Astăzi, 15 aprilie, Guvernul Macedoniei de Nord a anunțat expulzarea a șase diplomați ruși, în contextul acțiunilor coordonate ale țărilor europene, ca reacție la invazia militară rusă în Ucraina, începută pe 24 februarie. Ca răspuns, Rusia a transmis avertismentul că decizia va atrage „consecințe grave”, după cum informează cotidianul Le Figaro.
„Pe baza informaţiilor obţinute de la instituţiile competente, diplomaţii respectivi desfăşurau activităţi incompatibile cu statutul prevăzut în Convenţia de la Viena”, a comunicat Ministerul de Externe de la Skopje.
Rusia consideră acțiunile Macedoniei de Nord nefondate
Ambasada Rusiei a transmis că acuzațiile aduse de către Macedonia sunt nefondate, motiv pentru care vor exista consecințe grave.
„Rusia va adopta măsuri, nu neapărat simetrice, dar semnificative, ca reacţie la această măsură. Suntem convinşi că astfel de acţiuni sunt contrare aspiraţiilor cetăţenilor ţărilor noastre în sensul cooperării constructive, că nu au nicio perspectivă şi conduc doar la degradarea relaţiilor bilaterale”, a subliniat reprezentanţa diplomatică rusă.
Macedonia de Nord nu este la prima decizie de acest fel. La sfârșitul lunii martie, aceasta e expulzat alți cinci diplomați ruși.
Rusia expulzează 18 diplomaţi UE, ca reacţie la o decizie similară a Bruxelles-ului
Numeroase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Spania, au expulzat aproximativ 280 de diplomaţi ruşi de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.
În acest sens, pe data de 5 aprilie, Uniunea Europeană a decis expulzarea unor membri ai Misiunii diplomatice a Rusiei la Bruxelles, după ce multe alte state membre UE au adoptat decizii similare. La începutul lunii aprilie, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borell Fontelles, transmitea că decizia a fost luată „din cauza unor activităţi care intră în contradicţie cu statutul diplomatic”.
Administraţia Vladimir Putin a anunţat, în această după-amiază, expulzarea a 18 diplomaţi din cadrul Misiunii Uniunii Europene, ca reacţie la o decizie similară a liderilor de la Bruxelles.
„Ca ripostă la acţiunile inamicale ale Uniunii Europene, 18 membri ai Reprezentanţei UE în Rusia au fost declaraţi personae non gratae şi trebuie să părăsească rapid teritoriul Rusiei”, a comunicat vineri după-amiază Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro.
Tot pe data de 5 aprilie, Ministerul Afacerilor Exerne (MAE) anunța că autoritățile române au decis să declare ca „personae non gratae” pe teritoriul României zece persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena, care privesc relațiile diplomatice din 1961.
Aceste elemente au fost comunicate părții ruse în aceeași zi, cu ocazia convocării la sediul Ministerul Afacerilor Externe (MAE), din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, s-a arătat în comunicatul de presă al MAE.
Rusia a amenințat România, în urma deciziei de expulzare a celor zece diplomați ruși
În urma deciziei adoptate de autoritățile române, reprezentanții ruși au transmis o reacție amenințătoare cu privire la acțiunile României.
„Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanşate de SUA şi aliaţii lor europeni pentru a discredita operaţiunea militară specială desfăşurată de Rusia pentru protejarea populaţiei civile din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a declarat oficialul ministerului condus de către Serghei Lavrov.