Prima pagină » Sanatate » Mă doare gâtul când înghit, ce să iau? Acest remediu te va scăpa rapid de disconfort

Mă doare gâtul când înghit, ce să iau? Acest remediu te va scăpa rapid de disconfort

24 apr. 2023, 11:00,
în Sanatate

În timpul epidemiilor sezoniere, organismul nostru este atacat de numeroși agenți patogeni și mulți pacienți se întreabă „mă doare gâtul când înghit, ce să iau?” O cauză frecventă a disconfortului în gât este amigdalita, o inflamație acută, în principal bacteriană, a amigdalelor sau o exacerbare a unei infecții existente. Marea majoritate a cazurilor de amigdalită acută au o etiologie virală.

A doua cea mai frecventă cauză a durerilor de gât este reprezentată de streptococi de diferite tipuri. Virusurile slăbesc apărarea organismului prin inhibarea capacității celulelor imunitare umane de a neutraliza și absorbi agenții patogeni. Vilozitățile epiteliale deteriorate nu reușesc să facă față funcției lor și se creează condiții pentru stagnarea mucusului. Pereții faringelui devin umflați, hiperemici și se pot forma pelicule purulente la suprafața lor. Pacientul resimte dureri la înghițire, tuse și stare generală de rău.

Mă doare gatul când înghit, ce să iau? Cum să curățați membrana mucoasă de bacterii?

Gargara este o componentă importantă a tratamentului. Această metodă vă permite să curățați mecanic membrana mucoasă de corpuri microbiene, virusuri, produse ale vieții lor, puroi, să umeziți epiteliul gâtului.

În funcție de compoziția soluției de gargară, se realizează un efect antiinflamator sau antiseptic și se reduce intensitatea durerii. Este important de reținut că gargara singură poate să nu fie suficientă. Un tratament mai eficient implică o combinație de măsuri.

Gargara este utilizată în cazul durerilor de gât, a curgerii nasului, a otitei medii și a diferitelor afecțiuni ORL. Printre acestea se numără amigdalită acută și cronică, procese purulente în zona amigdaliană și faringită.

Efectele terapeutice ale remediului naturist

În anumite concentrații, soluția de sare are efecte terapeutice diferite. Diluția hipertonică de clorură de sodiu ameliorează umflăturile, reduce durerile de gât, are activitate antimicrobiană, lichefiază mucusul gros, puroiul, ajută la restabilirea funcției de drenaj a amigdalelor.

Soluția salină cu o concentrație de sare de 0,9%, curăță mecanic pereții faringelui de bacterii, viruși, celule moarte, umezește mucoasa orofaringiană. Pentru a reduce riscul de infecție, se recomandă irigarea cavității nazale și a orofaringelui după vizitarea unor locuri publice sau comunicarea cu o persoană bolnavă.

Cereți sfatul unui specialist înainte de a lua orice măsură împotriva infecției. Numai un medic poate pune diagnosticul corect și vă poate prescrie medicația potrivită. Recuperarea depinde de respectarea regimului și de selectarea corectă a medicamentelor și a terapiilor.

De câte ori trebuie efectuată procedura pentru a scăpa de disconfort în gât?

Gargara cu o soluție de sare trebuie efectuată de 3-4 ori pe zi, până la 5 zile la rând, perioada de tratament în fiecare caz este stabilită individual. Cu toate acestea, deoarece sarea de masă nu este un medicament, este necesar un tratament cu un antiseptic medical.

Pentru a trata o durere în gât în mod sigur și eficient, trebuie să urmați câteva reguli pentru gargară. În primul rând, procedura se face după mese. Orice soluție de gargară trebuie să fie proaspătă de fiecare dată când este folosită.

Atunci când pacientul se plânge și spune că mă doare gâtul când înghit și se întreabă „ce să iau pentru a scăpa de durere”  trebuie să știe cum să efectueze corect o gargară. Astfel, pacientul ia o înghițitură în gură și clătește amigdalele timp de 10 secunde. Durata procedurii este de 3-5 minute. Sunt necesare patru până la cinci astfel de proceduri în fiecare zi. Încercați să evitați să înghițiți produsul. Gargara ca metodă de tratament este contraindicată copiilor sub 3 ani, deoarece, din cauza vârstei lor, aceștia nu vor efectua acțiunea necesară și se pot îneca sau pot bea soluția. Nu beți și nu mâncați timp de o oră după terminarea procedurii.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 109.000 €, când se va aplica noul TVA de la 1 august
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Evz.ro
Cât costă o tunsoare la frizerul lui Nicușor Dan și ce servicii include pachetul complet
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Amenzi de peste 5.000 de lei dacă faci această greşeală în curte vara. Legea pe care românii o ignoră
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025
Articole similare
După 21 de ani, primăria schimbă radical regulile din centrul Iașului! Iată de când intră în vigoare noile modificări și ce nu le mai este permis oamenilor să facă
02:00
După 21 de ani, primăria schimbă radical regulile din centrul Iașului! Iată de când intră în vigoare noile modificări și ce nu le mai este permis oamenilor să facă
Ce ai face cu 200.000 de euro? Un tânăr i-a folosit pentru a scoate pe piață produse unice. „Vrem să fim primii”
02:00
FOTOVIDEO Ce ai face cu 200.000 de euro? Un tânăr i-a folosit pentru a scoate pe piață produse unice. „Vrem să fim primii”
Așa se cheltuie banii publici! Sute de contracte, „livrate” către trei personaje-cheie agreate de partidele politice. Toate au fost semnate fără licitație
02:00
FOTO Așa se cheltuie banii publici! Sute de contracte, „livrate” către trei personaje-cheie agreate de partidele politice. Toate au fost semnate fără licitație
La 40 de ani, Ionuț Sandu s-a decis să-și schimbe cu totul parcursul profesional! S-a înscris la UMF Iași, iar acum este șef de promoție la Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală: „Facultatea a fost o renaștere profesională și personală”
02:00
La 40 de ani, Ionuț Sandu s-a decis să-și schimbe cu totul parcursul profesional! S-a înscris la UMF Iași, iar acum este șef de promoție la Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală: „Facultatea a fost o renaștere profesională și personală”
Fermieri, verificați conturile! Noi plăți au fost făcute de APIA pentru beneficiarii din Iași
02:00
Fermieri, verificați conturile! Noi plăți au fost făcute de APIA pentru beneficiarii din Iași
Spitalul „Sf. Spiridon” Iași face angajări! Se caută mai mulți brancardieri și îngrijitoare
02:00
Spitalul „Sf. Spiridon” Iași face angajări! Se caută mai mulți brancardieri și îngrijitoare
Fonduri europene pentru brutării, producători de lactate, fabrici de bere și alte afaceri. Suma disponibilă: 165 de milioane de euro
02:00
Fonduri europene pentru brutării, producători de lactate, fabrici de bere și alte afaceri. Suma disponibilă: 165 de milioane de euro
Aceasta este vila din Iași unde copiii primarului Mihai Chirica își petrec vacanța de vară. Casa ce depășește 1 milion de euro atrage toate privirile: „Vom petrece în curte”
02:00
FOTO Aceasta este vila din Iași unde copiii primarului Mihai Chirica își petrec vacanța de vară. Casa ce depășește 1 milion de euro atrage toate privirile: „Vom petrece în curte”
Unul o iubește, altul o trosnește. Dragoste la primărie
02:00
Unul o iubește, altul o trosnește. Dragoste la primărie
O tânără de 22 de ani, la volanul unui BMW, a distrus tot în cale, în Galata. Nu era beată, dar o problemă tot a avut
02:00
FOTOVIDEO O tânără de 22 de ani, la volanul unui BMW, a distrus tot în cale, în Galata. Nu era beată, dar o problemă tot a avut