Mai mulți pensionari acuză faptul că la Casa de Pensii Iași s-a organizat o adevărată mafie atunci când vine vorba de biletele de tratament. Pensionarii spun că se dă șpagă și că nu se respectă ordinea înscrierii pe listele de așteptare, iar conducerea instituției nu ia nicio măsură
Mai mulți pensionari din Iași care vor să plece în stațiunile balneare din țară susțin că s-a creat o adevărată mafie cu biletele de tratament. Aceștia spun că sunt prea puține bilete și că se dă șpagă pentru obținerea lor.
„Pentru redistribuirea biletelor ce vor fi afișate pe 8 sau 9 august s-a făcut deja o listă de așteptare pe care figurează 23 de persoane. Au fost mai mulți, dar pe parcurs au renunțat. Până acum, totul a decurs normal, în sensul că nu au apărut cei cu lista gata făcută de acasă care să spună că ei au venit și stau la rând de azi-noapte ca să înceapă balul cu care s-a obișnuit conducerea CJP Iași. Dar la ziare minte conducerea și colorează totul în roz. Din 2014, de când sunt pensionar, am beneficiat de repartiția unui bilet, o singură dată în 8 ani de zile, în timp ce alți pensionari merg aproape în fiecare an, deoarece «punctajul» din calculator îi scoate mereu pe locuri eligibile. Știți că există niște personaje «tuciurii», cu vocabular de maidan și gesturi repezite, ce fac «ordinea» pe liste, pentru că sunt mână în mână cu portarii, iar cei de la pază îi strigă pe «șmenari» ca în familie: «Mitică, dă lista». Ați văzut vreodată ce panaramă, ce busculade sau înjurături și amenințări se practică de către mafioții care fac legea aici și care apoi merg la directoare să ceară explicații. Eu am cerere depusă din luna februarie și nu am primit niciun răspuns”, susține Florentin, un pensionar din Iași.
Mai multe persoane acuză nereguli la Casa de Pensii Iași
Pensionarii acuză faptul că s-a organizat o adevărată mafie cu biletele de tratament. Reporterii au discutat ieri cu mai mulți pensionari care stau cu orele la ușa instituției.
„În fiecare an, după lunile aprilie și mai, CJP Iași postează pe site-ul său, de două ori pe lună, listele cu pensionarii selectați de calculator cu repartizarea biletelor și cu data de prezentare a seriei respective în stațiunile balneo. Cam cu o săptămână înainte de data prezentării seriei în stațiunile afișate pe site, CJP afișează la ghișeu «lista biletelor refuzate». Pentru aceste bilete refuzate începe calvarul. Imediat după afișarea listelor pe site, conform unui «regulament» stabilit aleatoriu, nu se știe cine și când procedează la întocmirea unei «liste de priorități» pentru biletele refuzate care urmează să fie afișate. În zilele următoare, până la data când se afișează «refuzatele», cel care se ocupă de această «listă de priorități» face zilnic «prezența» celor înscriși pe listă, de 2 ori pe zi, dimineața, la 8:00, și seara, la 20:00. Dacă în aceste zile se duce un pensionar care nu face parte din «gașcă» să se înscrie și el pe listă, nu prinde decât un număr de ordine de la 20-30 în sus, deoarece această listă a fost întocmită deja din start pentru un grup prestabilit. De multe ori se întocmesc liste duble, însă portarul sau cei de la pază solicită doar lista care trebuie de la persoana care trebuie… iar de aici încep înghesuiala, vociferările, înjurăturile și cei mai mușchiuloși fac «ordinea». S-a organizat o adevărată mafie”, mai spune Ioan, un alt pensionar din Iași.
Pensionar: „Stau la rând ca la carne pe vremea lui Ceaușescu”
Acesta explică modul în care sunt acordate aceste bilete de tratament.
„Ajunși la ghișeu, unii pensionari sunt pregătiți cu banii și documentele pentru încă 2 sau 4 persoane care nu sunt prezente, dar se află pe liste. Așa se face că «refuzatele» se epuizează rapid, iar restul persoanelor care s-au înscris pe liste, care au făcut prezența, de 2 ori pe zi, o săptămână întreagă și care s-au trezit cu noaptea-n cap să vină să se așeze la coadă stau la rând ca la carne pe vremea lui Ceaușescu – când se termină, pleacă acasă și se întorc tura următoare. Sunt și cazuri când un salariat al CJP se face că invită în sediu o persoană din mulțimea care se înghesuie la ușa de intrare «pentru alte probleme decât obținerea unui bilet» de tratament pe care, odată intrată în sediu, o conduce direct la ghișeul de bilete! Că, de n-ar fi așa, nu ne-am afla în România!”, mai spune pensionarul ieșean.
O altă pensionară, Sorina, spune că vine în fiecare dimineață și seară, de pe data de 27 iulie, pentru prezență și la fel se întâmplă cu alți 30 de pensionari.
„Nu se respectă ordinea de pe liste. Noi stăm aici, dar nu știm dacă sunt bilete noi. Venim, de pe 27, în fiecare zi, la 8 dimineața sau seara la 8. Pe data de 9 dimineața o să fie frumos, când va fi busculadă. Atunci o să stăm de la 3-4 dimineața. Înainte se dădea bon, dar acum nu vor să se implice absolut deloc cei din conducere. Din anul 2014 și până acum am fost în stațiune o singură dată cu biletele de la Casa de Pensii. Unii pensionari de pe listă au renunțat, pentru că sunt de la țară, au rude bolnave și trebuie să le îngrijească”, susține pensionara din Iași.
Pensionarii care stau la coadă în fiecare zi au pensii cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei
Pensionarii din Iași care vor biletele de tratament pentru care plătesc 50 la sută din valoarea lor au venituri lunare cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei. Aceștia acuză faptul că se dă șpagă pentru obținerea biletelor de tratament.
„Biletele se dau pe sub mână. Ce rămâne dă la fraieri! Trebuie să stau la coadă ca pe timpul lui Ceaușescu. Șpaga e 400 de lei pentru un bilet de tratament. Luna asta a plecat un pensionar la Mangalia care nu a fost trecut pe nicio listă, nici măcar nu s-a înscris pe site-ul Casei de Pensii”, susține Nicolae, un alt pensionar nemulțumit.
Oamenii spun că ar trebui să se ia soluții cât mai repede.
„De ce nu se găsește de atâția ani de zile o modalitate civilizată de redistribuire a biletelor refuzate și chiar a celor stabilite de calculator, în așa fel încât să nu mai obțină unii bilete în fiecare an, iar alții odată la un deceniu? De ce nu știe doamna director CJP ce se întâmplă în fața sediului de fiecare dată când se afișează biletele refuzate? De ce pentru biletele refuzate nu se întocmește această listă de către un salariat al CJP sau măcar de portar, cu ziua, data, ora și persoana de contact ca să știm și noi cu cine vorbim și față de cine să ne exprimăm nemulțumirile”, mai spun pensionarii ieșeni.
Pensionar: „Cunoaște primarul ce se întâmplă în orașul său cu bieții pensionari”
Aceștia mai spun că ar trebuie să se implice în această situație și autoritățile locale.
„De ce în ziua când se repartizează aceste bilete refuzate CJP nu se implică sub nicio formă în organizarea acestei acțiuni? Primăria nu trimite un polițist să supravegheze desfășurarea acestui eveniment? Cunoaște primarul ce se întâmplă în orașul său cu bieții pensionari care, într-o vreme, se așezau seara la rând, cu mâncare la pachet, dormind toată noaptea pe scăunele pe holul din fața CJP ca să-și păstreze rândul la ghișeu? E normal așa ceva sau e pur și simplu o bătaie de joc”, mai spun pensionarii.
Ce spune șefa de la Casa de Pensii Iași?
Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași, susține că lista cu pensionarii care primesc bilete de tratament este publicată pe site-ul instituției.
„Lista este transparentă la fiecare serie. Pensionarii selectați să primească bilete de tratament întrunesc niște condiții publicate pe site-ul instituției. Într-adevăr, a scăzut numărul biletelor alocate anul acesta, respectiv 190 pe serie, față de 500, câte erau în urmă cu 3 ani”, susține Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Iași.
Nu cred ca sistemul este vinovat de ce afirma unii pensionari in acest articol. Această ”apucătură” de întocmire a unei ”liste” este total comunistă si nu cred ca, Casa de pensii are vreo treaba cu așa ceva. Mama este pensionar și a plecat cu bilet in statiune fără să se înscrie pe listă (a văzut coada de afară dar nu a dorit să facă front comun cu ceva ce este peste prevederile legale…). Suntem o nație care nu ne mai facem bine din cauza…. moștenirii comuniste, la care foarte multe persoane în varstă nu vor să renunțe (liste, cozi, aruncarea cu noroi in altii…adăugarea la lega…etc.)
Banana Land
Ministerul muncii și solidarității sociale, dl. Budăi, pe la dvs. se știe ceva despre acest subiect?
Ministerul muncii și solidarității sociale, dl.Budai, se știe ceva despre acest subiect?
Nu mai așteptați moca, ieșiri în stradă tinichelilor, nu stați după perdea să iasă tinerețile ca la revoluție. Bine vă face🤣🤣🤣
De ce a scăzut numărul de bilete?
A scăzut și numărul de pensionari cumva ???
Gabi aşa-i cum zici.Cei care-i vezi făcând coadă la orice sunt în mare parte pomanagii veşnic nemulţumiţi de ceva sau cineva.
Românica n-are și nu va avea niciodată nimic pentru oamenii cu bun simț, care așteaptă ceva, oarece, chiar și un fir de nisip!
În Românica doar cei care dau din coate, cei care deschid ușa cu capul, genul celor care sunt dați afară pe ușă și intră înapoi pe geam se descurcă și obțin ceea ce-și doresc!
Asta-i Românica.
Românica care se împuținează pe zi ce trece.
Acum suntem în jur de 18 milioane.
În 10 ani vom fi pe jumătate.
Și tot așa.
DATORITĂ POLITIHOȚILOR DIN ’89 ÎNCOACE!
Nu știu adevărul ,de cum procedează funcționarele de la Casa de pensii ! Trebuie cercetat acest lucru dacă funcționează pe baza de șpagă ,atunci trebuie luate măsuri ,pentru înlăturarea acestui lucru ilegal!
Au și nu au dreptate unii..sistemul e de vina ,ceva din interior e putred ,și trebuie schimbat(dacă e adevărat ce se spune)…doamne fereste auzi sa se mai întocmească la ora actuala liste și sa vina de 2ori pe zi la ‘strigare’…asta.i de domeniul fantasticului…exact ca pe vremea când duceai dimineața la 4 sticlele la rândul de lapte…🥸🥸
Ptr Anonim.. Pai tu nu vezi ca ies dimineața la rândul de bilete? Cum sa susții ca stau ascunși după perdea???😀😀😀
Primii abonati la bilete sunt cei cu pensii speciale… Membrii importanti de partid, care au avut functii inalte…dupa ,ei rudele si cunoscutii celor de la casa de pensii…. dupa aia…fraierii…
Ceea ce in afara este normal, la noi tre’ sa stai la coada . Bvo Romanica !
Este f ușor de verificat listele celor ce au beneficiat de bilete in ultimii 5 ani…, macar….
Se pare ca o gasca a trecut Casa de pensii pe privat, pentru ei. Cred ca este asa pentru ca si la ITM este la fel. Niste baieti destepti, „orientati” s-au „imprietenit cu niste functionari publici de la ITM. Tot ce apare, firme cu bani, ajung la ei, pentru servicii SSM. Ceilalti, cu metode super-staliniste, sunt eliminati. Daca nu-si vad de treba lor, o sa trimitem la niste ziare de investigatii, cu nume.
Stirea e veche. De ce nu se sesizeaza autoritatile? Nu le pasa.
Este adevărat nici eu nu am obținut bilet, mai rău ca înainte și nu verifica nimeni!
MĂ ,,ALT