Prima pagină » Sanatate » Mă doare gâtul când înghit, ce să iau? Acest remediu te va scăpa rapid de disconfort

Mă doare gâtul când înghit, ce să iau? Acest remediu te va scăpa rapid de disconfort

24 apr. 2023, 11:00,
BZI.ro, în Sanatate

În timpul epidemiilor sezoniere, organismul nostru este atacat de numeroși agenți patogeni și mulți pacienți se întreabă „mă doare gâtul când înghit, ce să iau?” O cauză frecventă a disconfortului în gât este amigdalita, o inflamație acută, în principal bacteriană, a amigdalelor sau o exacerbare a unei infecții existente. Marea majoritate a cazurilor de amigdalită acută au o etiologie virală.

A doua cea mai frecventă cauză a durerilor de gât este reprezentată de streptococi de diferite tipuri. Virusurile slăbesc apărarea organismului prin inhibarea capacității celulelor imunitare umane de a neutraliza și absorbi agenții patogeni. Vilozitățile epiteliale deteriorate nu reușesc să facă față funcției lor și se creează condiții pentru stagnarea mucusului. Pereții faringelui devin umflați, hiperemici și se pot forma pelicule purulente la suprafața lor. Pacientul resimte dureri la înghițire, tuse și stare generală de rău.

Mă doare gatul când înghit, ce să iau? Cum să curățați membrana mucoasă de bacterii?

Gargara este o componentă importantă a tratamentului. Această metodă vă permite să curățați mecanic membrana mucoasă de corpuri microbiene, virusuri, produse ale vieții lor, puroi, să umeziți epiteliul gâtului.

În funcție de compoziția soluției de gargară, se realizează un efect antiinflamator sau antiseptic și se reduce intensitatea durerii. Este important de reținut că gargara singură poate să nu fie suficientă. Un tratament mai eficient implică o combinație de măsuri.

Gargara este utilizată în cazul durerilor de gât, a curgerii nasului, a otitei medii și a diferitelor afecțiuni ORL. Printre acestea se numără amigdalită acută și cronică, procese purulente în zona amigdaliană și faringită.

Efectele terapeutice ale remediului naturist

În anumite concentrații, soluția de sare are efecte terapeutice diferite. Diluția hipertonică de clorură de sodiu ameliorează umflăturile, reduce durerile de gât, are activitate antimicrobiană, lichefiază mucusul gros, puroiul, ajută la restabilirea funcției de drenaj a amigdalelor.

Soluția salină cu o concentrație de sare de 0,9%, curăță mecanic pereții faringelui de bacterii, viruși, celule moarte, umezește mucoasa orofaringiană. Pentru a reduce riscul de infecție, se recomandă irigarea cavității nazale și a orofaringelui după vizitarea unor locuri publice sau comunicarea cu o persoană bolnavă.

Cereți sfatul unui specialist înainte de a lua orice măsură împotriva infecției. Numai un medic poate pune diagnosticul corect și vă poate prescrie medicația potrivită. Recuperarea depinde de respectarea regimului și de selectarea corectă a medicamentelor și a terapiilor.

De câte ori trebuie efectuată procedura pentru a scăpa de disconfort în gât?

Gargara cu o soluție de sare trebuie efectuată de 3-4 ori pe zi, până la 5 zile la rând, perioada de tratament în fiecare caz este stabilită individual. Cu toate acestea, deoarece sarea de masă nu este un medicament, este necesar un tratament cu un antiseptic medical.

Pentru a trata o durere în gât în mod sigur și eficient, trebuie să urmați câteva reguli pentru gargară. În primul rând, procedura se face după mese. Orice soluție de gargară trebuie să fie proaspătă de fiecare dată când este folosită.

Atunci când pacientul se plânge și spune că mă doare gâtul când înghit și se întreabă „ce să iau pentru a scăpa de durere”  trebuie să știe cum să efectueze corect o gargară. Astfel, pacientul ia o înghițitură în gură și clătește amigdalele timp de 10 secunde. Durata procedurii este de 3-5 minute. Sunt necesare patru până la cinci astfel de proceduri în fiecare zi. Încercați să evitați să înghițiți produsul. Gargara ca metodă de tratament este contraindicată copiilor sub 3 ani, deoarece, din cauza vârstei lor, aceștia nu vor efectua acțiunea necesară și se pot îneca sau pot bea soluția. Nu beți și nu mâncați timp de o oră după terminarea procedurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *