Prima pagină » Eveniment-Social » Maestrul Constantin Arvinte, declarat cetăţean de onoare post mortem al judeţului Iaşi
Maestrul Constantin Arvinte, declarat cetăţean de onoare post mortem al judeţului Iaşi

Maestrul Constantin Arvinte, declarat cetăţean de onoare post mortem al judeţului Iaşi

21 mai 2021, 13:26,
în Eveniment-Social

Consiliul Județean a aprobat, de asemenea, în ședința extraordinară, acordarea post-mortem a titlului “Cetățean de onoare al județului Iași”, maestrului Constantin Arvinte. Titlul va fi înmânat de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, familiei maestrului, în cadrul spectacolului special în memoriam, organizat de Ansamblul artistic profesionist “Constantin Arvinte”.

Spectacolul va avea loc astăzi, de la ora 18,00, la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”.

Spectacol special – In Memoriam Constantin Arvinte

Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași organizează vineri, de la ora 18:00, la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, un spectacol special, menit a cinsti memoria maestrului Constantin Arvinte. Evenimentul, intitulat ”O viață închinată muzicii”, susținut de artiștii ansamblului condus de dirijorul Dumitru Lucaci și coregraful Petre Șușu, care e și managerul instituției, are și doi invitați speciali renumiți, Mioara Velicu și Ionuț Dolănescu.

Născut în comuna ieșeană Voinești, Constantin Arvinte a fost un faimos compozitor, dirijor și folclorist român. După ce a studiat la Iași și București, a compus muzică de scenă pentru ansambluri artistice, muzică vocal-simfonică, muzică simfonică, muzică pentru fanfară, muzică de cameră, muzică corală și a scris numeroase culegeri de folclor. A dirijat Ansamblul ”Ciocârlia” și a primit numeroase premii și distincții naționale și internaționale.
Autor al ”Rapsodiei ieșene”, Constantin Arvinte, care ar fi împlinit 95 de ani vineri, a decedat pe 1 mai.

Mesajul de doliu transmis de reprezentanţii Ansamblului Artistic Profesionist al CJ Iaşi

Aşadar, sâmbătă, 1 mai 2021, reprezentanţii Ansamblului Artistic Profesionist al CJ Iaşi au făcut public tristul anunţ.
„O veste extrem de tristă întunecă aceste zile de sărbătoare. Inima maestrului Constantin Arvinte, compozitor, dirijor, mentor și părinte spiritual al ansamblului nostru, a încetat să mai bată. Cuvintele sunt de prisos… Îl vom păstra veșnic în amintire pe maestrul născut în comuna Voinești, format în Iași, care a lăsat urme adânci în folclorul românesc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au anunţat cei de la Ansamblul Artistic Profesionist al Consiliului Judeţean Iaşi.

O carieră demnă pentru un artist al Iaşului

Constantin Arvinte s-a născut pe 21 mai 1926, în comuna Voinești, județul Iași, fiind compozitor, dirijor și folclorist român. Între anii 1933-1937, el face cursul primar în comuna natală, după care urmează între 1937-1945, Școala Normală „Vasile Lupu” din Iași, unde își dezvoltă aptitudinile muzicale cu profesorii: Constantin Baciu – teorie și solfegiu, muzică vocală și corală și Rudolf Podlowski- vioară, flaut, trompetă, orchestră și fanfară.
Între anii 1945-1949 urmează Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică „George Enescu” din Iași, unde îi are ca profesori pe: Constantin Georgescu – armonie, contrapunct și fugă; Constantin Constantinescu – teorie și solfegiu; Antonin Ciolan și Emanuel Elenescu – dirijat: cor și orchestră; Achim Stoia – folclor; George Pascu – istoria muzicii, estetică și forme muzicale; Robert Steckelman – instrumentație și orchestrație; Jenny Itzicovici – pian și Elena Urma – canto.
Imediat, urmează în 1950 Școala militară de muzică-dirijor de fanfară, iar, între anii 1954 şi 1957, face studii de perfecționare în domeniul compoziției cu: Zeno Vancea – polifonie modală și Constantin Bugeanu – forme muzicale, instrumentație și orchestrație și Dimitrie Cuclin – compoziție și estetică muzicală. În 1973-1974 frecventează ultimul an la Universitatea de Muzică București, studiind cu profesorul Iosif Csire și își susține examenul de diplomă cu teza: Folclorul muzical românesc în creația cultă (corală) și în spectacolul scenic (ansambluri profesioniste de folclor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 octombrie 2024
02 octombrie 2024