Prima pagină » International » Macron vrea ca UE să emită un aviz rapid la cererea Republicii Moldovei de aderare
Macron vrea ca UE să emită un aviz rapid la cererea Republicii Moldovei de aderare

Macron vrea ca UE să emită un aviz rapid la cererea Republicii Moldovei de aderare

19 mai 2022, 20:46,
BZI.ro, în International

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat astăzi, 19 mai, că își dorește ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE.

Anunțul președintelui francez vine în urma unei întrevederi la Paris și omologul său de la Chișinău, Maia Sandu.

Emmanuel Macron se teme că războiul din Ucraina se va extinde

Președintele Macron a precizat că există riscul ca războiul dintre Ucraina și Rusia să se extindă în țările vecine, lucru care nu poate fi exclus.

În ultima perioadă, separatiștii pro-ruși din Transnistria au acuzat Kievul pentru tiruri de armă, explozii și incursiuni transfrontaliere ale unor drone, motiv pentru care au crescut temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina.

Ministrul de Externe din Republica Moldova crede că separatiștii pro-ruși vor să alimenteze tensiunile din interiorul țării

Săptămâna trecută, ministrul de externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat pentru Reuters că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care ţara sa îşi continuă eforturile pentru aderarea la UE.

Declarația președintelui Republicii Moldova după întâlnirea cu Macron

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, după întâlnirea cu omologul său francez, că salută inițiativa acestuia din urmă de a crea Comunitatea Politică Europeană.

„Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace pentru noi, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE. Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa Președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE Moldova este o țară europeană cu istorie europeană – și care va avea, fără îndoială, un viitor european”, a spus Maia Sandu, la întâlnirea cu Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *