Prima pagină » Titlurile zilei » Macheta finală a modernizării Aeroportului Iași. Iată cum arată investiția de 91 de milioane de euro. Noua aerogară va fi deschisă de la finalul lui 2023 – GALERIE FOTO

Macheta finală a modernizării Aeroportului Iași. Iată cum arată investiția de 91 de milioane de euro. Noua aerogară va fi deschisă de la finalul lui 2023 – GALERIE FOTO

04 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Modernizarea Aeroportului Internațional Iași va costa într-o primă etapă 91 de milioane de euro. Proiectul include noul terminal T4, conexiunea cu T3, dar și o parcare nouă, cu drumuri de acces separate, investiție de 91 de milioane de euro. Totul va trebui să fie gata până la finalul anului 2023. Aeroportul se va împrumuta cu circa 20 de milioane de euro pentru a putea cofinanța noul proiect

Investiția prioritară cuprinde un terminal de pasageri nou – T4 (31 de mii de metri pătrați), cu termen de finalizare decembrie 2023, dar și un culoar de legătură între Terminalul T3 existent și noua clădire. Proiectul cuprinde și o parcare cu nivel parter, dar și reconfigurare a drumurilor de acces. Modulul 1 cuprinde și un post control acces, construcții asigurare utilități (gospodărie de apă, centrală termică, panouri fotovoltaice-10.000 de mp, rețele exterioare). Totalul investiției este de 447,3 de milioane de lei ( 91,6 de milioane de euro).

Terminalul T4 de la Aeroportul Iași va fi deschis până la finalul anului 2023

Romeo Vatră, directorul de la Aeroportul Internațional Iași, a prezentat și primele detalii legate de noua investiție avizată de Consiliul Județean și care va fi depusă la finanțare europeană.

„Terminalul T4 va avea o suprafață de 31 de mii metri pătrați. Avem în acest moment aprobat indicatorii tehnicio-economici la nivelul Consiliului Județean Iași. În cursul săptămânii viitoare, într-o ședință extraordinară, va fi aprobat proiectul de modernizare, așa cum a fost el prezentat. Proiectul ar trebui să fie gata când expiră termenul pe acest exercițiu financiar, 31 decembrie 2023. Sperăm ca până atunci să avem un terminal gata”, a precizat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.

Împrumut de 20 milioane euro pentru cofinanțarea proiectului

Conducerea Aeroportului Iași a precizat că pentru a putea cofinanța proiectul, aerogara va trebui să facă un împrumut bancar pe o perioadă de 15 ani, împrumut care se ridică la 20 de milioane de euro.

„Pentru a realiza acest terminal, Aeroportul are nevoie de un credit de 20 de milioane de euro, adică 25 la sută din proiect. Avem nevoie de sprijinul Consiliului Județean Iași în acest sens”, a mai spus Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.

Parcare cu 250 de locuri lângă noul terminal. Drum de acces direct spre comuna Aroneanu

Pe lângă noul terminal T4, în zonă va apărea și o parcare cu 250 de locuri. Vor mai fi 9 locuri pentru autobuze, alte 53 de locuri pentru parcare de scurtă durată și pentru cele în regim taxi. De asemenea, vor mai apărea 65 de locuri de parcare temporară în fața terminalui T2. Pentru zona administrativă vor fi rezervate alte 44 locuri noi de parcare. Proiectul include și realizarea unui nou drum de acces spre comuna Aroneanu, situată lângă Aeroportul Iași. Terminalul T4 va fi ridicat pe un teren aflat însă într-un litigiu cu o firmă din Republica Moldova.

Schimbări la terminalele T2 șiT3 de la Aeroportul Iași

Modulul 2 prevede reconfigurarea terminalui T3 pentru procesarea traficului intern de pasageri. În plus, noul proiect va avea și o parcare supraetajată de scurtă durată , totalul investiției fiind de 116 milioane de lei (23 de milioane de euro). Modulul 3 prevede extinderea suprafeței de mișcare, transformarea T2 într-un terminal cargo, precum și construirea unui corp administrativ și a unui turn de control integrat. Totodată, proiectul include și o parcare auto de lungă durată și a unui drum de acces. Totalul investiției se ridică la 250 de milioane de lei (51 de milioane de euro).

Curse noi spre Varșovia și Moscova anunțate de la Aeroportul Iași

Conducerea Aeroportului Iași a anunțat și că se poartă discuții pentru deschiderea unor rute noi către Varșovia (Polonia) și Moscova (Rusia) începând de anul viitor. Una dintre companiile vizate este Lot din Polonia. În plus, cei de la Aeroportul Iași au scos în evidență și o serie de probleme.

„Vom solicita celor de la Consiliul Județean reducerea procentului pe care îl plătim din venituri încasate din chirii. Asta pentru că acum plătim 50 la sută din încasări către ei și vrem ca procentul să fie undeva între 20-25 la sută. Ne dorim creșterea veniturilor prin identificarea unor spații pentru noi activități comerciale”, a mai spus Romeo Vatră.

Un alt exemplu este cel legat de softul din Terminalul T1, pentru care Aeroportul plătește peste 8.000 de lei lunar fără să se folosească de această investiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *