Prima pagină » Sanatate » „Mă dor toate oasele și articulațiile”: Cauze potențiale și factori favorizanți

„Mă dor toate oasele și articulațiile”: Cauze potențiale și factori favorizanți

05 sept. 2023, 15:48,
în Sanatate

Multe afecțiuni pot provoca dureri articulare, însă nu se vor răspândi la toate articulațiile în același timp. Durerile articulare bruște pot rezulta din infecții, boli inflamatorii și complicații ale unor afecțiuni. Gripa este o infecție comună care poate cauza dureri articulare bruște. Unele tipuri de artrită și boli autoimune pot face și ele acest lucru. Tratamentul acestui simptom depinde de cauză. Unele cauze nu necesită intervenție medicală. Dacă iți spui adesea “mă dor toate oasele și articulațiile” ar trebui să consulți un medic pentru diagnostic și pentru a discuta cea mai bună modalitate de gestionare a durerii.

„Mă dor toate oasele și articulațiile”: Cauze și posibilități de tratament

Mai jos puteți regăsi câteva dintre cauzele durerilor de oase și articulații, cât și tratamentele pentru fiecare afecțiune.
Gripa este o boală infecțioasă comună. Spre deosebire de simptomele răcelii, simptomele gripei pot începe destul de brusc. Acestea includ dureri articulare, dureri musculare, febră sau frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat sau secreții nazale, oboseală, vărsături sau diaree (deși acest lucru este mai frecvent la copii). Gripa de obicei se ameliorează singură în decurs de 1-2 săptămâni. Majoritatea oamenilor care au gripă nu au nevoie de tratament medical. Cu toate acestea, există categorii au un risc mai mare de complicații, printre care și oamenii în vârstă, copiii mici, femeile gravide și persoanele cu sistem imunitar slăbit. Un medic poate furniza acestor grupuri medicamente antivirale pentru a scurta durata bolii și pentru a reduce severitatea simptomelor.

Deși multe persoane se recuperează de la virusurile respiratorii comune pe cont propriu, altele pot experimenta simptome care persistă săptămâni, luni sau ani după boala inițială. Aceste complicații postivirale pot duce la dureri articulare. Sindromul postviral este o colecție de simptome care persistă după o boală virală, și include oboseală, durere, dificultăți de concentrare și dureri de cap. Covidul prelungit se referă la simptome persistente pe care unele persoane le dezvoltă după COVID-19. Acestea pot include o gamă largă de simptome, cum ar fi durere, oboseală, dificultăți de concentrare și sindromul de oboseală cronică.

Artrita reactivă este un tip de inflamație articulară care poate apărea după o boală infecțioasă, în special o intoxicație alimentară sau o infecție cu transmitere sexuală. Cauzează umflarea și durerea în diverse articulații, în special în șolduri, genunchi, glezne și degete. Artrita reactivă de obicei dispare de la sine după câteva luni. Un medic poate sugera tratarea oricăror infecții bacteriene subiacente cu antibiotice sau utilizarea de medicamente pentru durere. Nu există tratamente standard pentru sindromul postviral sau COVID de lungă durată. Unele persoane se recuperează cu timpul prin odihnă, în timp ce altele experimentează simptome pe termen mai lung. Medicii pot recomanda strategii pentru a ajuta oamenii să facă față.

Alte cauze și simptome des întâlnite

Encefalomielita mialgică/sindromul de oboseală cronică (EM/SOC) este o afecțiune cronică care se poate dezvolta după o boală virală. Cu toate acestea, uneori nu există un declanșator evident pentru dezvoltarea sa. La fel ca și COVIDUL de lungă durată, și sindromul postviral EM/SOC provoacă oboseală semnificativă, ceea ce face dificile sarcinile zilnice. Alte simptome posibile include dureri articulare, simptome asemănătoare gripei (cum ar fi ganglioni limfatici umflați), dificultăți în somn, dificultăți de gândire sau concentrare, intoleranța ortostatică sau amețeli la ridicarea în picioare.

Guta este un tip de artrită care poate apărea atunci când o persoană are niveluri ridicate de acid uric în sânge. Acidul uric formează cristale în articulații, ducând la inflamație, umflături și durere. Atacurile de gută pot apărea brusc, atingând vârful în 12-24 de ore după apariția primelor simptome. De obicei, afectează doar o articulație sau un membru, cum ar fi un picior. Mai puțin frecvent, oamenii pot dezvolta gută poliarticulară, care afectează mai multe articulații. Tratamentul se concentrează pe reducerea nivelurilor de acid uric, reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor prin strategii alimentare și de stil de viață. Dacă simptomele nu se ameliorează, un medic poate prescrie medicamente pentru a reduce cantitatea de acid uric din sânge.

Afecțiunile autoimune determină sistemul imunitar să atace celulele și țesuturile sănătoase din organism. Acest lucru poate duce la inflamație și durere în articulații. Exemple de afecțiuni autoimune care pot cauza dureri articulare includ artrita reumatoidă, lupusul și artrita psoriazică.

Dacă simți că te dor toate oasele și articulațiile brusc, ar putea fi un simptom al mai multor afecțiuni, inclusiv infecții, gută, EM/SOC și unele afecțiuni autoimune. De asemenea, poate fi un semn al complicațiilor după o boală, cum ar fi sindromul postviral sau artrita reactivă. Dacă iți spui adesea “mă dor toate oasele și articulațiile” ar trebui să contactezi un medic. Numai un profesionist medical poate determina cauza și poate oferi sfaturi cu privire la cele mai bune tratamente.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De la frig la arșiță în doar câteva zile. Prognoza ANM pe 4 săptămâni
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025