euro, Măsura 2. Fondurile de un miliard de euro s-au epuizat rapid, din Iași fiind depuse 740 de cereri. Deși s-au înscris în aplicație, ieșenii nu au garanția că vor primi banii de la stat pentru a acoperi pierderile financiare înregistrate din cauza pandemiei de COVID-19

Interes uriaș pentru granturile din măsura 2, oferite de Ministerul Economiei. În perioada 22-31 octombrie 2020, s-au înscris 22.226 de aplicanți pe platforma autorității contractante. Județele cu cele mai multe solicitări sunt București (18,68 la sută), Cluj (8,83 la sută), Constanța (4,46 la sută), Bihor (4,53 la sută), Iași (3,97 la sută), cu 740 de cereri, Brașov (3,96 la sută), Timiș (3,67 la sută), Suceava (3,53 la sută) și Argeș (3,50 la sută). Din numărul total de cereri, 22.063 sunt de la IMM-uri și alte 163 au fost depuse din partea ONG-urilor din învățământ. De asemenea, 17.590 de cereri au fost transmise din mediul urban și 4.636, din mediul rural.

Magazinul Pause, Bobo Shop, pizzerii sau firme din industria creativă, printre companiile afectate de pandemia de COVID-19

Companiile din Iași din sectoarele HoReCa, comerț sau industrii creative, afectate de pandemia de COVID-19, au solicitat banii de la Ministerul Economiei pentru a acoperi pierderile financiare înregistrate din cauza pandemiei de COVID-19. Granturile au o valoare variabilă ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019 a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă).

Firmele din Iași cu cifre de afaceri de milioane de euro fiecare vor să obțină suma maximă acordată în măsura 2

Interesul din partea firmelor a fost mare, fiind epuizate fondurile la numai câteva zile de la lansarea aplicației pe Ministerul Economiei. Printre firmele din Iași care au solicitat între 50.000 și 150.000 de euro de la stat, înscrise în aplicație, sunt Nina Beauty Boutique, Magazinul Pause, Pizza Run SRL, firma Exploratorium, Zecca SRL sau magazinul Bobo Shop, prin firma Onitrade LTD SRL, cu 44 angajați în medie și o cifră de afaceri de 27 de milioane de lei în anul 2019. Firma a solicitat suma maximă ce poate fi acordată prin intermediul măsurii 2, respectiv 150.000 de euro.

Maria Moraru, reprezentant Bobo Shop: „Una este să fii eligibil la finanțare, iar să primim banii efectiv, e altceva”

Reprezentanții companiei susțin că au înregistrat pierderi financiare importante din cauza pandemiei de COVID-19 pentru că au suspendat activitatea în aproape toată perioada de la declanșarea pandemiei până în prezent. Mai mult, cei înscriși nu au garanția că vor primi banii.

„Noi am aplicat pe platforma online dar una este să fii eligibil la finanțare, iar să primim banii efectiv, e altceva. Banii i-am cerut pentru capital de lucru. Normal că am înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19 pentru că pe toată perioada am fost închiși”, susține Maria Morariu, reprezentant Onitrade SRL.

Bobo Shop este un magazin de cadouri, decorațiuni și menaj, înființată în urmă cu 20 de ani.

Mihai Petre, reprezentant pizzerie: „Dacă statul nu ne va ajuta, ne îndreptăm spre faliment”

O altă companie din Iași care se află pe lista aplicanților pentru granturile de maximum 150.000 de euro este Pizza Run SRL, firmă cu 11 angajați, din Târgu-Frumos, care a înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei, în anul 2019.

„Noi vrem să obținem 100.000 de euro, suma maximă pe care o putem obține, potrivit cu datele financiare din anul 2019. Pentru că în cele 9 luni deja de pandemie am fost tratați la rubrica «neimportanți», am ajuns la pierderi de aproape 80 la sută din cifra de afaceri de anul trecut. De 15 ani, de la apariția noastră pe piață nu am avut niciodată așa mari probleme cum au fost anul acesta. Aveam perioade mai bune, perioade mai proaste, dar nu ca acum. Iar dacă statul nu ne va ajuta, ne îndreptăm spre faliment”, susține Mihai Petre, reprezentantul pizzeriei.

Patronii din Iași speră să obțină banii cât mai repede pentru a acoperi din pierderile financiare

Ieșeanul povestește că deși terasele sunt deschise în această perioadă, nu îi ajută cu nimic.

„Am avut clienți pe perioada verii, la terasă, dar nu la fel ca în plin sezon 2019. Oamenii s-au speriat de acest virus, unii nu au mai avut bani sau au vrut să economisească, neștiind cum va fi situația în perioada următoare. Am prieteni care lucrează în comerț și au pierdut bani, au avut nevoie de terapie psihologică să se echilibreze emoțional pentru că au rate, datorii la bănci, chirii de plătit, contracte de onorat și nu se așteptau la o cădere bruscă”, susține Mihai Petre.

Iașul este pe locul 5 la numărul de companii care au aplicat pentru granturile de maximum 150.000 de euro

Atât reprezentanții Consiliului Național al IMM-urilor, cât și cei ai Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) au solicitat o suplimentare a fondurilor pentru măsura 2 întrucât mulți antreprenori s-au plâns că nu au reușit să se înscrie în aplicație, fiind aplicată regula primul venit, primul servit. În cadrul măsurii 1, cea pentru microgranturile de 2.000 de euro, s-au înscris peste 1.000 de firme din Iași. Momentan nu se știe când vor fi încasați banii de către firmele care au solicitat ajutoarele de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *