Prima pagină » Sanatate » Mă doare în dreapta sub coastă și în spate: De ce afecțiuni grave e probabil să suferi!

Mă doare în dreapta sub coastă și în spate: De ce afecțiuni grave e probabil să suferi!

13 oct. 2021, 10:16,
în Sanatate

Nu puține sunt persoanele care spun „mă doare în dreapta sub coastă și în spate“ și dat fiind că disconfortul este minor îl trec cu vederea. Astfel de dureri pot fi cauzate de o problema minoră, cum ar fi spre exemplu o banală indigestie sau o problemă majoră, cum este infarctul miocardic.

Durerea în dreapta sub coastă și în spate nu este una care pune viața în pericol, dar trebuie identificată cauza deoarece poate fi una majoră dacă ținem cont de faptul că în cutia toracică se află multe organe vitale.

Daca durerea sub coaste nu cedează, se recomandă un consult medical de urgență, pentru identificarea cauzei și stabilirea unui tratament.

persoana care acuxza durere sub coasta dreapta si in spate

Mă doare în dreapta sub coastă și în spate: Afecțiuni ale ficatului sau vezicii biliare

Durerea în dreapta sub coastă și în spate este o durere hipocondrică dreaptă și apare în cele mai multe cazuri în patologia hepatobiliară.

Durerea poate varia de la o „sensibilitate hepatică”, apărută în timp la durere bruscă, intensă și colicativă.

Așadar, durerea în dreapta sub coastă și în spate poate să apară din cauza afecțiunilor ficatului sau vezicii biliare.

Afectarea ficatului duce la o durere „surdă”, difuză, de intensitate medie sau redusă – durerea este generată de edemațierea ficatului care își mărește volumul și aplică presiune asupra capsulei care îl învelește.

Afecțiunile vezicii biliare se manifestă printr-o durere puternică, colicativă, cu caracter de crampe, din cauza contracțiilor perețiilor musculari ai vezicii biliare.

persoana care acuxza durere sub coasta dreapta si in spate

Principalele afecțiuni hepatice

Durerea în dreapta sub coastă și în spate poate fi cauzată de afecțiunile hepatice, una dintre cele mai des întâlnite fiind hepatita acută. Aceasta reprezintă o inflamare a ficatului. În stadiul prodromal, durerea ține 2-7 zile și este însoțită de temperatură subfebrilă, pierderea apetitului, senzație de greață sau diaree. În stadiul manifestării hepatice, durerea durează aproximativ 4-8 săptămâni și este însoțită de apariția icterului.

O altă afecțiune în care apare durerea în dreapta sub coastă și în spate este hepatita cronică. Aceasta reprezintă o inflamație a ficatului care nu se vindecă după 3-6 luni. Durerea este însoțită de icter, mărirea splinei, limbă și buze lucioase, roșeață plantară și palmară, prurit tegumentar și atrofia pielii.

Și în cazul cirozei apare durerea în dreapta sub coastă și în spate și este însoțită de astenie, fatigabilitate, crampe musculare, scădere ponderală, greață, vărsături, febră și inflamarea limbii.

persoana care acuxza durere sub coasta dreapta si in spate

O altă afecțiune gravă care se manifestă prin durere în dreapta sub coastă și în spate este cancerul ce apare frecvent ca urmare a cirozei, hepatitei cronice B sau C și hepatitei alcoolice. Simptomatologia este asemănătoare cirozei hepatice, putându-se adăuga afectarea prin intermediul metastazelor a altor țesuturi sau organe, învecinate sau îndepărtate, cu sistarea funcțiilor acestora și apariția semnelor și simptomelor specifice acelor țesuturi.

Abcesul hepatic este o formă de cronicizare a inflamării ficatului și are ca simptom durerea în dreapta sub coastă și în spate, dar și vărsături, febră, scădere bruscă a greutății corporale, diaree, icter, urină închisă la culoare și scaune decolorate.

Afecțiuni biliare

Dintre afecțiunile biliare, care se manifestă prin durere în dreapta sub coastă și în spate, cea mai des întâlnită este colecistita. Aceasta reprezintă o inflamare a vezicii biliare. Durerea în dreapta sub coastă și în spate este însoțită de rezistență la palpare a abdomenului, febră, icter și vărsături.

Cancerele căilor biliare sunt alte afecțiuni care au ca simptom apariția durerii în dreapta sub coastă și în spate. Inițial sunt asimptomatice, iar după ce apare durerea, alte simptome întâlnite sunt icter, prurit și escoriații tegumentare, scaun hipocrom, urină brună, hematemeză, febră și anorexie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *