Prima pagină » Local » Magazinele de biciclete din Iași se închid pe bandă rulantă. Ieșenii nu mai fac cumpărături din magazine și apelează la online. Apar parcările speciale destinate bicicliștilor – FOTO

Magazinele de biciclete din Iași se închid pe bandă rulantă. Ieșenii nu mai fac cumpărături din magazine și apelează la online. Apar parcările speciale destinate bicicliștilor – FOTO

03 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Local

Magazinele de biciclete din Iași sunt închise rând pe rând din cauza vânzărilor tot mai mici pe care le înregistrează în ultima perioadă. Deși numărul bicicletelor din municipiul Iași crește vizibil de la o zi la alta, având în vedere numărul tot mai mare de ieșeni care apelează la acest mijloc de transport ecologic, vânzările în magazinele de specialitate au scăzut drastic, în schimb au crescut comenzile online ale marilor retaileri. Cu toate că ieșenii au luat cu asalt magazinele de biciclete încă din prima zi după relaxarea măsurilor în perioada Stării de alertă cauzată de COVID-19, acest lucru s-a datorat în special perioadei lungi de așteptare în care nu au putut să își repare vehiculele pe două roți sau să le schimbe piesele uzate. Un adevărat fenomen este cauzat de apariția trotinetelor electrice, iar service-urile de specialitate sunt la mare căutare în Iași

Magazinele de biciclete din Iași se închid unul după altul. Contrar valului de la nivelul municipiului Iași, dar și la nivel mondial, în care tot mai multe persoane apelează la metode ecologice de transport, vânzările înregistrate în magazinele de biciclete au scăzut drastic în ultima perioadă. Acest lucru a afectat simțitor comercianții de biciclete din Iași, care se văd nevoiți după mulți ani să pună lacătul pe magazine. Asta se întâmplă mai ales din cauza dezvoltării comerțului online, care a fost acaparat de marii retaileri, iar apariția bicicletelor de toate modelele și la prețuri pentru toate categoriile de venit sunt oferite acum pe site-uri precum eMag, Altex sau chiar la producători clasici care au revenit pe piață, precum Pegas.

Unul dintre cei mai cunoscuți comercianți de biciclete din Iași, Teo Bikes, a închis recent magazinul de pe strada Palat din Iași, care a funcționat vreme de peste zece ani.

„Am decis să închidem magazinul din cauza vânzărilor care au scăzut. Noi avem două puncte de lucru, unul în Iași și altul în București, iar pe cel din Iași l-am închis deja și mai funcționăm doar în capitală în momentul de față. Nu aș putea spune în ce procent au scăzut vânzările, dar cert este că sunt mult mai mici față de anii trecuți. Nu a fost vorba despre această perioadă de pandemie cât a fost închis magazinul, vânzări se fac inclusiv online, dar numărul comenzilor au scăzut dinainte de pandemia coronavirus. În Iași încă nu știm exact ce se întâmplă, dar în București au fost închise deja multe magazine care vindeau biciclete”, a explicat reprezentantul Teo Bikes.

Ieșenii au luat cu asalt service-urile de biciclete și trotinete electrice

În prima zi după relaxarea măsurilor în perioada Stării de alertă cauzată de COVID-19, puținele magazine din Iași specializate în vânzarea bicicletelor au fost luate cu asalt. Nu a fost vorba însă de clienți interesați să cumpere o bicicletă nouă, ci în majoritatea cazurilor de posesori de biciclete care s-au așezat la rând în fața magazinelor de specialitate pentru a-și cumpăra piese de schimb sau pentru repararea bicicletelor stricate în perioada pandemiei cauzate de coronavirus.
Poate cea mai aglomerată locație în aceste zile a fost magazinul Moto Velo Sport din strada Gării din Iași, acolo unde, numeroși ieșeni s-au așezat la coadă încă din data de 1 iunie.

„Nu putem să spunem că au crescut vânzările în această perioadă. A fost un val de clienți care au venit din primele zile după deschiderea magazinelor, dar majoritatea au venit să mai schimbe o piesă, să mai repare ceva stricat la bicicletă și așa mai departe. A fost această perioadă lungă de așteptare și s-au adunat foarte multe. La noi funcționează și service-ul pentru biciclete, iar multe persoane au venit tocmai pentru asta, inclusiv pentru reparații la trotinete și scutere electrice”, au spus reprezentanții magazinului Moto Velo Sport din Iași.

Locuri speciale pentru biciclete în parcările publice din Iași. În autobuzele CTP Iași se montează dispozitive speciale

Autoritățile locale au anunțat faptul că autobuzele CTP Iași care circulă în Zona Metropolitană Iași vor avea montate sisteme de prindere a vehiculelor pe două roți. În prima etapă, vizate sunt mijloacele de transport care duc spre Tomești, Ciurea sau Miroslava. Primarul Mihai Chirica a precizat faptul că va solicita Companiei de Transport Public Iași ca până la finalul lunii iulie toate vehiculele companiei care circulă în zona metropolitană să aibă montate astfel de dispozitive pentru biciclete. De asemenea, vor apărea și zone speciale în autobuzele CTP pentru bicicliști.

De asemenea, bicicliștii din municipiul Iași vor avea locuri speciale de parcare în zonele publice din oraș pe care le vor utiliza gratuit. Primăria Iași va achita 150 mii lei pentru a achiziționa parcometre speciale destinate bicicliștilor, proiectul fiind deja avizat în unanimitate de Consiliul Local.

„Dăm ordin CTP ca până la sfârșitul lunii iulie, toate vehiculele care fac transport public de călători în afara razei administrativ- teritoriale a municipiului Iași, deci cursele de Tomești, Ciurea, Miroslava, să aibă dispozitiv pentru biciclete, astfel încât cei care își vor continua călătoria în municipiul Iași să o poată face pe bicicletă. Din parcările publice, încă un loc de parcare suplimentar va fi pentru mopede în afara celor pentru biciclete. O parcare publică cu plată din zona centrală va avea un loc pentru mașini electrice, un loc destinat pentru biciclete și unul pentru mopede. Toate vor fi însemnate și vor fi utilizate gratuit”, a spus primarul Mihai Chirica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *