Prima pagină » Titlurile zilei » Măcar într-o zi și-ar dori ca oamenii să cumpere lapte de la ea și nu de la dozatorul de alături. Ieșenii nu mai răsplătesc munca țăranilor: „Mă doare că multă lume trece pe lângă laptele meu și merge să-și ia de la aparat” – FOTO

Măcar într-o zi și-ar dori ca oamenii să cumpere lapte de la ea și nu de la dozatorul de alături. Ieșenii nu mai răsplătesc munca țăranilor: „Mă doare că multă lume trece pe lângă laptele meu și merge să-și ia de la aparat” – FOTO

01 iun. 2023, 02:00, 16 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

După ce tehnologia a pătruns în toate domeniile, mai mulți producători locali s-au trezit că nu mai pot face față concurenței. Același lucru s-a întâmplat și în povestea Mihaelei Zănoagă, care de zece ani vinde lapte în cartierul Dacia. În locul în care și-a petrecut un deceniu din viață s-a amplasat un dozator ce o lasă fără clienți

Dozatoarele amplasate în Iași au devenit atractive pentru clienții care vor să achiziționeze lapte direct de la sursă. Acest lucru nu este privit cu ochi buni de micii fermieri. Pentru aceștia roboțelul ce livrează lapte este un pericol care îi lasă fără clienți. Pentru majoritatea dintre ei laptele vândut în piață este singura sursă prin care reușesc să trăiască de pe o lună pe alta. Întrebarea care stă pe buzele lor este de ce lumea preferă dozatoarele în locul laptelui de la vacile din gospodărie.

Producătorii locali nu reușesc să facă față concurenței dozatoarelor de lapte

poză cu sticla de lapte achiziționată de la ieșeanca Mihaela Zănoagă

După ce tehnologia a luat amploare, mai mulți oameni s-au trezit că nu mai pot face față concurenței

Mihaela Zănoagă este ieșeanca în vârstă de 45 de ani care de zece ani vine în cartierul Dacia pentru a vinde cele 5 sticle de lapte, fiecare având câte doi litri. În urmă cu câțiva ani, doza de lapte era mai mare, astfel că venea cu câte 16 sticle pe care le vindea imediat. Acum, situația ei nu mai este atât de bună, pentru că în locul în care își vinde produsele de trei ani este amplasat un dozator de lapte ce reprezintă o adevărată concurență.

„De zece ani vin aici, dacă nu sunt eu, este soțul meu. Am clienți care mă cunosc și care întreabă de mine, dacă nu vin. Cu vreo trei ani în urmă veneam cu câte 16 sticle, până la amiază erau vândute toate, acum mă chinui să vând cele cinci sticle de lapte cu care vin. Este păcat pentru că e lapte muncit de mine, am trei vaci acasă și mă doare când văd că multă lume trece pe lângă laptele meu și merge să-și ia de la aparat. Măcar eu pot să le spun sigur că este lapte bun și proaspăt, pentru că doar eu știu cât am muncit pentru el”, declară Mihaela Zănoagă.

Reporterii BZI au surprins o femeie care a trecut pe lângă laptele Mihaelei fără ca măcar să o observe și s-a dus direct spre dozator de unde a achiziționat 2 litri de lapte, în valoare de 10 lei, același preț pe care îl percepe și micul fermier.

Luptă pentru a-și recupera locul

 poză cu un dozator de lapte din cartierul Dacia

Producătorii locali nu reușesc să facă față concurenței dozatoarelor de lapte

Femeia este din comuna Miroslava și vine zilnic cu căruța până în cartierul Dacia, în alte zile vine pe jos împreună cu băiatul său care suferă de autism, dar care se implică în totalitate în vânzarea laptelui. Când nu vinde lapte, muncește pământul cu care reușește să supraviețuiască. Concurența dintre produsele ei și cele ale dozatorului de lapte este una mare, care o face pe femeie să-și piardă speranța.

„Sunt din Miroslava și vin zilnic aici. De multe ori fac naveta cu căruța, dar în alte zile, când este nevoie de căruță pe câmp, vin pe jos. Nu este atât de departe, vin direct pe câmp și am ajuns”, destăinuie ieșeanca.

Femeia afirmă faptul că nu vrea să se mute de lângă dozatorul de lapte, pentru că ea a fost prima acolo și este locul în care și-a petrecut un deceniu din viață. Mai mult decât atât, are clienți fideli pe care nu vrea să-i încurce, din acest motiv încearcă din răsputeri să lupte împotriva concurenței cu sticle frumos ambalate, cu pungi curate și cu un zâmbet cald. Pe lângă lapte, ieșeanca mai vinde hrean și alte verdețuri din producția proprie.

Comentarii
  • pai la aparat laptele e tratatat doamna! cand pui sticla in aparat ti-l dezinfecteaza automat. acele vaci de unde provine laptele sunt mulse mecanic. eu de unde stiu taranul in ce conditii igienice mulge vaca sau cat de curata e acea sticla in care pune laptele? in anii ’90 pe cand eram copil taranii din satul bunicilor mei puteau vinde laptele in sat si mereu se mai gaseau unii care aveau laptele alterat nefiind proaspat din acea dimineata sau macar sa fie muls cu o seara inainte sau continea reziduri.

  • La aparat exista un control de calitate (e verificat, curatat, are un sistem de racire s.a.m.d.).

  • La piata Nicolina femeile cu lapte cumpara sticle de plastic de la boschetari pentru cativa lei de bautura ,iar astia le iau din tomberoanele de gunoi. Am vazut cu ochii mei .

  • Pe de o parte in 10 ani ar fi trebuit sa aiba clienti stabili gata sa jure pe laptele ei , pe partea cealalta oamenii care nu pretuiesc munca si chinul unui amarit de țăran local și se bucură la 2 bani și „siguranță” vor plăti cu vîrf și îndesat după ce micii producători vor fi eliminați , bogătanii înbogățiți de voi care probabil habar nu au cum se crește o vacă va vor vinde ce vor la prețul pe care îl vor

  • de 10 ani i s ar fi dus buhu daca era laptele bun pacat

  • @anonim, 9:53 am

    „oamenii care nu pretuiesc munca si chinul unui amarit de țăran local și se bucură la 2 bani și „siguranță”. vezi ca o cam dai in nationalism tipic „haurit”. suntem in sec 21 mileniul 3, numai poti vinde laptele ca acum 100 ani la colt de strada. in anii ’90 pana in 2000 si ceva pe cand eram inca copil, taranii in satul bunicilor mei puteau vinde laptele in sat la un producator ce recolta lapte din fiecare sat si comuna, si mereu se mai gaseau unii care aveau laptele alterat nefiind proaspat din acea dimineata sau macar sa fie muls cu o seara inainte sau continea reziduri.

  • Cand e vorba de lapte proaspat, este comuna Miroslava. Cand e vorba de imobiliare, transport public si canalizare, e zona metropolitana. Deosata, comuna Miroslava dispare, pentru confortulbpsihic al orasenilor mutati la tara. Bre, locuiesti in Miroslava? Clar, stau la tara!

  • Am cumparat din piata lapte cu apa inputita, l-am pus la inacrit si sa ales 80% apa.
    Am baut si m-am ales cu dureri si diarie.
    Deci dupa ce puneti apa mai si comentati, altii arunca cisterne de lapte pe pamant, ca nu au unde sa-l vanda, iar 99% nu se mai satura sa puna apa.

  • Sa spunem ca d-na respecta normele de igiena. De ce nu-l vinde cu 9 lei sticla. Daca este si gras, garantat ar vinde si 100 litri. Asa e bre? Asa e !

  • Sa zica mersi ca poate vinde. In nici o tara europeana nu ari fi lasata sa faca asa ceva.

  • Bine baa , sa fiți voi sănătoși cit lapte praf cu alte sintetice amestecat ați băut voi de la supermarket și de la dozator , mai interesați-vă și voi ca nu exista atâtea vaci in Europa cit vinde lapte și brânzeturi doar un mare lanț producător (mafiot) dintre cei câțiva mari producători (mafioți ) , de aia e ieftin și bun ca nu se strica 😂😂😂

  • Lăsați o singura piață și controlați comerciantii

    Nu fac aluzie la această femeie!!!! Vreau sa spun că în piete,pe lângă sticle din tomberoane,laptele comercializat de țărani poate fi congelat și decongelat pt vânzare,plin de par și fecale,înăcrit pt că de multe ori nu apuca sa se încălzească puțin când îl pui la fiert și se face branza,urat mirositor,îndoit cu apa nepotabila.Sa ne lăsați cu bocetele că nu mai cumpără nimeni de la țărani,nu mai cumpără pt că nu sunteți de încredere,curati și cu marfa autentica,lapte nașpa ,brânza acra reparată cu făină și smântână,cas de 7 feluri de la 20 de gospodării.Numai bisnitari toate piețele.Ledume Spania,Grecia,Turcia.Sa nu mai vorbim de tarabele cu expiraturi cu produse moldovenești.Inafara de zarzavat (leuștean,pătrunjel frunze) nu mai am încredere să cumpăr nimic din piata.Mai faceți și preț după ochi,vezi omul mai curatel umfli prețul.Ultima data am pățit o cu căpșuni,cireșe și caise,o familie întreaga o zi și o noapte la toaleta,în condițiile în care am consumat de la market aceleasi sortimente fara probleme și tot fara gust a fel că și cele din piata.

  • Lăsați o singura piață și controlați comerciantii

    Nu fac aluzie la această femeie!!!! Vreau sa spun că în piete,pe lângă sticle din tomberoane,laptele comercializat de țărani poate fi congelat și decongelat pt vânzare,plin de par și fecale,înăcrit pt că de multe ori nu apuca sa se încălzească puțin când îl pui la fiert și se face branza,urat mirositor,îndoit cu apa nepotabila.Sa ne lăsați cu bocetele că nu mai cumpără nimeni de la țărani,nu mai cumpără pt că nu sunteți de încredere,curati și cu marfa autentica,lapte nașpa ,brânza acra reparată cu făină și smântână,cas de 7 feluri de la 20 de gospodării.Numai bisnitari toate piețele.Legume Spania,Grecia,Turcia.Sa nu mai vorbim de tarabele cu expiraturi cu produse moldovenești.Inafara de zarzavat (leuștean,pătrunjel ,salata,frunze) nu mai am încredere să cumpăr nimic din piata.Mai faceți și preț după ochi,vezi omul mai curatel umfli prețul.Ultima data am pățit o cu căpșuni,cireșe și caise,o familie întreaga o zi și o noapte la toaleta,în condițiile în care am consumat de la market aceleasi sortimente fara probleme și tot fara gust la fel că și cele din piata.

  • Leuștean legume coaie Numa par pelapte in soare, cine știe ce țaran labagiu si cam bulan a muls vaca cu știuleți încur , brinza acra cu Lăței , boschetari in pătrunjei , căpșuni parfum de pisda acra , tite stoarse la mulatra , lapte dulce cu rahat am mâncat de m-am cacat, eu piranda, puradeii ne cacam ca derbedeii, ziua noaptea săptămâna, pina ni so rupt și mina dea atâta stergatoare intra curului putoare, zarzavat furai spanac iar îmi vine sa m-a cac ,stam cu toți bolnavi la soare cu un ceai de de porc unsoare , bișnițari , țărani harbuz am rămas un pic confuz, poate ca femeia in lapte sa spălat de pe mine m-am scăpat , foaie verde bob năut uai ce-mi vine sa va …….

  • Eu n-am curaj sa iau nici de la dozator, d’apai de la un „taran” din Miroslava, care vine de 10 ani si in loc sa isi creasca numarul de clienti, a ajuns de la 16 la 5 sticle vandute pe zi! La munca, printesa, nu la intins mana!

  • Georgian Liviu Apetrei, 55 de ani, patron - din iasi

    JTIU PE CINEVA MAMA SI FIICA DIN IASI VAND LAPTE LA PIATA, LA COLT DE STRADA SI PE INTERNET INCLUSIV FACEBOOK ETC AU CLIENTI… FAC PE LUNA SI 8 SAU 9000 DE LEI LEJER!!!!!!! LUNAR!!!! LUNA DE LUNA!!! CE VORBITI AICI? FALSURI?! 9000 DE LEI SI NU DAU UN BON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 octombrie 2024
28 octombrie 2024