Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Pacienți recuperați de coronavirus, testati din nou pozitiv. Poți fi reinfectat?

Pacienți recuperați de coronavirus, testati din nou pozitiv. Poți fi reinfectat?

19 apr. 2020, 22:11,
în Sanatate

Ma pot reinfecta cu coronavirus? În Coreea de Sud, oficialii din domeniul sănătății încearcă să rezolve un mister: de ce 163 de persoane care s-au recuperat de coronavirus au fost retestate pozitiv, potrivit Centrelor Coreene pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (KCDC).

Același lucru s-a înregistrat și în China, unde unii pacienți cu coronavirus s-au testat pozitiv după ce au parut recuperati, deși nu există cifre oficiale.

Asta ridică întrebarea: poți fi reinfectat cu coronavirus?

În Coreea de Sud, proporția cazurilor care este testată pozitiv este scăzută – dintre cele 7.829 de persoane care s-au recuperat de coronavirus, 2,1% s-au retestat pozitiv. Nu este clar cât de multe dintre persoanele care s-au recuperat au fost testate din nou.

Însă pacienții care se testează pozitiv sunt încă o preocupare în întreaga lume, inclusiv în țări precum Coreea de Sud, unde autoritățile par să fi adus focarul sub control.

Directorul adjunct al KCDC, Kwon Joon-wook, a declarat că până în prezent, nu există niciun indiciu că pacienții care se retestează pozitiv sunt contagioși, chiar dacă aproximativ 44% dintre ei au prezentat simptome ușoare.

Dar el a avertizat că există încă mulți oameni de știință care nu știu multe despre virus, inclusiv problema imunității dobândite în mod natural.

„Covid-19 este cel mai provocator agent patogen cu care ne-am confruntat în ultimele decenii”, a spus Kwon. „Este un inamic foarte dificil și provocator.”

Deocamdată, cea mai probabilă explicație a motivului pentru care oamenii se testează pozitiv se pare că raman resturi de virus in corp.

Kwonc a re-investigat trei cazuri din aceeași familie în care pacienții au fost pozitivi după recuperare.

În fiecare dintre aceste cazuri, oamenii de știință au încercat să incubeze virusul, dar nu au fost capabili – asta le-a transmis că nu există virus viu.

Ma pot reinfecta cu coronavirus?

La fel ca în multe țări, Coreea de Sud folosește o reacție în catenă a polimerazei transcriere inversă (RT-PCR) pentru a testa virusul. Testul RT-PCR funcționează prin găsirea de dovezi despre informațiile genetice ale virusului – sau ARN – într-un eșantion prelevat de la pacient.

Potrivit lui Kwon, aceste teste indica părți ale ARN chiar și după recuperarea persoanei, deoarece testele sunt foarte sensibile. „Aceasta este o explicație posibilă și foarte puternică”, a spus el.

Aceeași teorie a fost pusă de unul dintre cei mai importanți experți din China, Zhong Nanshan. Într-o conferință de presă la începutul acestei săptămâni, el a spus că o persoană recuperată se poate testa pozitiv, deoarece fragmente de boală au rămas în corp. „Nu sunt prea îngrijorat de această problemă”, a adăugat el.

Există și alte teorii pentru care pacienții se pot reanaliza pozitiv: ar putea exista o eroare la test sau virusul ar fi putut fi reactivat.

În cazul în care există o eroare cu testul, este posibil ca pacienții să primească falsuri negative sau falsuri pozitive. Există o serie de motive pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla, inclusiv probleme cu substanțele chimice utilizate în test și posibilitatea ca virusul să se mute astfel încât acesta să nu fie identificat de test.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`