„M-am vindecat de Helicobacter pylori” poate fi o propoziție pe care mulți și-ar dori s-o spună. Unii oameni sunt afectați de către aceasta și nu pot scăpa de ea, în timp ce alții nu prezintă niciun deranj. Gastritele trebuie tratate cât sunt acute, căci cronice tratarea devine dificilă.
O bacterie despre care se aude des în societate este Helicobacter pylori. Aceasta poate fi întâlnită în peste jumătate din oamenii planetei, însă simptomele pe care aceasta le produce sunt manifestate de doar o parte din aceștia. Adevărata putere a acestei bacterii activându-se în momentul în care imunitatea stomacului este compromisă.
Cele mai frecvente cazuri întâlnite, sunt cele la copii, ce pot dezvolta ulcer peptidic (cauzat de către pepsină, o enzimă ce ajută în mod normal la digestia mâncării). Majoritatea oamenilor nu realizează că au această bacterie în stomac datorită faptului că nu s-au îmbolnăvit niciodată din pricina ei.
Dacă începeți să simțiți un disconfort anormal de o perioadă cu un sentiment de arsură permanentă la nivelul stomacului, însoțit bineînțeles de durere, ar trebui de făcut o programare la medic. Acestea sunt simptome ale ulcerului peptidic, iar dacă se acționează în timp util, vindecarea va fi una relativ ușoară.
![stomac ce prezinta ulcer](https://media.bzi.ro/unsafe/700x393/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/01/4-m-am-vindecat-de-helicobacter-pilory-ulcer-la-stomac.jpg)
Ulcerul reprezintă o perforație la nivelul stomacului, spargerea completă a lui oferind o moarte în chinuri groaznice
Simptome ale bacteriei ce capătă imunitate la antibiotice
Cum s-a spus mai sus, această bacterie poate să nu declanșeze niciun simptom în timp ce este în corpul nostru. Savanții nu pot explica cu exactitate de ce este așa, însă cel mai probabil este datorită faptului ca unele persoane se nasc cu o rezistență mult mai mare împotriva acestei bacterii, aceasta fiind total neputincioasă de a produce afecțiuni brutale.
Totuși, dacă simptomele acestui microorganism încep să apară, acestea vor include un sentiment puternic de arsură la nivelul abdomenului (similar cu momentul de după consumul unei mâncări foarte picante) și o durere ce crește atunci când stomacul este gol.
Lipsa de mâncare și greața sunt frecvente în rândul pacienților, la care se adaugă și o creștere a numărului de râgâituri, creând, de asemenea, o balonare permanentă. Datorită simptomelor pe care le oferă, pacienții și oamenii vor înregistra o scădere neintenționată a masei corporale.
Bacteria datorită efectelor pe care le are oferă, atât directe prin arderea stomacului, cât și indirecte prin lipsa poftei de mâncare poate stimula apariția depresiilor sau a anxietății. Este necesar un nivel de disciplină în tratarea afecțiunii întrucât mâncarea nesănătoasă și consumul de alcool, anulează efectul tratamentului și persoana respectivă nu va reuși să spună „M-am vindecat de Helicobacter pylori” prea curând.
![persoana ce vrea sa spuna m-am vindecat de helicobacter pylori](https://media.bzi.ro/unsafe/700x467/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/01/3-m-am-vindecat-de-helicobacter-pilory-persoana-cu-ulcer.jpg)
Afecțiunile netratate vor da naștere ulcerelor și gastritelor
Se recomandă o vizită la medic, chiar dacă nu înregistrați simptomele precizate mai sus, dacă prezentați durere abdominală persistentă sau foarte accentuată și dificultate la înghițirea alimentelor. Scaunele însângerate sau de culoare neagră, vomitatul cu sânge sau vomă de culoare neagră și voma care arată ca zațul de cafea sunt semne pentru care ar trebui să vedeți un doctor de urgență.
Nu vă sfiiți în a suna la 112, căci acestea pot fi semnele unui ulcer în stadiu avansat, iar o ruptură la nivelul stomacului poate să vă pună viața în pericol. Șansele de mortalitate fiind foarte mari dacă nu sunteți sub îngrijire medicală.
Cauzele infectării cu Helicobacter pylori și persoane de risc
Infectarea cu această bacterie este încă incomplet elucidată. Helicobacter pylori s-ar putea transmite de la o persoana la alta prin contactul direct al salivei, al vomei sau a materiilor fecale. Astfel se poate adăuga transmiterea prin mâncare și apă contaminată.
Cel mai adesea această bacterie va intra în corpul nostru în timpul copilăriei, perioadă în care igiena nu este întocmai respectată. Iar, aici putem vorbi despre condițiile în care a fost petrecută această copilărie.
![interiorul unui stomac sanatos](https://media.bzi.ro/unsafe/700x394/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/01/1-m-am-vindecat-de-helicobacter-pilory-stomac-sanatos.jpg)
Multă lume are această bacterie, dar este complet imună la aceasta
Trăitul într-o zonă mai puțin dezvoltată poate determina o șansă mai mare de a lua bacteria, mai ales dacă este o zonă aglomerată unde apa nu este bine igienizată. Iar dacă o persoană cu care trăiești este infectată, cel mai probabil și tu ești infectat.
Complicații ce pot surveni în cadrul infecției cu Helicobacter pylori
Cele mai frecvente complicații pe care le poate oferi Helicobacter pylori sunt gastritele și ulcerele, iar dacă afecțiunile nu sunt tratate, există o șansă mare de a dezvolta cancer stomacal. Motiv pentru care nu ar trebui neglijată sau ignorată situația. De ținut minte este faptul că aproape orice maladie se poate vindeca mai repede dacă este identificată în timp util. Mai bine mergeți la medic degeaba cu o bănuială, decât să mergeți în dureri crunte.
Ca să previi această afecțiune ar fi nevoie de teste în acest scop, însă dacă o persoană nu manifestă niciun simptom, este puțin ciudat ca aceasta să fie testată. Dar dacă dumneavoastră considerați că ați fi predispusă la contactarea bacteriei sau poate o expunere la un factor ce v-ar oferi o șansă mare de a dezvolta cancer la stomac, totul se poate remedia cu o discuție în cabinetul unui specialist.
Cum se poate identifica prezența bacteriei în organism
Tehnologia actuală oferă o gamă largă de posibilități ce pot fi folosite pentru testarea oamenilor ce ar putea infectași de către Helicobacter pilory. Se recomandă testele înainte de lua orice tratament împotriva infecției, cât și după tratament pentru a putea spune cu siguranță „M-am vindecat de Helicobacter pilory”.
![stomac inflamat de catre bacteria helicobacter pylori](https://media.bzi.ro/unsafe/700x700/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/01/2-m-am-vindecat-de-helicobacter-pilory-bacterie-stomac.jpg)
Infecția este tratata cu 2 tipuri de antibiotice deoarece bacteria poate deveni imuna la unul din ele
Dintre testele folosite frecvent în acest scop, se poate menționa prelevarea probelor fecale pentru detecția unor antigene specifice (proteine) ce sunt adesea asociate bacteriei. Antibioticele și medicamentele ce au ca efect o scădere a acidității stomacului, pot oferi false informații testele fiind imprecise.
Motiv pentru care se așteaptă o perioadă de 3-4 săptămâni, sau cât recomandă medicul, pentru a fi siguri că bacteria a ieșit complet din organism. Erori pot apărea în acest caz, unde după tratament o colonie restrânsă de bacterii ar putea rămâne (motivul pentru care uneori este o afecțiune de care se vindecă greu).
Tratament pentru a putea spune o data „M-am vindecat de Helicobacter pylori”
De obicei, medicii recomandă în cazul infecției un tratament cu 2 tipuri diferite de antibiotic simultan. Ceea ce face renumită această bacterie, este capacitatea sa de deveni imună / rezistentă la antibiotice, tratamentul fiind unul mai complex. Totodată, medicul va recomanda, cu siguranță, medicamente ce scad aciditatea gastrică cu scopul stimulării vindecării celulelor din stomac.
![persoana ce sta in sufragerie si ar dori sa spuna m-am vindecat de helicobacter pylori](https://media.bzi.ro/unsafe/700x467/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/01/1-m-am-vindecat-de-helicobacter-pilory-persoana-cu-durere-de-stomac.jpg)
Sentimentul de arsură stomacală poate fi copleșitor atunci când stomacul este gol
Totodată, putem menționa faptul că există posibilitatea încercării unor leacuri din bătrâni pentru Helicobacter pylori atunci când simptomele sunt blânde, iar în caz de agravare, să se viziteze medicul și a i se comunica ce ați încercat pentru a ști cum să trateze infecția în cazul dumneavostră.
Despre medicamentele ce au ca rol scăderea acidității putem enumera cele care scad cantitatea de protoni din sucul gastric (caracterul acid), de tipul omeprazol, lansoprazol sau esomeprazol. Sau prin folosirea de histamine ce vor diminua producerea de acid clorhidric din stomac, iar în funcție de cât de gravă este inflamația, chiar și Pepto-Bismol pentru a stimula regenerarea stomacului ulcerat.