Cu tratamentul potrivit, la timpul potrivit se poate spune cu ușurință „M-am vindecat de gastrită”. Însă ce se întâmplă atunci când e deja prea târziu? Gastritele reprezintă un termen general pentru mai multe afecțiuni de la nivelul stomacului.
Pentru început, este nevoie de o bună înțelegere a ceea ce înseamnă gastrită. Gastritele sunt denumirile afecțiunilor ce au capacitatea a inflama mucoasa stomacului. Cele mai multe cazuri sunt provocate de către acțiunea bacterii, iar cea mai comună bacterie ce provoacă inflamație și chiar ulcere la stomac, se numește Helicobacter pylori.
Un consum iresponsabil de alcool sau administrarea analgezicelor pe termen lung sunt alți factori comuni ce determină apariția gastritelor. În cadrul acestei maladii se poate face o clasificare, anume gastrite acute și gastrite cronice. Cele acute se manifestă pe moment și au un caracter agresiv, iar cele cronice dețin o viteză de dezvoltare lentă cu simptome ce se înrăutățesc pe timp ce trece.
Datorită inflamației puternice ce are loc la nivelul mucoasei stomacale, în unele cazuri mai grave, datorită netratării, se poate ajunge la ulcer de stomac. Riscurile de apariție a unui cancer la stomac crescând considerabil. Poate că sună înfiorător până acum, dar pentru majoritatea oamenilor nu este ceva foarte serios și se vindecă în timp util cu tratament.
Cum se simte să ai gastrita: Simptome
Gastritele conțin o serie de simptome specifice ce pot varia în funcție de gradul de avansare de la un pacient, la altul. Aici putem enumera senzația de arsură după masă, prezența în permanență a unui sentiment de greață și indigestie. Această indigestie manifestându-se prin vomitări frecvente, sau după caz chiar de diaree.
Nu întotdeauna gastritele pot oferi simptome sesizabile de către pacienți. Uneori se poate considera simptom și sentimentul de plenitudine a parții superioare a stomacului după consumul unei mese.
Cele mai multe cazuri de indigestie nu necesită intervenție medicală deoarece sunt de scurt timp și temporare. Dacă simptomele persistă pentru un weekend sau poate chiar mai mult, înseamnă că este ceva mai mult de atât și se recomandă o vizită la medicul specialist. Starea de disconfort poate apărea și ca urmare a administrării de pastile, în special a analgezicelor și a aspirinei (substanță ce stimulează vasodilatația, iar la nivelul stomacului produce micro hemoragii, în cantități mari producând chiar ulcer).
Cum se inflamează stomacul și de ce
Pentru început trebuie înțeles mecanismul de funcționare al acestor gastrite. Acestea au capacitatea de a inflama mucoasa stomacului, fapt pentru care nu se va mai afla în forma naturala, iar zone ale peretelui stomacului vor fi expuse către acțiunea nocivă a acidului gastric și a pepsinei (o enzimă ce are rolul de a descompune proteine).
Există o serie de patologii în cadrul cărora riscul de a suferi de inflamații stomacale crește considerabil. Aici putem enumera sarcoidoza și boala Crohn, maladii în care grupări de celule inflamatorii apar la nivelul organismului.
Principalul factor ce determină gastrite este reprezentat de către infecțiile de origine bacteriană. Helicobacter pylori fiind cea mai comună bacterie ce afectează oamenii din întreaga lume. Dar din statistici a reieșit faptul că doar o parte din oamenii ce au parte de o infecție, vor dezvolta gastrite. Faptul că bacteria reușește sau nu să producă daune majore este dat de către stilul de viață pe care o anumită persoană îl are, astfel fumatul sau o dietă nepotrivită sunt printre factorii vizați.
Un alt factor majoritar ce poate provoca apariția unei gastrite este dar de către uzul frecvent al pastilelor cu caracter analgezic, iar aici putem vorbi despre gama de pastile bazată pe ibuprofen, aspirină și naproxen (în atenția cititorului, grijă mare la medicamentele pe care le folosiți). Pastilele după ce ajung la nivelul stomacului, reacționează cu substanțele organice secretate de organismul nostru, iar drept consecință are loc un dezechilibru. Poate că este o afecțiune destul de serioasă, însă sunt mulți oameni ce au putut spune „m-am vindecat de gastrită”, motiv pentru care nu ar trebui nimeni să fie demoralizat.
S-a observat că oamenii care sunt mai în vârstă, înregistrează mai multe cazuri de gastrită, decât cei care sunt mai tineri. Acest fapt poate fi datorat sistemului imun ce luptă mai bine împotriva bacteriilor. Stresul poate fi un alt stimulant major ce are conexiune cu stomacul. Adesea, stresul fizic provocat de către o intervenție chirurgicală, un accident sau arsuri poate fi de asemenea un alt factor declanșator.
În unele cazuri s-au înregistrat gastrite autoimune, patologii în care corpul atacă țesutul din peretele stomacului. Acest tip de gastrită fiind comune la oamenii ce prezintă sindromul Hashimoto, diabet de tip 1 și persoane ce suferă de un deficit de cobalamină (vitamina B12).
Tratament pentru a putea spune cu mâna pe inima „M-am vindecat de gastrita!”
Fiecare tip de gastrită are un tratament specific. Astfel, medicul specialist în cazul unei infecții cu bacteria Helicobacter pylori, va sugera un tratament de antibiotice combinate, cu substanțe active ca și claritromicina, amoxacilina, metronidazol, etc. cu scopul de a ucide bacteria. Medicația se va lua, de obicei, în jur de 14 zile, însă medicul poate recomanda cu o mai bună precizie pentru că vă cunoaște situația.
Totodată, pentru a preveni gastrita, în folclor se poate folosi ceaiul de cimbru. Un consum regulat scade numărul bacteriilor ce provoacă neplăcutele carii dentare, dar înlătură și bacteriile ce întâmplător ar putea ajunge la nivelul stomacului.
În cazul în care nu o bacterie a declanșat inflamația mucoasei, medicul cel mai probabil va recomanda o serie de compuși ce vor menține o aciditate scăzută a acidului gastric. Medicamente de tipul omeprezol, rabeprazol sau pentoprazol vor putea îndeplini această funcție. Se dorește un pH mare pentru a permite celulelor din peretele stomacului să se regenereze.
Consumul de astfel de medicamente, în doze mari, poate crește șansa de a avea o fractură la nivelul șoldului, încheieturilor și a coloanei vertebrale, datorită faptului că are efecte secundare asupra organismului.
De altfel, medicii pot recomanda pentru a obține această modificare a pH ului din acidul gastric prin mai multe căi. Anume blocarea secreției de acid din stomac, sau administrarea de antiacid pentru a neutraliza acidul clorhidric. Și are efecte secundare, în funcție de caz, ca diareea sau constipația.
Vreau să spun „M-am vindecat de gastrită!”
Datorită faptului că gastrita are o perioadă mai lungă de vindecare, doctorii au făcut o listă de lucruri ce pot ușura simptomele sale. În primul rând, mesele din timpul zilei ar trebui să fie mai mici și dese, atenție la ce să mănânci dimineața. Pe lângă beneficiile evidente, asta ajută la consumarea regulată a acidului din stomac, iar astfel celulele se pot vindeca mai repede.
Pentru o vindecare propice se recomandă a se evita substanțele ce ar avea caracterul de a irita stomacul, iar prin acestea ne referim la alimente picante (ardei, piper, wasabi), acide (supe acre, suc de grepfrut), prăjite (cartofi pai, ouă prăjite) sau grase (cu ulei sau carne grasă). Dar mai ales, a se evita alcoolul datorită faptului că are tendința de a irita mucusul stomacal.
Medicul vă poate recomanda calmante și analgezice cu scopul ameliorării simptomelor. Doar că de această dată, acestea vor fi puțin mai diferite față de cele uzuale.
Eu am o gastrita cronică atrofica ce as putea lua sa ma vindec
Și cum te-ai vindecat stimat domn,d-nă.,că ce ai îndrugat acolo nu am înțeles NIMIC.Totla doctori mă trimiți!!!!!!!.