Prima pagină » Razboi în Ucraina » Macron spune că Putin a făcut „greșeală uriașă” cu decizia sa de a renunța la acordul cu cereale
Macron spune că Putin a făcut „greșeală uriașă” cu decizia sa de a renunța la acordul cu cereale

Macron spune că Putin a făcut „greșeală uriașă” cu decizia sa de a renunța la acordul cu cereale

18 iul. 2023, 20:21,
în Razboi în Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că liderul rus Vladimir Putin a făcut o „greșeală uriașă” cu decizia sa de a renunța la acordul cu cereale de la Marea Neagră.

Adresându-se marți reporterilor la Consiliul Uniunii Europene de la Bruxelles, Macron a spus că Rusia și-a asumat „o responsabilitate uriașă” față de numeroase țări prin participarea la acordul de cereale intermediat de ONU.

„Țările din Orientul Mijlociu, Africa și chiar Asia sunt foarte dependente de aceste acorduri, care vor fi afectate de decizia unilaterală a Rusiei”, a spus Macron.

„Pentru cei care încă se îndoiau de sinceritatea președintelui Putin și de angajamentul său față de binele comun, vreau să spun, răspunsul este foarte clar, el a decis să armeze mâncarea”, a spus liderul francez, numind-o „o greșeală uriașă”.

„Responsabilitatea” Franței este de a „facilita” exportul de cereale și îngrășăminte

Macron a subliniat că „responsabilitatea” Franței este de a „facilita” exportul de cereale și îngrășăminte, ca parte a inițiativei agricole pe care a lansat-o anul trecut pentru a sprijini țările care se confruntă cu probleme de securitate alimentară.

Franța a răspuns inițial la știrile despre decizia Rusiei de a renunța la acordul cu cereale, acuzând pe Putin că „șantajează securitatea alimentară globală”.

Într-o declarație de luni, Ministerul de Externe francez a numit Rusia „singura responsabilă” pentru blocarea transporturilor maritime în Marea Neagră.

Mai multe despre impactul acordului asupra securității alimentare globale

Acordul s-a dovedit vital pentru stabilizarea prețurilor globale la alimente și pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare care se bazează pe exporturile ucrainene. Impactul războiului asupra piețelor alimentare globale a fost imediat și extrem de dureros, mai ales că Ucraina este un furnizor major de cereale pentru Programul Alimentar Mondial (PAM).

Potrivit Comisiei Europene, Ucraina reprezintă 10% din piața mondială a grâului, 15% din piața de porumb și 13% din piața orzului. Este, de asemenea, un jucător global cheie pe piața uleiului de floarea soarelui. Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), un organism al ONU, a avertizat la acea vreme că până la 47 de milioane de oameni ar putea fi împinși în „nesiguranță alimentară acută” din cauza războiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`