Prima pagină » Sanatate » M-am vindecat de hernie hiatală. Prin ce schimbări trece stomacul tău în timpul manifestării afecțiunii?

M-am vindecat de hernie hiatală. Prin ce schimbări trece stomacul tău în timpul manifestării afecțiunii?

17 mai 2023, 13:00,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane visează să spună că „m-am vindecat de hernie hiatală”. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli gastroenterologice. Principalul pericol al unei hernii esofagiene este absența simptomelor caracteristice. La jumătate dintre pacienți, boala se dezvoltă aproape fără simptome clinice, ceea ce poate duce la anemie, hemoragie și alte consecințe grave.

Tratamentul herniei esofagiene se realizează prin metode conservatoare și chirurgicale. Metodele conservatoare includ proceduri menite să prevină refluxul gastroesofagian sau să amelioreze simptomele acestuia. Pacienților li se prescrie o dietă specială și medicamente pentru a corecta motilitatea gastrointestinală și secreția gastrică. Acest lucru previne eliberarea conținutului gastric în esofag, reduce aciditatea sucului gastric și previne tulburările dispeptice.

M-am vindecat de hernie hiatală. Când este necesar tratamentul chirurgical?

În cazul în care tratamentul conservator nu are succes, se efectuează o operație laparoscopică, fundoplastia. Aceasta presupune suturarea stomacului la diafragma din jurul esofagului și fixarea acestuia la locul său. Se formează o manșetă în jurul esofagului inferior, iar inelul din fața esofagului se îngroașă pentru a-l împiedica să iasă în afara cavității toracice.

Operația se face prin incizii mici, iar medicul observă evoluția operației cu ajutorul unei camere video microscopice. Utilizarea tehnicilor laparoscopice minimizează impactul asupra organismului pacientului și scurtează perioada de reabilitare postoperatorie.

În afară de fundoplicatură, pot fi efectuate și alte tipuri de tratament chirurgical al herniei – suturarea orificiului diafragmei, plastia esofagului scurt, diverse metode de fixare a stomacului în cavitatea abdominală.

Cât de frecventă este această afecțiune? Din ce cauze apare?

Cel puțin o treime dintre pacienți dezvoltă hernie a deschiderii esofagiene a diafragmei aproape asimptomatic. Ea nu se manifestă și poate fi diagnosticată doar întâmplător în timpul unei examinări radiologice sau endoscopice. Dacă sunt prezente simptome, acestea sunt extrem de variabile, ceea ce îngreunează, de asemenea, diagnosticul.

Boala apare din cauza modificărilor în structura aparatului musculo-compozit al diafragmei, pierderea elasticității, atrofia cu pierderea marcată a tonusului și întinderea. Acest proces este tipic pentru pacienții cu boli sistemice cronice ale țesutului conjunctiv, ale circulației, tulburări metabolice, precum și pentru persoanele în vârstă care nu se mișcă mult și nu fac exerciții fizice.

Ca urmare, pacienții pierd în greutate din diverse motive. Copiii au tulburări bazate pe boli sau anomalii genetice, subdezvoltarea grupurilor musculare din cauza complicațiilor din timpul sarcinii mamei. Dacă o femeie este slăbită, uterul mărit afectează tonusul muscular și apasă pe diafragmă de jos. În cazul sarcinilor multiple sau al travaliului obstrucționat, procesul se agravează.

Semnele care indică dezvoltarea bolii. Gradele prin care trece afecțiunea

Atunci când este diagnosticată boala, gradul este determinat de deplasarea stomacului și a esofagului în cavitatea toracică. Primul grad este netulburat, deoarece doar cele 2 segmente inferioare ale esofagului se deplasează în spațiul de deasupra diafragmei. Dimensiunea esofagului distensat împiedică stomacul să „iasă”. Pot apărea esofagite, gastrite, dar nu există simptome pronunțate de tulburări digestive.

Pentru a spune că m-am vindecat de hernie hiatală trebuie să cunoști gradele bolii. Al doilea grad constă în faptul că esofagul și partea superioară a stomacului ies în afară în hernie, care rămâne la nivelul cupolei esofagiene a diafragmei. Pacientul este deranjat de eructații și arsuri la stomac după masă. Gradul al treilea este cauzat de deplasarea unei părți mari a stomacului în cavitatea toracică, zona esofagului sub diafragmă, iar în cazurile grave întregul stomac se găsește în cavitatea toracică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *